10 elsősegély technika, amiről a legtöbb ember nem tud, pedig sok esetben életmentő lehet

Nem kell orvosnak lennünk ahhoz, hogy valakinek megmentsük az életét. Az elsősegélynyújtás alapszintű, de pontos ismeret is bőven elég lehet. Ha egy szerencsétlen baleset történik, akkor a legfontosabb az, hogy ne essünk pánikba. Vegyünk egy mély lélegzetet és gondoljuk végig mit tudunk tenni. Persze, ha lehet, minél gyorsabban zongorázzuk ezt le magunkban. 🙂 Ehhez az kell, hogy tudjuk milyen esetekben, mit tehetünk így gyorsabban le tudjuk reagálni a helyzetet és kezdhetjük meg a segítségnyújtást. Továbbá azt sem árt tudni, hogy mivel segítünk, és mivel nem…

Összegyűjtöttünk nektek pár tippet…

Sebek

Ha például egy végtagsebről van szó, akkor próbáljuk a szív szintje fölé emelni. Ez csökkenti a duzzanatot és elősegíti a folyadék kiáramlását ezen a területen. Ha a seb a combodon vagy a fenekeden van, akkor feküdj vízszintes helyzetbe és párnákkal emeld meg magad. Ha nem lehet megemelni, akkor is próbáljuk minél magasabb ponton tartani.

Égések.

Az elsőfokú égési sérülések csak felületesek, tehát a bőr felső rétegét érinti. Fájdalmasak lehetnek, de az ilyen sérülések nem súlyosak. Meleg vízzel kell lemosni. Nem jó a jeges víz, mivel szövetkárosodást okozhat. Ha megmostuk a sebet, csak utána szabad hideget rátenni. Régen bevett szokás volt olajjal vagy zsírral kenegetni. Ettől csak rosszabb lesz, mivel a zsírok lassítják a sebek gyógyulását. Szódabikarbóna és víz a sebre segíthet.

Szívroham

Itt az idő kritikus. Minél hamarabb lépsz fel, annál nagyobb az esélye, hogy elkerülitek a súlyos következményeket. Az aszpirin elrágása segíthet, mivel gátolja a véralvadást okozó vérlemezkéket. Fontos, hogy kis adagokba vegye be és a tablettát víz nélkül kell elrágni. Így gyorsabban hat. Mentőt kell hívni azonnal…

Méhcsípés

Itt is fontos az idő. A fullánkot el kell távolítani a lehető leghamarabb. Vigyázni kell, mert ha egy méh megcsíp minket, akkor olyan illatanyagokat bocsát ki magából, ami odavonzza a többi méhet is. Menjünk “fedezékbe”. Hideg borogatást kell rá tenni. Ha allergiás, akkor epinefrin autoinjektorral kell rendelkeznie. Ha beadta az injekciót, akkor még mindig érdemes orvosi segítséget kérni.

Törések

Orvos híján ne próbáljuk meg visszaállítani az eltört végtagot az eredeti állapotába. Ugyanabban a helyzetben, amiben van biztosítani kell. Fontos a végtag megtartása. A ficamot könnyű összetéveszteni egy töréssel. Minden esetben orvost kell hívni.

Szem sérülések

A szemet kimosni csak vegyi anyagok bejutásánál szabad. Akkor viszont kötelező és minél hamarabb. Ha valami egyéb sérülés van a szemünkkel, akkor nem szabad kimosni. Többet ártunk vele mit használunk. Orvost hívni és várni rá, közben mindkét szemet le kell fedni. Hogy ne mozgassuk őket.

Szálka

Sajnos sok baktériumot tartalmazhatnak a szálkák, amik megfertőzhetik a sebet. Fontos a sterilitás. Ha teljesen a bőrben van, akkor ezt azonnal kezelni kell fertőtlenítő szerrel, majd tűvel és csipesszel próbáljuk kihúzni. Mossuk meg jó alaposan és kezeljük tovább fertőtlenítővel.

Kígyómarás

A filmekben bevett szokás kígyómarás esetén, hogy egy másik személy kiszívja a mérget a sebből. Ez sajnos nem fog segíteni. A méreg már a vérben van. A legfontosabb dolog, hogy pihenve várja a segítséget. Alacsonyabb szívverésnél lassabban terjed a méreg. Azonnal mentőt kell hívni az ellenszer miatt. A sebet kenjük be kókuszolajjal és kössük be. Megvédi a sebet a baktériumoktól és parazitáktól.

Medúzacsípés

Képes elrontani egy nyaralást. Az aktív szén segít eltávolítani a medúza mérgét a testből. A vizelet csak városi legenda. A meleg víz sóval vagy ecettel sokkal hasznosabb.

Mély karcolás

A nagyobb heg kialakulása ellen használjunk szódabikarbónát. Fertőtlenítő tulajdonsággal rendelkezik, amely megakadályozza a heg kialakulását. Eltávolítja a sebesített kérgeket és megakadályozza a fertőzést.

Nehéz légzés

Ha valaki nem tud lélegezni, valószínűleg valami elzárja a légutat. Fektesse hanyatt és ellenőrizze a száját. El kell távolítani a légzést zavaró tárgyat, beleértve a folyadékot is. A felső légutak kitisztításához hátra kell dönteni a fejét és feltolni az állát. A lényeg, hogy a nyak mozdulatlan maradjon. Ez segít eltávolítani a nyelvet -ha útban van- és talán felszabadítjuk a légutakat.

Sebtapasz eltávolítása

Ha levettük, akkor kezeljük a területet babaolajjal. Ez segít eltávolítani a ragasztót. Alkohol vagy meleg víz is segíthet. Nem jó dolog egyébként lerántani a sebtapaszt. Szépen lassan vegyük le, így elkerüljük az újabb sérülést.

Nektek van valami hasonló tippetek? Írjátok meg kommentben!

Add Comment