10 hétköznapi élelmiszer, ami furcsán befolyásolja a szervezetünk működését

Nem túlzás azt állítani, hogy az egészséges táplálkozás már-már divattá vált. Szinte hetente jelennek meg olyan újabb és újabb étrendek, amik azt ígérik – természetesen némi túlzással – hogy ha betartjuk őket, nagyon gyorsan lefogyunk, kicsattanó egészségnek örvendhetünk és legalább 100 évig fogunk élni.
Az igazság viszont az, hogy mivel nem vagyunk egyformák, ezért nem létezik olyan étrend, ami mindenkinek ugyanolyan jól beválik. Saját magunknak kell kitapasztalnunk, hogy mi számunkra a legideálisabb étrend.
De természetesen vannak olyan élelmiszerek, amiket ajánlott rendszeresen fogyasztani, vagy épp messziről elkerülni. Az alábbiakban 10 ilyet sorolunk fel.

1. Fehér rizs

A fehér rizs azért fehér, mert finomítva van (eltávolították a magházukat), emiatt pedig gyors felszívódású szénhidrátnak minősül, ami az elfogyasztást követően igencsak megemeli a vércukorszintet. Ez pedig rossz hatással van – többek közt – az agyra és az idegrendszerre is.

2. Pattogatott kukorica
A pattogatott kukorica fehérjét, foszfort, vasat, szilíciumot és magnéziumot is tartalmaz, ezért jótékony hatással van az idegrendszer működésére. Ezenkívül gazdag még A és B-vitaminban, ami pedig segít megelőzni a depressziót és a stresszt.

3. Tonhal
A tonhal higanyt tartalmaz, ezért a túlzott fogyasztása memóriazavarokhoz vezethet. Ezenkívül poliklórozott bifenilek is találhatók benne, egy olyan mesterséges anyag, ami zavarhatja az idegrendszer megfelelő működését.

4. Omega-6 zsírsav
Az arachidonsav az egyik legfontosabb Omega-6 zsírsav, ami a többszörösen telítetlen zsírsavakhoz tartozik és aminek a legújabb kutatások szerint köze lehet az Alzheimer-kór kialakulásának megakadályozásában.

5. Gabonafélék
A gabonafélék glutént tartalmaznak, ami a csírázáshoz szükséges. A szervezetbe jutva azonban előfordulhat, hogy az immunrendszer veszélyes betolakodóként azonosítja és azonnali támadást intéz ellene. Ez – többek közt – a vékonybelet érintő súlyos károsodáshoz vezethet.

6. Étcsokoládé
Az étcsokoládé flavonoidokat tartalmaz, továbbá tágítja az ereket és serkenti az agyműködést is.

7. Kemény sajtok
A kemény sajtok tiramint tartalmaznak, egy olyan anyagot, ami megemeli a vérnyomást, illetve migrént is kiválthat.

8. Sült-krumpli
A sült-krumpli tartalmaz káliumot, glükózt, B-vitaminokat és aminosavakat amik jótékony hatással vannak az agyműködésre.

9. Kurkuma
A benne található kurkumin egy rendkívül erős antioxidáns. Többek közt gátolja az öregedési folyamatokat és szerepe lehet a daganatok kialakulásának megelőzésében is.

10. Fahéj
A fahéj rendkívül jó hatással van vércukorszintre, hiszen segít kiegyensúlyozni azt. Ezenkívül serkenti az agyműködést, javítja a memóriát, továbbá gyorsítja az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is.

Te odafigyelsz az egészséges táplálkozásra? Írd meg hozzászólásban!

Add Comment