KeződoldalTipp, ötlet10 életmentő trükk az amerikai haditengerészet SEAL csapataitól

10 életmentő trükk az amerikai haditengerészet SEAL csapataitól

-

A SEAl betűszó a Sea, Air, Land, vagyis tenger, levegő, szárazföld rövidítése. Valójában arra utal, hogy gyakorlatilag mindenhol, a haderőnemek teljes illetékességi területén be lehet vetni őket. A SEAl-hez tartozó katonák olyan mentális és fizikai kiképzésen mennek át, amelynek köszönhetően a világ minden pontján, bármilyen kiszolgáltatott helyzetben életben tudnak maradni.

A következőkben tíz, olyan életmentő trükköt mutatunk, amelyet ezek a katonák elsőként tanulnak meg kiképzésük során.

Ha összekötött karokkal és lábakkal esel vízbe, akkor a fenéktől való elrugaszkodás segít, hogy újra visszatérj a felszínre.

Akkor, ha sikerült a felszínre kerülni, akkor a mellkashoz húzott térdek hirtelen kinyújtása és a hát homorítása segít abban, hogy levegőhöz juss, miközben elindulsz a szárazföld felé.

Mindig a hegyről lefelé kell keresni a tiszta ivóvizet

Ha elfogy az utolsó csepp ivóvized is, akkor a hegy lefelé haladva kell keresned azt, mivel az összes hegyi patak lefelé csordogál, így nagy valószínűséggel bukkansz valamilyen vízforrásra.

Ha pánikba esel, akkor igyekezz apró célokat kitűzni, hogy folyamatos sikerélményed legyen.

A hideg fejjel való gondolkodás minden esetben növeli a túlélési esélyeidet.

Ha sárba vagy futóhomokba ragadsz, akkor homorítsd a hátad

Ilyen helyzetben az a legfontosabb, hogy feküdj nyugodtan és homorítsd a hátad. Ezáltal több levegő jut a tüdődbe, segítve a légzést.

Ha eltévedtél, akkor kövesd a patakokat vagy folyókat, ezek ugyanis mindig lakott területre vezetnek.

A kis patakok mindig nagyobb vizekbe torkollnak, melyek mentén biztos, hogy lakott területre bukkansz majd.

Sose rakj tüzet egy barlangban, inkább csak előtte

Egy széltől és esőtől védett helyen tüzet rakni elsőre jó gondolatnak tűnhet, azonban nagyon veszélyes. A tűz füstje miatt ugyanis meg is fulladhatsz, a hője miatt pedig akár be is omolhat a barlang.

Használd a fogaidat, hogy kiszabadítsd a gúzsba kötött kezeidet.

Ezt követően az ellentétes irányban mozgatott kezeiddel próbáld lazítani a kötést. Arra viszont ügyelj, hogy ne feszítsd túl keményen a kötelet, azzal ugyanis könnyen komoly sérüléseket is szerezhetsz.

Bomba robbanás esetén feküdj a hasadra, kezeiddel védd a fejedet, a lábaidat keresztezd és tartsd nyitva a szádat.

Ez a pozíció segít megvédeni téged, hiszen megakadályozza a tüdő és a dobhártyák sérülését.

Mindig hordj magadnál viasszal borított gyufát fém vagy műanyag tokban.

A gyufák rengeteg esetben életmentőek lehetnek, ezért nagyon fontos, hogy kéznél legyenek. A biztonságos fém vagy műanyag tok segít, hogy a gyufák ne sérülhessenek meg, a viasz pedig vízállóvá teszi azokat. Elegendő forró viaszba mártanod a fejüket, majd megvárod, amíg megszáradnak.

Fagyási sérülés esetén először melegítsd fel az érintett területeket meleg vízzel, majd tekerd körbe kötszerrel. A kézfej megfagyásának esetén pedig válaszd szét az ujjakat valamilyen pamut anyag segítségével.

Végtag elfagyás esetén fontos a gyors cselekvés. Soha ne használj forró vizet, az ugyanis csak ront a helyzeten. Először melegítsd fel az érintett területeket meleg vízzel, majd tegyél rájuk kötést. Kézfej és láb esetén az ujjakat pamut anyag segítségével kell elválasztani azért, hogy ne érintkezhessenek egymással.A fagyással érintett területeket soha nem szabad dörzsölni, ezzel ugyanis szintén csak rontunk a helyzeten.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...