KeződoldalEmberek10 fontos jel, ami arra figyelmeztet, hogy túl sokat stresszelsz

10 fontos jel, ami arra figyelmeztet, hogy túl sokat stresszelsz

-

Vannak időszakok, mikor az ember akarva-akaratlanul is de sokat stresszel. Az iskolában való megfelelés, a munkahelyi hajtás, a családi gondok, az anyagi jellegű elégedetlenségek mind-mind csak fokozzák a negatív dolgokat a szervezeten. Amikor a test már nem tud több stressz feldolgozni, akkor következnek be az egészségügyi bajok, úgymint rendszeres fejfájás, gyomor és bélproblémák, szív és érrendszeri megbetegedések és még sorolhatnánk. A mai cikkünkben 10 olyan jelet hoztunk el, melyek ordítanak arról, hogy valamin változtatnod kell az életedben.

1, Bőrbetegségek

A pattanásokat, különböző bőrbetegségeket a stressz is okozhatja. A tudósok kutatásokat végeztek diákokon, ahol egyértelműen kiderült, hogy a problémás arcbőr közvetlen kapcsolatban áll a stresszel. Egy egerekkel végzett kutatás szintén ezt az eredményt hozta. Azok az állatok, akik nagy dózisban voltak kirakva stresszhelyzeteknek, hajlamosabbak voltak a bőrbetegségek kialakulására.

2, Változó súly

Kiderült, hogy a gyakori stresszes helyzetek növelik a kortizol nevű hormon termelését, mely stabilizálja a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjét, valamint kiegyenlíti a vérben lévő cukrot. Ha valakinek túl sok a hormonja, akkor többet eszik, így a test kevesebb tesztoszteront fog termelni, melynek hatására kevesebb kalória ég el.

A stressz és a szorongás nemcsak gyarapíthatják a súlyt, de csökkenthetik is. A szervezetben lévő adrenalin felgyorsítja az anyagcserét és lassítja a zsírok kiválasztását.

3, Gyakori megfázás

Mint már említettük a stressz fokozza a kortizol termelést, mely elnyomhatja a gyulladást. Ha azonban valaki krónikus stresszben szenved, akkor az immunrendszer kevésbé érzékeny a kortizolra, mely serkenti a gyulladások kialakulását. Így a test és az immunrendszer legyengül és érzékenyebbé válik a vírusokkal és baktériumokkal szemben.

Csak a hideg nem tudja kiváltani a felső légúti megbetegedést, ugyanis csak a legyengült immunrendszerű emberekkel tud elbánni. Ha gyakran vagy beteg akkor az lehet annak a jele, hogy túl sok stressz vesz körül.

4, Emésztőrendszeri rendellenességek

Tudományos bizonyíték van arra, hogy a stressz negatív hatással vagy a gyomorra és a belekre is. Vannak alkalmak, mikor a gyomor és hasi fájdalmak gyógyszerrel nem enyhíthetők, ebben az esetben viszont célszerű meglátogatni egy pszichológust. Az orvos megpróbálja kitalálni a szorongás kiváltó okát, keres rá egy alternatív megoldást.

5, Koncentrációs zavarok

A hosszú ideje stresszben élő embereknek sokkal nehezebb a feladataikra és a kötelességeikre összpontosítani. Ha észreveszed magadon, hogy nehezen tudsz valamire odafigyelni, akkor itt az ideje egy kicsit pihenni, háttérbe vonulni és lazítani. Amint megszűnik az idegeskedés és a stressz, te is visszatérsz a normál állapotba.

6, Hajhullás

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a stressz részben vagy akár teljes egészében is hatással van a hajhullásra. Amennyiben észrevetted, hogy kevesebb hajad van és a különféle vitaminok sem segítenek a problémán, akkor annak oka a stressz lehet. Jobb, ha nem idegesíted magad, különben elveszítheted a gyönyörű hajkoronád.

7, Fejfájás

A fejfájást számos dolog okozhatja: csontritkulás, alvási nehézségek, alacsony vagy magas vérnyomás, terhesség és még sorolhatnánk. Néha, a fejfájást, olyan érzelmi stressz is előidézheti, melyet munka közben vagy otthon tapasztalsz. Ha nem zárod ki azonnal ezt, akkor a fejfájás gyakori lehet.

8, Alacsony libidó

Azok az emberek, aki fokozott stressznek vannak kitéve, általában alacsony libidóval rendelkeznek. Tudósok szerint, ha hosszú ideje nem koitáltál a partnereddel, nem kell aggódnod, a helyzeten az segíthet, ha sokat relaxálsz és kiűzöd a fejedből a rossz gondolatokat. A közös nyaralás általában megoldja a problémát.

9, Alvási problémák

Az alvási problémák is a rendszeres stressznek köszönhetők. Az álmatlanság hosszú távon nem túl kifizetődő, mert komoly bajokat idézhet elő. Kezdetben nem tudsz rendesen odafigyelni a munkádra, pontatlan leszel, később pedig ideges és ingerült. Ha az altató már nem működik, ideje orvoshoz fordulni. Fontos, hogy megtaláld az álmatlanságod forrását, és azt a lehető leggyorsabban likvidáld az életedből.

10, Szív és érrendszeri betegségek

A szív sok mindenen megy át az élet során. A stressz kifejezetten rossz hatással van a szívre. A tudósok bebizonyították, hogy a súlyos stressz komoly szív és érrendszeri betegségeket idéznek elő. A kemény munka, a családi problémák, anyagi gondok mind mind rontanak a helyzeten.

Te is sokat stresszelsz? Hogyan ütközik ki nálad?

Ezt is olvasd el