KeződoldalTipp, ötlet10 dolog, amit neked is tudnod kell a hajápolásról - Egy profi...

10 dolog, amit neked is tudnod kell a hajápolásról – Egy profi fodrász elárulja a titkot

-

A mindennapi hajápolás rendkívül fontos, hiszen az egészséges haj nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem magabiztosságot is sugall. Ennek elérése érdekében pedig, mind a férfiak, mind pedig a nők, előszeretettel látogatják a fodrászokat. Mindenkinek mások az igényei, hisz a rövid hajtól a hosszúig, a természetes színtől a festettig válogathatunk. A kínálat végeláthatatlan, csak rajtunk múlik, melyik mellett tesszük le a voksunkat.

Egy fodrász, akit Vera-nak hívnak, blogot is ír a témában, amelyen megosztja szakmai titkait. Korábban egy szépségszalonban dolgozott, ma már saját fodrászata van. Nap, mint nap számos olyan esettel találkozik, ami nagy kihívást jelent, ugyanis az emberek nem figyelnek oda a megfelelő hajápolásra, ez pedig katasztrofális helyzeteket okozhat.

Cikkünkben olyan tippeket, trükköket osztunk meg veled, amik segítenek fenntartani hajad szépségét.

Mit tegyél hajhullás ellen?

Sajnos, a hajhullás problémája a fiatalok fiúk és lányok körében is hatalmas problémát jelent. Természetesen néhány hajszáltól a hajkefédben nem kell megijedned, ez teljesen normális. Viszont, ha hajad csomókban hullik és minden hajmosás után tele van vele a fésű, akkor már tenned kell ellene valamit.

Íme néhány tipp Verától:

Több vitamint kell juttatnod a szervezetbe, mert a hajhullás általában vitaminhiányt tükröz. Fogyassz több zöldséget, gyümölcsöt és húst és figyelj oda a hidratálásra is. Győződj meg arról, hogy nem hormonális probléma okozza a hajhullást. Rohanó világunkban ugyan nagyon nehéz, de amennyire lehet, kerüld a stresszt.

Hetente egyszer jól mosd meg a fejbőrödet is, ugyanis ezzel eltávolíthatod a szennyeződéseket, elhalt hámsejteket, ez pedig serkenti a hajnövekedést. Ha szükséges, vegyél részt egy plazmaterápián és fejmasszázson.

Valóban rosszak a szulfáttartalmú samponok?

Az emberek jelentős része megőrül a szulfátmentes, természetes és környezetbarát samponokért. Ez pedig, nem minden esetben jó. Igen, ezekre a termékekre szükség van a sérült hajhoz, de fontos, hogy a sampon valóban felhabozzon, hogy megmoshasd a fejbőröd is. Az eldugult pórusok ugyanis, korpásodáshoz vezetnek.

Ha mindennap hajat mosol és szulfátmentes sampont használsz, akkor minden harmadik nap alkalmazz szulfáttartalmú sampont. Ez nem ártalmas, de tisztítja a hajat és a fejbőrt. Havonta egyszer szükség van mély tisztító samponra is, hogy minden további terméket eltávolítson a hajadról.

A haj növekedése függ a génektől?

A hajnövekedés maximális sebessége a génjeinkben van. Különböző stimulátorokkal ugyan növelhető, de a haj a maximális sebességnél gyorsabban nem képes nőni. Bevethetsz bármilyen trükköt, nem fog működni, hiszen ez is genetika.

Milyen gyakran vágatod a hajad?

Ha fodrászod nagyon specifikus és pontos, akkor 1,5-2 havonta vág a hajadból. Ellenkező esetben ugyanis, hajad elveszti stílusát és rendetlennek tűnik. Ha hosszú és egyenes hajad van, akkor elegendő három havonta vágatnod. Ha ezt nem teszed meg, akkor nemcsak a hajvégeid bánják, hanem az egész hajad.

Soha ne vágd le a saját hajad, ezt bízd a szakemberekre, akiknek megfelelő eszköze is van ehhez. A hajad szépsége és egészsége függ az eszközöktől és a haját vágó személy, vagyis a fodrász kézügyességétől is.

Mire jó a kollagénes hajpakolás?

Ez az eljárás nagyon hasonlít arra, amikor gyógyfürdőbe mész. Nemcsak a tested, hanem a hajad is megköszöni és élvezi az ápolást. A kollagénes hajpakolásnál olajokkal és vitaminokkal borítják be a fejbőröd, majd óvatosan belemasszírozzák azokat. Ezáltal hajad sima, egészséges és vonzó lesz.

