KeződoldalÉrdekességek10 embertípus, aki egyáltalán nem veszi észre, hogy önértékelési problémával küzd

10 embertípus, aki egyáltalán nem veszi észre, hogy önértékelési problémával küzd

-

Glenn Shiraldi pszichológus szerint az egészséges önbecsülés az a meggyőződés, mely szerint minden ember ugyanolyan értékes! Ezt az állítást az alacsony önértékeléssel bíró emberek nagyon nehezen tudják elfogadni, mert folyamatosan összehasonlítják magukat másokkal. Ennek tükrében folyton-folyvást azt hiszik, hogy vesztesek és nem érnek semmit, illetve, hogy a másik mennyivel jobb. Ma tudományos forrásokat tanulmányoztunk, és megtaláltuk az emberek azon legkézenfekvőbb szokásait, amivel állandóan alulértékelik magukat. Úgy gondoljuk, hogy az ilyen hozzáállást a lehető leghamarabb meg kell szüntetni.

1, Olcsó holmikat, kozmetikumokat vásárolnak

A pénzhez való hozzáállás tökéletesen tükrözi, hogyan állnak hozzá saját magukhoz és a családjukhoz, barátaikhoz. Azok az emberek, akik folyamatosan magukon spórolnak és még csak eszükbe sem jut, hogy bármilyen ajándékkal meglepjék a családjukat, azoknál nem nehéz kitalálni, hogy mi van a prioritási lista legelején.

Az ilyen emberek általában önértékelési gondokkal küzdenek. Azt hiszik, hogy nem méltók arra, hogy valamivel meglepjék magukat és azzal örömet szerezzenek maguknak. Általában olcsó kategóriás ruhákat és kozmetikumokat vásárolnak maguknak, amitől csak még rosszabbul érzik magukat.

A javulás útján apró lépésekben is el lehet indulni például ki kell választaniuk egy testrészt, amire drága és szép dolgot vásárolnak mondjuk a szemeikre egy drága szempillaspirált, a szájukra rúzst, vagy a körmeikre körömlakkot.

A pszichológusok is azt tanácsolják, hogy próbálják meg motiválni magukat. Például ne a pénz legyen az akadálya, amiért nem vesznek kondibérletet. Próbáljanak nem pénzkidobásként, hanem befektetésként gondolni rá.

2, Gyönyörű fehérnemű viselése csak különleges alkalmakkor

Az alacsony önértékelés fokozott szorongásban, határozatlanságban nyilvánul meg. Gyakran előfordul, hogy a nők már csak 2 típusú fehérneműt vásárolnak maguknak. Egyet a hétköznapokra, egyet pedig a különleges alkalmakra. Utóbbinál általában valamilyen vonzó csipkéset választanak. Viszont nem csak akkor lehet gyönyörű dolgokat viselni, ha valaki más látja őket. Sokan nem is sejtik, hogy az alsónemű milyen mélyen képes befolyásolni a nők önértékelését. Annak érdekében, hogy meglegyen a testi-lelki egyensúly fontos, hogy kiküszöböljék ezt a mérgező szokást.

3, Vastag sminkréteg alá rejtik arcukat

Szakérők szerint a nők sokkal jobban érzik magukat sminkben. Állításuk szerint azonnal megnő az önbizalmuk, ha csak egy sima rúzst tesznek fel ajkaikra. A nők azt hiszik, hogy megjelenésük sokkal szebb és vonzóbb sminkkel és ebből kifolyólag pedig magabiztosabbnak tartják magukat. Így általában az alacsony önértékelésű nők gondolkodnak. Attól tartanak, hogy az emberek csalódnak, ha meglátják valódi megjelenésüket. A ritkábban sminkelő hölgyek viszont sokkal magabiztosabbak és érzelmileg stabilabbak. Létezik egy egyszerű pszichológiai gyakorlat, ami segít leküzdeni nekik a kozmetikumoktól való függést. Mindennap legalább 10 percig kell ülniük a tükör előtt és nézniük kell természetes arcukat. A pozitív javulás kb. két hét múlva jelentkezik.

4, Arra kényszerítik magukat, amit nem akarnak

Az emberek néha csak szívességből, vagy dicséret miatt vállalnak el bizonyos feladatokat. Ilyenkor nem figyelnek oda saját vágyaikra, mert félnek, hogy nem felelnek meg mások számára. Az ilyen probléma odáig vezet, hogy elkezdik saját magukat alulértékelni és az életminőségük is romboló tendenciát mutat.

A legjobb megoldás, ha mások jóléte és dolgai mellett a sajátjukra is fordítanak némi időt és energiát. Hisz, ahogy a mondás is tartja, egyszer élünk és kár csak arra pazarolni az időt, amit mások szeretnének.

