KeződoldalÉrdekességek10 hasznos tipp, amivel a zöldségek és gyümölcsök tovább maradnak frissen. 

10 hasznos tipp, amivel a zöldségek és gyümölcsök tovább maradnak frissen. 

-

A legtöbb ember akkor esz zöldséget és gyümölcsöt, ha tudja, hogy néhány napon belül el fogja fogyasztani azt. Ez azért van így, mert ha már a zöldség illetve a gyümölcs éretten kerül a konyhába és pár napon belül nem fogy el, akkor bizony megrohadhatnak ezzel pedig pénzt dobtunk ki az ablakon. Meg kell jegyeznünk, hogy a megfelelő élelmiszer-tárolással pénz takaríthatunk meg, csak tudni kell, hogyan kell csinálni. Minél nedvesebb és melegebb egy hely, annál jobban érnek ezek a termékek, ezért a legtöbbjüket száraz, hűvös és sötét helyen kell elhelyezni. Mai cikkünkben bemutatunk nektek néhány nagyon hatásos tippet, amivel a gyümölcsök és a zöldségek tovább maradnak frissen.

1, Tekerd be a banán szárát folpackkal vagy alufóliával.

A banán érés során etilén-gázt termel, amitől a gyümölcs egyre jobban kezd bebarnulni. Ha betekered a szárát valamilyen fóliával, akkor megakadályozod, hogy az érés átterjedjen a további részeire.

Ezzel a módszerrel 4-5 napig marad friss a gyümölcs.

2, Tedd hálóba vagy harisnyába a hagymát.

A hagyma a túl sok nedvesség miatt kezd el rohadni, ám a legjobb módszer, ha sötét és hűvös helyen tárolod. Sőt mi több még tovább tudd húzni, hogy friss maradjon, ha harisnyába vagy hálóba teszed, amin lyukak vannak.

A tárolási ideje így akár 6-8 hónappal is meghosszabbítható.

3, A fokhagyma az alacsony páratartalmú, sötét helyeket kedveli.

A fokhagymákat célszerű sötét, száraz helyen papírzacskóba vagy dobozba tárolni. Ha a fokhagymát nem bontod meg, akkor akár 2 hónapig is elállhatnak. Ha szétbontod akkor 3-10 napod van felhasználni.

4, Petrezselyem, koriander, bazsalikom és spárga. Ezeket a fűszernövényeket tedd száruknál fogva egy pohár vízbe és tartsd szobahőmérsékleten őket.

Ha nem akarod hűtőben tárolni ezeket a fűszernövényeket, akkor a legjobb megoldás, ha ugyanúgy tartod őket ahogy a virágokat.

Ezzel a módszerrel 4-5 nappal tovább maradnak frissek.

5, A burgonyát tartsd sötét és hűvös helyen.

Ne tedd a burgonyákat műanyag zacskóba, helyette jobb, ha papírba vagy hálós zsákba helyezed őket. Még tartósabbá tehetted, ha egy olyan dobozba teszed őket, aminek az alján nedvszívó papír van. Az ideáli hőmérséklet számukra a szobahőmérséklet.

Ha megfelelően tárolod, akár 1-2 hétig is elállhatnak.

6, Az éretlen avokádót tedd újságpapírba, vagy papírzacskóba.

Ha hűtőbe teszed a zöld avokádót, azzal megállítod az érési folyamatokat. A legjobb megoldás, ha újságpapírba vagy papírzacskóba teszed. Ha azt szeretnéd, hogy hamar beérjen tegyél mellé egy banánt.

Papírzacskóban 3-5 nap kell ahhoz, hogy megérjen.

Zacskó nélkül 7 nap.

Banánnal együtt 2-3 nap.

7, A paradicsomot +10 º C-on kell tárolni, hogy erőteljesebb íze legyen.

Minél érettebb a paradicsom annál intenzívebb az íze. Sajnálatos módon a hűtőszekrényben csak elveszik az íze, így nem célszerű ott tárolni. A legoptimálisabb ha +10 º C-on tárolod őket.

A tárolási idejük 3 hét és 2 hónap között változhat, ugyanis az függ attól mennyire érett, amikor megveszed.

8, Petrezselyemmel töltött papírzacskóba tedd a gombákat.

Fontos, hogy a gombákat mosatlanul tedd a zacskóba! Javasoljuk, hogy tegyél melléjük petrezselyemzöldet, ugyanis ez egyfajta antioxidánsként működik és megakadályozza a foltok megjelenését. A későbbiek folyamén beteheted őket a hűtőbe.

Tárolási idő: 3–5 nap.

9, A szár eltávolítása nélkül áztasd ecetbe az epret.

Az epret célszerűbb elfogyasztás előtt megmosni, ugyanis ha előbb mosod meg akkor magába szívja a vizet és gyorsabb lesz az érési folyamat. Az eper fertőtlenítéséhez használj 1:2 arányban ecetet és vizet. Fontos ellenőrizni, hogy van-e a csomagban penészes eper, mert ha igen azt azonnal el kell távolítani. Miután eltávolítottad a szárat, tedd egy zacskóba és fagyaszd le. Ami a sima hűtőbe megy, azt pedig egy szűrős tálba tedd.

A hűtőszekrényben 5-6 napig eláll ez a finom gyümölcs;

A fagyasztóban pedig 2-4 hónapig.

10, Ne hagyd tönkremenni a citrom másik felét.

Van, hogy a citromnak csak az egyik felét használjuk fel, a másikat viszont kukába kell dobni. Annak érdekében, hogy ne kelljen a másik felét kidobni, csomagoljuk be alufóliába és tegyük a hűtőbe. A másik módszer, ha megsózzuk a citromot és egyből betesszük a hűtőbe. Ha újra használnod kell, csak öblítsd le hideg vízzel.

Az egész citromokat körülbelül 2 hétig lehet eltárolni,

A felet pedig csak 3 napig.

Segítettek neked ezek a praktikák?

Ezt is olvasd el