KeződoldalCeleb10 filmtitok, amiről a színészek és a rendezők is mélyen hallgatnak

10 filmtitok, amiről a színészek és a rendezők is mélyen hallgatnak

-

Egy film megalkotása rendkívül hosszú és fárasztó folyamat. Rengeteg bonyodalommal jár egy-egy forgatás, de a végeredményt látva nyugodtan konstatáljuk, hogy bizony minden egyes kemény munkával eltöltött másodperc megérte. Természetesen a kulisszatitkokat a színészek és a rendezők is egyaránt megőrzik.

Megszámolni sem lehet, mennyi ember dolgozik egy-egy produkció sikerén, hiszen a rendezőn és a színészeken kívül szükség van sminkesekre, fodrászokra, maszkmesterekre, kaszkadőrökre és még sorolhatnánk. A filmkészítésben a látványos átalakulásokon és szemmel látható trükkökön kívül is akadnak még bőven titkok, amiket elhallgatnak előlünk. Cikkünkben bekukkantunk egy kicsit a kulisszák mögé és lerántjuk a leplet azokról a trükkökről, amelyek igazán élvezetessé teszik a filmet és elkápráztatják a rajongókat.

Egy-egy filmprodukcióban számos ruhadarab van, ami a forgatások alatt tönkremegy vagy bepiszkolódik. Éppen ezért további ruhákra és jelmezekre van szükség. A színészek általában magukhoz veszik a nekik szánt holmikat és a forgatás végeztével meg is tartják azokat. A nagy Lebowski című filmben Jeff Bridges viselte a legtöbb ruhát, amelyekből meg is őrzött néhányat.

Amikor egy jelenetben valamelyik színésznek amputált végtagjai vannak, akkor zöld zoknit viselnek az adott végtagon és ezeket a részeket az utómunkálatok során törlik majd.

A zenés jelenetekhez gyakran az utómunkálatok során adják hozzá a hangot. Ez azért van, mert a felvétel során rengeteg kamerát használnak, így a hang nem lesz tökéletes. Illetve bármilyen extra zaj rontja a hang minőségét.

Egy film készítésekor rendkívül kockázatos az időjárás-előrejelzésekre támaszkodni. Így a szükséges időjárás megalkotásához speciális effektusokat alkalmaznak. Az eső hatását a tűzcsapokkal összekötött tömlők extrém magasságba helyezésével érik el. A hó papírból és műanyagból készül, ami egy speciális szappan alapú termékkel hópehellyé változik. A köd utánzására vegyszereket használnak, de a leggyorsabb mód ebben az esetben a száraz jég és a víz reakcióba léptetése.

A színészek sokkal vonzóbbnak tűnnek a képernyőn, mint a való életben. Nos, ez mind a retusálásnak köszönhető. Ezt a drága technológiát csak nagy költségvetésű filmekben alkalmazzák. A szakemberek eltávolítják a ráncokat, pattanásokat, kisebbé teszik orrukat vagy hosszabbá lábaikat.

Napjainkban a fejlett technológiának köszönhetően már nem kell a színészeknek edzeni, egészségesen táplálkozni, fogyni vagy éppen hízni. Persze van, aki ezt mégis megteszi, de ezeket a dolgokat a szakemberek már mind megoldják. Az is előfordul, hogy a színész arca hozzáadódik egy másik ember testéhez. A Homeland című filmben Claire Danes már várandós volt, de az alkotók ezt eltitkolták. Éppen úgy, ahogy Courtney Coxnál, a Jóbarátok Monicájánál, aki az utolsó részekben már szintén gyermeket hordott a szíve alatt.

A Wall street farkasa című produkcióban pedig Margot Robbie lábait hosszabbították meg.

A színészek ruháit minden forgatási szünetben biztonságos környezetben tárolják, mert sérülés esetén tolódhat a felvétel és ez folytonossági problémákat okoz. A színészek sminkjét gyakran kell módosítani, de bizonyos jelenetek során a sminkesek nem lehetnek a közelükben. Ilyenkor a színész saját magának javítja ki a hibát.

A színészek magasságának növelésére nemcsak a technológia alkalmas, hanem egyfajta platformcipőt alkalmaznak ennek érdekében. Ilyen cipőt viselt már például Robert De Niro vagy Daniel Craig.

Az ételek és az italok minősége mindig a film költségvetésétől függ. Nemcsak a világsztárok részesülnek ebben, hanem mindenki más, aki a forgatáson dolgozik.

A színészek kaszkadőreinek nem kell feltétlenül hasonlítania a világsztárokra. A veszélyes mutatványokon felül azért alkalmazzák őket, mert helyettesíthetik az adott színész egy-egy testrészét vagy akár egész testét, illetve egyedi képességekkel rendelkeznek.

A filmek előzeteseit speciális marketingügynökségek készítik el. Maga a folyamat másfél évet is igénybe vehet, mert a vállalatok versenyeznek a trailer elkészítéséért. Az is előfordul, hogy a film végleges változatában ezekből is használnak néhányat.

Korábban a filmkészítőknek két perc állt a rendelkezésére ahhoz, hogy felkeltsék a nézők érdeklődését a produkció iránt, a fejlett technológiának köszönhetően azonban ez idő leredukálódott csupán néhány másodpercre.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...