Maga az eljárás körülbelül egy órát vesz igénybe és minden hajtípusra alkalmazható. Különösen hatékony a száraz és fénytelen hajra. A legjobb eredmény eléréséhez két pakolásra van szükség, egy hetes különbséggel, adott esetben pedig, vissza kell állítani a kollagén egyensúlyát, havonta egy-két alkalommal.

Miért kell elsősorban a szőke hajat tisztítani?

A szőke hajú hölgyek gyakran panaszkodnak, hogy hajuk elveszti színét, sárgássá és piszkossá válik. A haj az ápolás hiánya miatt és a sok hő hatására lesz sárgás. A sampon, ami túl mélyen ivódik be a hajba okozhat lila, kék és szürke árnyalatokat is. Ugyanakkor a kemény víz rozsdás színt kölcsönöz a hajnak.

Vera azt javasolja, hogy időről-időre használjunk mély tisztító sampont, a kemény víz problémájának megoldása érdekében pedig citromsavat, az ugyanis lágyítja a vizet.

Hogyan vigyázz a hajadra nyáron?

A közvetlen napfény elveszi hajad nedvességét, ezáltal törékennyé és szárazzá válik. Ha hajad festett, akkor színe elhalványodik. Használj speciális hajlakkot vagy viselj kalapot. Az olajokat viszont kerüld, mert azok vonzzák az UV-fényt.

Hogyan válasszunk jó hajkefét?

Manapság a legegyszerűbb, legolcsóbb és legnépszerűbb hajkefe a műanyagból készült, nagy sörtéjű kefe, ami ideális a mindennapi használatra. Fésűvel viszont, nehéz megtisztítani a hajat, ha pedig fából készült, csak a baktériumok számára ideális.

A masszázskefék serkentik a vérkeringést, de könnyen károsíthatják a hajat. “Az emberek gyakran azt kérdezik tőlem, hogy milyen kefét használjanak a nedves haja. Véleményem szerint azonban, a nedves hajat nem szabad kifésülni.”

Mi a teendő, ha hajad statikus állapotban van?

Amikor hajad folyamatosan hozzádörzsölődik a ruhádhoz, a statikus áram felhalmozódhat. A törekény és sérült haj hajlamosabb erre.

Mit tehetsz ellene?

Látogasd meg a fodrászodat és kérd meg, hogy tegye simábbá hajad. Ha vastag szálú hajad van, akkor olajokat is használhat az eljárásban. Ha vékony szálú a hajad, akkor a spray-k bizonyulnak a legjobb megoldásnak. Télen soha ne menj ki az utcára nedves vagy frissen megszárított hajjal. Vásárolj olyan hajkefét, ami természetes vagy szilikon sörtékkel rendelkezik.

Mely ajánlatok hatékonyak a szépségszalonokban és melyek nem?

Mint már említettük, Vera egy szépségszalonban dolgozott, társtulajdonos volt. Az új ügyfelek megszerzése érdekében különböző ajánlatokat tettek.

“Gyere egy barátoddal és kedvezményt kapsz.” Ez nem túl jó megoldás, ugyanis sokan nem akarják elhagyni saját fodrászukat, akihez talán már hosszú évek óta járnak és nem is vonzzák őket az új eljárások.

“Festesd be a hajad és ingyen levágjuk.” Az ügyfelek örülnek ennek az ajánlatnak, ugyanis megspórolják a vágás árát.

“Ha online véleményt írsz, akkor kapsz ötven százalék kedvezmény.” Ez az ajánlat sok új ügyfelet bevonzott.

“Volt egy olyan ajánlat is, amikor a vendég annyit fizetett, amennyit akart. Ez volt a legrosszabb és legmegalázóbb ajánlat, amit valaha tettünk. Mindössze három napig tartott. Előfordult, hogy csak egy dollárt (300 forint) kaptunk egy nagyon bonyolult vágásért.”

Bónusz: A munkám képekben

“Az ügyfelem otthon befestette a haját, majd arra kért, hogy csináljak belőle szőkét, de úgy, hogy ne károsítsa a haját.

Íme a folyamat és az eredmény, egy szép, arany árnyalatú haj, gyöngyház fénnyel. Haja minőségét megőriztem és nem lett fénytelen sem.”

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...