KeződoldalÉrdekességek10 hétköznapi dolog, ami néhány évtized alatt el fog tűnni a világról

10 hétköznapi dolog, ami néhány évtized alatt el fog tűnni a világról

-

Nagyjából 50-100 évvel ezelőtt olyan fantasztikus tudományos könyvek jelentek meg, melyek elmesélték, hogy hamarosan távolról is tudunk szeretteinkkel beszélni, sőt látni is fogjuk őket. Akkor senki sem gondolta volna, hogy ez valóban meg fog valósulni, pedig így lett. Ma már mindenkinek van mobiltelefonja, internete, mikrohullámú sütője…stb, ami a mindennapi élethez szükséges. Mai cikkünkben bemutatjuk, mit jósolnak 20 év múlva a szakértők, milyen változások mennek végbe ez idő alatt. Bizonyára lesz, ami pozitív irányba változik, és lesz, ami negatív irányba fog menni.

1, Műanyag

A műanyag palackok és szemeteszsákok kora nem tart sokáig, ugyanis a kukoricakeményítőből készült szemeteszsákok és a biodegradálható palackok hamarosan átveszik a hatalmat. Ma már egyre többen választják ezeket, hogy védjék a környezetet. Tény, hogy előállításuk még mindig drága, de a szakemberek folyamatosan azon vannak, hogy csökkentsék a költségeket.

2, Személyes tér

Bizonyára te is emlékszel a “Black Mirror” című sorozatra, mely a az információs társadalom és a technológiai fejlődés veszélyeit mutatja be. Ha valaki azt gondolta volna, hogy a sorozatban látottak nem következnek be, az téved, ugyanis ez a jövő. A személyes tér egyre kisebb lesz a közösségi hálózatok, keresők, biztonsági kamerák, adatbázisok, biometrikus arcfelismerők miatt. Egyre nehezebb bármit is tenni anélkül, hogy a többi ember ne tudjon róla.

3, Természetes fogantatás

A technológiai fejlődésnek köszönhetően még a gyereknemzés is másképp fog működni a jövőben. A lombikprogramokkal a genetikai betegségeket akarják elkerülni és ennek segítségével szeretnék meghosszabbítani a várható élettartamot. A szakértők úgy gondolják, hogy a 20 év alatti nők elsősorban az IVF segítségével esnek teherbe, s ezzel csökkentik az egészségügyi ellátás költségeit.

4, Kábelek

A töltő és USB kábelek, huzalok, madzagok nagyon-nagyon idegesítők még most is nemhogy a jövőben. Még bosszantóbb, mikor a hordozható töltőd is lemerül és azt is fel kell tenned töltőre, hogy útközben majd tudd használni a telefonod, de hopp otthon felejted a kábelt hozzá. Ezek a problémák olyan szinten elterjedtek a világban, hogy egyes vállalatok komolyan elgondolkodtak azon, hogy tudnák orvosolni a problémát. Elképzelhető, hogy hamarosan mindenki vezeték nélküli töltővel fogja készülékeit tölteni.

5, Arany

Mivel a bolygó korlátozott aranykészlettel rendelkezik, ezért elég nagy esély van rá, hogy a természeti erőforrások egy nap teljesen kimerülnek. Az amerikai geológiai szolgálat becslései szerint, nagyjából 50 ezer tonnányi nemesfém még mindig van a földben. Évente mintegy 2,5–3 ezer tonnát bányásznak ki, ebből kifolyólag pedig nagy valószínűséggel 17 év múlva el fog tűnni.

6, Üzletek

Mivel nagyon gyorsan fejlődik az online vásárlás ezért elképzelhető, hogy idővel megszűnik a fizikai vásárlás és ezáltal az üzletek is. Persze vannak, akik szeretik megfogni a termékeket mielőtt megvásárolják, ezért lesznek olyan speciális zónák, ahol ezekre lehetőség lesz, sőt fel és ki is próbálhatják.

Ezen kívül a bejáratokhoz szkennereket tesznek, ami felismeri az emberek arcait, s így egy személyre szabott bevásárló listát kapnak. Ez lehetővé teszi, hogy az eladók olyan ruhadarabokat mutassanak a vásárlóknak, mely igényeiknek és ízlésüknek is megfelel.

7, Postahivatalok

Az emberek néhány évtized múlva abbahagyják a papír alapú levelek küldését, s a futárszolgálatok, például a FedEx és az UPS ezáltal sokkal jobban kezelik majd a küldeményeket. Minden fontos és szükséges üzenet emailben érkezik majd és a postaládában inkább csak szórólapok kapnak helyet. A postának sajnos nincs esélye felvenni a versenyt ezzel a változással.

8, Forgalmi dugók

Tudjuk nehéz elképzelni, de minden jel arra utal, hogy nem lesznek forgalmi dugók a jövőben. Az idő múlásával minden autó speciális műszaki intelligenciával fog rendelkezni, s számuk pedig minimálisra fog csökkenni. A benne lévő fedélzeti komputer kiszámítja az úton lévő összes lehetséges helyzetet úticélnak megfelelően, s ennek tükrében a sofőrök hibái, mely befolyásolja a forgalmat a nullára csökken. Az ilyen autók megjelenésével a forgalmi dugók megoldódnak, ugyanis a közlekedési lámpák megváltoznak.

9, Antibiotikumok

Amióta feltalálták az antibiotikumokat egyre gyakrabban alkalmazzák őket, ezáltal jó pár betegség rezisztenssé vált velük szemben. Az elkövetkezendő 10-20 évben az ellenőrizetlen antibiotikumok használatát jelentősen csökkenteni fogják. A jövőben olyan baktériumok lesznek, melyek antibiotikumokat termelnek egy adott fenyegetés ellen. Ez azt jelenti, hogy a beteget olyan antitestekkel injektálják, melyek felveszik a harcot és megállítják a fertőzést.

10, Foszfor

Sokan nem tudják, hogy miben is van foszfor, pedig gyakorlatilag napi szinten használják őket. Ezt különösen a mezőgazdasági műtrágyák előállításánál használják, illetve a mosogatógép tablettákban is található ilyen anyag. Jelenleg ötször annyi foszfort használunk, mint őseink 50 évvel ezelőtt és ez azt jelenti, hogy minél inkább nő a népesség, annál kevesebb ásványi anyag lesz a világon.

A tudósok szerint kb 80 év alatt fogy el teljesen a foszfor készlet, ám ha a népesség tovább növekszik, akkor ez még előbb bekövetkezik, akár 20-40 év múlva is. Jó hír, hogy jelenleg is folynak a kutatások, amivel értékes ásványi anyagokat lehet megtakarítani és újrahasznosítani.

Te mit gondolsz?

Ezt is olvasd el