5, Túl feltűnő, sokat mutató ruha viselése

Sok nő pusztán gyönyörű tárgyként tekint a testére. Annak érdekében, hogy vonzóak legyenek más emberek szemében, gyakran hátat fordítanak saját maguknak, saját gondolataiknak, elveiknek, és olyan ruhába öltöznek, ami túlságosan is sokat mutat belőlük.

Ez sajnos a női nem bizonytalanságáról árulkodik, mivel a ruhák a személyes önkifejezés egyik formájaként ismertek. Sok esetben a miniszoknya, a túl mély dekoltázs vagy a ruhán való nyílt felsliccelés arra utalhat, hogy a nő egyszerűen nem tudja önmagát adni.

6, Egyáltalán nem tulajdonít jelentőséget a megjelenésnek

Rengeteg tinédzser korú fiatal van zavarban a teste miatt, amit buggyos és oversize méretű ruhák alá rejtenek. Ha az alacsony önbecsülés felnőttkorban is kitart, akkor nagy valószínűséggel nem fognak foglalkozni azzal, hogyan is néznek ki. Pontosan ugyanez történik akkor, mikor az emberek boldogtalanok vagy depressziósak. Minden pszichés energia befelé irányul, s a ruhaválasztást időpazarlásnak érzik.

A depresszió alatt álló emberek többnyire formátlan pulóvert és egyszerű farmert viselnek pusztán azért, mert ezeknek a megválasztása nem igényel sok erőfeszítést. Pszichológusok szerint nemcsak belső állapot képes befolyásolni az öltözködést, hanem a másoktól kapott visszajelzés is.

7, Nemcsak leértékelik önmagukat, hanem másoknak még mesélnek is erről

Pszichológusok szerint az emberek azért panaszkodnak, hogy sajnáltassák magukat. Az alacsony önértékelésű embereknek bizonyos időközönként valamilyen visszacsatolást kell szerezniük más személyektől. Nagyon egyedi és kifinomult módon követelik meg mások figyelmét. Például demonstratívan szomorúak, nyafognak, duzzognak sőt akár meg is sértődnek, főleg ha nem támogatják őket. Ha negatív reakciót kapnak, akkor tovább fogják aláásni önmagukba és másokba vetett hitüket.

8, Félnek kitűnni a tömegből

Azok az emberek, akik félnek kitűnni a tömegből valójában tartanak attól, hogy más emberek, hogyan is látják őket. Amikor kudarcnak érzékelik mind magukat, mind az életüket, akkor olyan ruhákba bújnak, melyben nem látják őket. Ilyenkor a leghétköznapibb ruhadarabokat részesítik előnyben. Az élénk színeket általában a nyitott és társaságkedvelő emberek választják. Az önbizalomhiányos személyek viszont állandó szorongást és kétségeket éreznek. Sokkal kényelmesebb számukra a fekete ruhákban való közlekedés, ami egyfajta páncélként szolgál nekik.

9, Kényelmetlen ruházatot és cipőket viselnek

Azok a személyek, akik nem igen szeretik önmagukat, megpróbálnak társadalmilag helyt állni, ami azonban még több stresszt és szorongást szül. Valamilyen oknál fogva úgy gondolják, hogy a magassarkú cipő viselése egy igazi nő attribútuma. Akik megpróbálnak beilleszkedni ebbe a társadalomba általában kényelmetlen ruhadarabokat és lábbeliket viselnek, amiket valójában nem szeretnek. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy a magassarkú cipők divatja el fog múlni és előtérbe kerülnek a lapos és kényelmes cipők. Ennek az az oka, hogy a magassarkúk egészségügyi problémákat idéznek elő, például vízhólyagokat, bőrkeményedést, benőtt körmöket.

10, Pszichológiai problémák megoldása plasztikai beavatkozásokkal

Fontos különbséget tenni az egészségjavító és az önértékelést fokozó plasztikai műtétek között. Például akadnak, akik csak bizonyos beavatkozások során tudnak rendesen levegőhöz jutni. Viszont az utóbbi időben egyre több ember törekszik arra, hogy minden “hibát” kijavítson magán. Ennek oka, hogy nem fogadják el a természet által rájuk ruházott adottságokat és ilyen műtétek által próbálják önértékelésüket feljebb tornázni.

Szakértők szerint azonban az ilyen jellegű módosítások nem igazán oldják meg a pszichológiai problémákat. Ha egy személy testképzavarban szenved, akkor szó szerint mindenét át akarja alakíttatni. Ha viszont megtanulnák elfogadni önmagukat, úgy ahogy vannak, akkor nem kellene semmit megváltoztatni magukon.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...