KeződoldalÉrdekességek10 érdekes tény a japánok életéről, ami rengeteg kérdést vet fel az...

10 érdekes tény a japánok életéről, ami rengeteg kérdést vet fel az emberekben

-

Japán egy nagyon különleges és egyedi ország, ahol szinte minden teljesen máshogy működik, mint a nyugati országokban. Annak ellenére, hogy gyönyörű helyekkel rendelkezik, a benne élő emberek és szokásaik meglehetősen furák, amivel elképzelhető, hogy egy nyugati országból érkező turista nem tud azonosulni. Persze nem is kell, de olykor hatalmas szemekkel néznek, mikor olyan dolgokat és tevékenységeket látnak, amit a legtöbb országban nem szoktak. Ilyen szokatlan tevékenység például, hogy a nők rendszeresen a metrón sminkelnek, illetve, hogy az emberek képesek órákon át sorba állni, hogy bejussanak egy adott vendéglátó egységbe. A mai posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk ezeken kívül még miben különbözik a többi országtól.

1, Ha európai megjelenésed van, akkor a japánok mindig úgy fognak rád tekinteni, mint újonnan érkezett külföldire

Még abban az esetben is ha évek óta ott élsz, soha nem fognak teljesen elfogadni. A japánok úgy vélik, hogy minden, ami az ő országukban történik, az csak és kizárólag rájuk tartozik.

Egy fiatal férfi Japánba költözött és elmondása szerint meg kell tanulni együtt élni ezzel a helyzettel. Elmondta, hogy ő megpróbált a helyiekkel szórakozni, sőt a nyelvet is tőlük sajátította el mindössze 2,5 hónap alatt, így sokkal egyszerűbb az élete.

2, Japánban férfiuralom van, amit nagyon nehéz megszokni

Nem egy olyan cég van, ahol ki van kötve, hogy az alkalmazottaknak milyen ruhát, cipőt, és nők esetében milyen sminket kell viselniük. Sőt nem is olyan régen a vállalatok megtiltották a hölgyeknek, hogy szemüveget viseljenek a munkahelyen, mert anélkül sokkal vonzóbb és barátságosabb a megjelenésük. De nemcsak a munka világában ennyire szigorúak a szabályok, hanem a mindennapi élet során is. Japán a 149 ország közül a 111. helyet foglalja el a nemek közötti egyenlőség szempontjából.

3, A japánok nagyon magányos emberek

A japánokat akár introvertált nemzetként is lehetne emlegetni, ugyanis sokan zárt és visszahúzódó életet élnek. Nagyon nehezen barátkoznak, mert mindenki 12-14 órát dolgozik, és amikor hazaérnek ahelyett, hogy elmennének kikapcsolódni, inkább leülnek és pihennek, vagy megisznak egy csésze teát. Ezt a tényt, egy kint élő blogger is megerősítette, aki többször látja, hogy az emberek magányosan ebédelnek az éttermekben.

4, Képesek órákon át sorban állni

A japánok képesek órákon át sorban állni, hogy beülhessenek a vendéglátó egységekbe. Szinte minden kávézó és étterem bejáratánál kígyózó sorokban állnak és arra várnak, hogy az asztalok felszabaduljanak. Ez egyébként annak a jele, hogy az adott hely nagyon népszerű és finom dolgokat árulnak ott.

5, A japán esküvők nagyon rövidek és rendkívül drágák

Egy japánban tartott esküvő nagyjából három órán át tart, ha nincs utána lakodalom. A családfő az, aki megnyitja az egész ceremóniát, s ilyenkor a násznép egy külön teremben ül és felvételen nézik az eseményeket. Miután kimondták az igent, egy gyors vacsorán vesznek részt, majd jöhetnek a nászajándékok ezután pedig összecsomagolnak és mindenki elindul haza.

6, A bérbe adott lakások üresek.

A legtöbb japán lakás üres állapotban kerül bérbeadásra és a bérlőnek 4-5 hónapot előre ki kell fizetnie, ha be akar költözni a lakásba. Ezen kívül pedig 2 hónapnyi rezsit is ki kell perkálnia. A fennmaradó összeg tartalmazza az ingatlanügynökség szolgáltatásait, karbantartást, zárak cseréjét és a kiköltözés utáni takarítást.

7, A japán nők gyakran sminkelnek a metrón

Egy közvélemény kutatás szerint a japánokat az zavarja legjobban, ha a nők a metrón sminkelnek. A válaszadók 15,1%-ka vallotta azt, hogy ez a viselkedés teljesen elfogadhatatlan számukra, és jó lenne, ha ezt mihamarabb orvosolnák az illetékesek. Az is kiderült, hogy ezt sokkal rosszabb szemmel nézik, mint például a szemetelést. A probléma orvoslására plakátokat tettek ki a metrókba, ami felhívja a nők figyelmét arra, hogy ezt sürgősen fejezzék be.

Az egyik ott élő külföldi azt mondta, hogy 20 perc volt vissza végállomásig a metrón, amikor egy nő belibbent és elkezdte kisminkelni magát és a hajcsavarókat kiszedni a hajából. Mire elkészült magával a hölgy, addigra az egész metrókocsi parfümtől, hajlakktól és egyéb kencék szagától bűzlött arról nem beszélve, hogy a kocsiból egy teljesen más nő lépett ki ezáltal.

8, Sokak szerint Japánban nincs szemét, de ez nem igaz

Japánban a szemetet mindig mindenki szétválogatja és újrahasznosítja. Erre már nagyon korán megtanítják a gyermekeket, akik ezt a tudást magukkal viszik a felnőtt életbe. A diákoknak minden tanítási nap végén ki kell takarítaniuk az iskolát, és csak ezután mehetnek haza. Ennek ellenére, így is akadnak illegális lerakóhelyek, például az országutak mellett, ahova az emberek kiviszik a saját szemetüket.

9, Nagyon kevés nyugati termék van ebben az országban

Japánban sokáig nem ismerték a sajtot és egyáltalán nem is fogyasztották, de az utóbbi időben egyre többet próbáltak belőle előállítani. Sajnos azonban ez egyáltalán nem jó minőségű, de ugyanez elmondható a húsokról, csokoládékról és a gabonafélékről is.

10, A japánnal folytatott beszélgetések egy előre megírt forgatókönyvre hasonlítanak

Ha már néhány hónapja ott tartózkodsz a felkelő nap országában, akkor már azelőtt megjósolhatod a beszélgetés végkimenetelét, mielőtt elkezdődnek. Ez amiatt van, mert a japánok úgy beszélnek, mintha egy előre megírt forgatókönyvet magoltak volna be. Ennek következtében pedig elég gyakran kerülnek konfliktusba másokkal.

Na mit szólsz?

Ezt is olvasd el