KeződoldalÉrdekességek10 életmentő trükk, amit az amerikai haditengerészet osztott meg a világgal

10 életmentő trükk, amit az amerikai haditengerészet osztott meg a világgal

-

Nyilván az ember ott kerüli el a bajt és a veszélyes helyzeteket ahol csak tudja, viszont ez nem olyan egyszerű mint sokan hiszik, mert a legrosszabb dolgok is egy pillanat alatt megtörténnek. Ilyen helyzetben viszont nagyon fontos a hidegvér és az összepontosítás. Ha valaki nem olvas olyan cikkeket, nem néz olyan videókat, melyek segítenek bizonyos helyzetek megoldását, akkor még kisebb az esély a túlélésre. Pontosan az ilyen esetek elkerülése végett osztott meg néhány fontos és hasznos trükköt az amerikai haditengerészet, melyek a SEAL névre hallgatnak. A SEAL annyit tesz – sea, air, land vagyis tenger, levegő, föld. Mostani posztunkban az ő általuk elmondott túlélési praktikákat hoztuk el nektek.

1, A bűnügyi filmeket, sorozatokat látva nem annyira lehetetlen, hogy a valóságban is megtörténjen, hogy összekötött kezekkel és lábakkal dobjanak vízbe. Ilyen esetben egy egyszerű trükk segítségével megmenekülhetsz. A hátsódtól nagy erővel el kell rugaszkodnod (mintha ugranál egyet) és amint a felszínre érsz a térdeidet a mellkasodhoz kell húznod, majd a hátad homorítanod, hogy folytonos levegőhöz juss és el tudj indulni a part felé.

2, Fontos: mindig a hegyről lefelé kell keresni a tiszta ivóvizet.

Bárkivel előfordulhat, hogy túrázás közben elfogy a vize, ám ilyenkor nem szabad annyiban hagyni a dolgot, hanem ivóvízforrást kell keresni. Amennyiben egy hegyvidékes területen barangolsz, kezdj lefelé menni és ott folyadék után kutatni, mivel a hegyről lefelé csordogál az összes patak és forrás. Így ez a legbiztosabb módszer, hogy hamar vízhez juss.

3, Ha pánikba esel, próbálj apró célokat kitűzni, hogy folyamatos sikerélményed legyen.

Ha eltévedtél, és nem látod a kiutat, valamint tudod, hogy hosszabb ideig a szabadban leszel, akkor nagyon fontos, hogy megőrizd a hidegvéred és terveket szőj, mit fogsz csinálni. Például, ha tudod, hogy éjszaka hűvösebb időre van kilátás, akkor keress faágakat, amiket meggyújthatsz, építs ideiglenes menedéket, ahol meghúzhatod magad, keress olyan vizet, amit megihatsz. Így nem azzal leszel elfoglalva, mekkora pácban vagy, hanem, hogy saját magadnak segíts túlélni a helyzetet.

4, Ha sárba vagy futóhomokba kerültél, semmi esetre sem ess pánikba és végképp ne kapálózz, mert annál jobban belesüllyedsz. Ilyen esetben a legfontosabb, hogy a lehető leghiggadtabban feküdj homorított háttal, ugyanis ez a póz hozzásegít ahhoz, hogy levegőhöz juttasd a tüdőd.

5, Amennyiben véletlenül eltévelyedtél a csapattól, vagy rossz ösvényre mentél kirándulás során, akkor fontos, hogy kövesd a folyót, ugyanis nagy a valószínűsége annak, hogy egy faluba, városba fogsz térni, ahol kérhetsz segítséget. A kisebb medrű patakok általában egyre nagyobb és nagyobb vizekbe torkolnak, ami azt jelenti, hogy a közelben lakott terület van.

6, Mindegy, hogy hol és miért tévedtél el, egy dolgot mindenféleképpen szem előtt kell tartanod, mégpedig azt, hogy soha semmilyen körülmények közt ne gyújts tüzet barlangba. Ennek két oka is van, az egyik, hogy túl sok füst fog keletkezni a zárt térben, ami által füstmérgezést kaphatsz vagy meg is halhatsz. A másik pedig, hogy a túl magas hőmérséklet hatására, beomolhat a barlang. A legtisztább, ha a barlang előtt gyújtasz tüzet.

7, Használd a fogaidat, hogy kiszabadítsd a gúzsba kötött kezeidet.

Ha olyan helyzetbe kerülnél, ahol összekötik a kezed, akkor ne aggódj van kiút. Egyszerűen fogd meg a fogaddal a kötelet és próbáld úgy lazítani, hogy a kezeidet mindeközben ellentétes irányba mozgatod. Figyelj, hogy ne feszítsd meg nagyon a köteleket, mert súlyos sérüléseket okozhatsz saját magadnak.

8, Mindegy, hogy milyen robbanásról beszélünk, mert mindegyiknél ugyanúgy kell eljárni. Ilyen esetben le kell hasalnod a földre, és a kezeiddel védened a fejed, ám itt még nincs vége. A sarkaidat a hátsód irányába kell emelned – (mintha ábrándoznál) – és a szádat pedig ki kell nyitnod. Igen, elég furán hangzik, de erre azért van szükség, mert a keresztezett bokájú lábak segítenek megvédeni a tested, a nyitott száj pedig a dobhártyát és a tüdőt.

9, Mindig hordj magadnál viasszal borított gyufát fém vagy műanyag tokban.

Mindegy, hogy el szoktál-e tévedni sétálás, kirándulás közben vagy sem, mindig jó, ha lapul a táskádban egy doboz viasszal bevont gyufa. Erre azért van szükség, mert a viasz megóvja a gyufákat a nedvességtől, így ha vízbe esnél se lesz azoknak semmi baja és a szükség órájában tüzet tudsz vele gyújtani. Ha nem akarod az egészet viasszal borítani bőven elég az is, ha csak a fejüket mártod bele.

10, Jó, ha az ember minden eshetőségre és helyzetre felkészül, ezért fontos, hogy megosszuk veletek mit kell tenni fagyási sérülés esetén. Először meg kell szabadulnod az átnedvesedett ruháktól, majd be kell takaróznod jó meleg takaróval. Ezután testmeleg, esetleg langyos vízbe kell ülnöd, vagy csak azt a testrészed tenned, ami megfagyott. Ezután szép lassan lehet egyre melegebb vizet önteni a már meglévőhöz. A kézfej fagyása esetén az ujjakat szét kell választani és pamut ruhával egyesével betekerni. A megfagyott testet/testrészt ne dörzsöld, mert súlyosabb sérüléseket is lehet vele okozni.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...