KeződoldalÉrdekességek10 hasznos otthoni módszer, ami segít a különböző sérülések kezelésében

10 hasznos otthoni módszer, ami segít a különböző sérülések kezelésében

-

Senki sem akar egyből orvoshoz rohanni, ha elvágja az ujját, megégeti a nyelvét, vagy vízhólyagok keletkeznek a lábán. Vannak egyszerű praktikák, amikkel tökéletesen lehet az ilyen helyzeteket orvosolni. Köztudott, hogy az égési sérülést egyből hideg folyóvíz alá kell tenni, és legalább 5-10 percig alatta kell tartani, hogy megelőzd az esetleges maradandó sérülést. Ezen kívül majdnem minden háztartásban található méz, almaecet, vagy épp kamillatea, amik szintén nagy segítséget nyújthatnak. Mostani posztunkban 10 hasznos otthoni módszert hoztunk el, ami segít a különböző sérülések kezelésében.

1, Aloe vera az égési sérülésekre

Gyulladásgátló tulajdonságainak köszönhetően az aloe vera kiválóan alkalmas a nyílt sebekre és segíthet a napégés okozta kellemetlen érzés enyhítésében.

Hogyan működik: ha van otthon aloe vera növényed, akkor vágd le a levelét, távolítsd el a tüskék részeit, majd nyisd fel a levelet. A benne található gél szerű anyagot bátran alkalmazhatod a nyílt sebre is. Ha nincs ilyen növényed, akkor vehetsz a patikában aloe vera gélt.

2, Sebkezelésre használj sóoldatot hidrogén-peroxid helyett

Ha véletlenül elvágtad valamidet, akkor ennek segítségével alaposan kitisztíthatod a sebet. Sokan eddig abban a hitben voltak, hogy hidrogén-peroxidot kell rá alkalmazni, ám az káros lehet a bőrre, és nem 100% -ban hatásos a baktériumok ellen. A sóoldat viszont tökéletesen biztonságos és talán az egyik legjobb módszer.

Hogyan működik: Keverj össze ½ teáskanál sót, 28 ml forrásban lévő vízzel majd hagyd kihűlni. Ezután steril gézzel óvatosan vidd fel fel a sebre.

3, Méz nyílt sebekhez

A méz képes elpusztítani a baktériumokat és segít abban, hogy a sebek gyorsabban gyógyuljanak be. Az is bebizonyosodott, hogy a méz serkenti az immunrendszert, ez pedig felgyorsítja a gyógyulást.

Hogyan működik: Vigyél fel egy vékony réteg mézet a vágásra, és fedd le tiszta kötszerrel.

4, Jég égési sérülésekhez

A jég a legjobb megoldás, abban az esetben ha megégetted a nyelvedet vagy a tested bármely részét. Ez azonnal segíti a duzzanat lelohasztásában és fájdalomcsillapításban.

Hogyan működik: Ha megégetted magad, azonnal fogj egy jégkockát és tartsd néhány percen keresztül a nyelveden.

5, Jégcsomagolás duzzanathoz

A jégkockák segíthetnek az égési sérüléseken, a jégkocka csomagok pedig enyhíthetik a véraláfutásokat vagy duzzanatokat. Az ilyen csomag ellazítja az izmokat, csillapítja a vérzést és enyhíti a fájdalmat.

Hogyan működik: Vigyázz nem tehetsz közvetlenül a sebre ilyen csomagot, mivel a zacskó nem elegendő ahhoz, hogy megóvja a bőröd a hideg általi sérülésektől. Ennek elkerülése érdekében tegyél alá egy ruhazsebkendőt. Az is fontos, hogy ne hagyd 30 percnél tovább a jeget a seben.

6, Almaecet a baktériumok terjedésének megakadályozására

Az almaecet tökéletesen alkalmas a fertőzések kiküszöbölésére. Az egyik tanulmány azt is bebizonyította, hogy képes elpusztítani a kólikabaktériumot is.

Hogyan működik: Mielőtt almaecetet kennél volna a bőrödre, fel kell hígítani vízzel. Ezután a folyadékkal át kell itatni egy steril gézlapot és az érintett területre tenni 30 percig. Egy másik lehetőség, ha meleg fürdőt veszel, és hozzáadsz a vizedhez egy csésze almaecetet. Ez nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha sok vágást ejtettél a testeden és egyszerre akarod őket meggyógyítani.

7, Teafa és borsmenta olaj a fájdalom enyhítésére

Mindkét olaj segít csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat. Antiszeptikumként viselkednek, így a fertőzés nem terjed tovább.

Hogyan működik: Noha a teafa és a borsmenta olajok hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, ezeket eltérő módon kell alkalmazni. A teafaolajat felviheted közvetlenül a sebre, majd tehetsz rá egy ragtapaszt. A borsmentaolajat viszont nem viheted fel közvetlenül a nyílt sérülésre, mert irritációt okozhat.

8, Szódabikarbóna

A rovarcsípés időnként ugyanolyan fájdalmas lehet, mint egy vágás. Ha egy szúnyog vagy méh csípett meg, akkor a szódabikarbónával enyhítheted a bőrpírt és a duzzanatot.

Hogyan működik: Keverd össze a szódabikarbónát egy kevés vízzel, és vidd fel a pasztát az érintett területre, s hagyd rajta 15 percig. Ezzel a módszerrel biztosra veheted, hogy nem lesz több idegesítő viszkető pötty a testeden.

9, Fokhagyma a vérzés megállításához

A fokhagyma tökéletesen alkalmas a nyitott sebekre, mert képes megállítani a vérzést, kiküszöböli a fájdalmat és felgyorsítja a sebgyógyulást.

Hogyan működik: Készíts fokhagymapasztát, hogy a legtöbbet ki tudja hozni pozitív tulajdonságaiból. Ezután vidd fel közvetlenül a sebere, majd fedd le és hagyd úgy 2 napig.

10, Kamillatea a hólyagok ellen

A kamilla kiváló fájdalomcsillapító lehet, miután egy kényelmetlen cipő feltörte a lábad és vízhólyagokat idézett elő rajta. Természetes fertőtlenítőszerként is ismert, ezen kívül pedig segít, hogy a hólyagok sokkal gyorsabban tűnjenek el.

Hogyan működik: Áztass 15 percig néhány kamilla teafiltert, majd ezután vedd ki a vízből és tedd rá a hólyagokra. A filtereket rögzítsd steril gézzel és hagyd rajta egész éjszaka.

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...