KeződoldalÉrdekességek11 hiba, amit minden ember elkövet nyaraláskor

11 hiba, amit minden ember elkövet nyaraláskor

-

A nyaralás során fellépő nem várt problémák nagyon el tudják rontani a pihenést, főleg, ha az szoros kapcsolatban áll a kiadásokkal. Mindenki törekszik arra egy ilyen utazás során, hogy gazdaságosan jöjjön ki belőle, például időben lefoglalja a repjegyeket, megpróbál viszonylag olcsó, de jó szálláshelyet foglalni, bizonyos belépőket a turisztikai iroda jóvoltával foglalni és a többi. Viszont akadnak olyan hibák, amiket mindenki elkövet és ez nagyon bosszantó tud lenni. Sokan információhiányra hivatkozva próbálják menteni a menthetőt, de mind hiába, hisz ez nem menti fel őket a felelősség alól. Mai posztunkban igyekeztünk összeszedni jó pár ilyen hibát, hogy a legközelebbi nyaralás folyamán felkészültebben vágjatok neki a pihenésnek.

1, Nem tájékoztatod a bankod a nyaralásról

Az egyik legnagyobb hiba, amit az emberek elkövethetnek nyaralás előtt, hogy nem értesítik a saját bankjukat. Az ott dolgozók bármilyen okból, problémából kifolyólag zárolhatják, blokkolhatják a kártyát. Ha bizarr, vagy hirtelen fellépő tengerentúli utalásokat, pénzfelvételeket vesznek észre azonnal cselekednek. Annak érdekében, hogy ne rontsa el ez a nyaralást, érdemes szólni.

2, Nem adod meg a foglalás részleteit

Fontos, hogy mindig minden körülmények közt ellenőrizzék, hogy a lefoglalt szoba minden költséget tartalmaz-e. A legtöbb olcsó szoba ára nem tartalmazza az adót, a különböző szolgáltatások díját és az internetet. Finnországban például vannak olyan szállodák, apartmanok, ahol a turistáknak, vendégeknek kell vinni maguknak törölközőt és ágyneműt. Ha erre nincs lehetőségük, akkor kölcsönözni is tudnak. Olyan feltétel is lehet, hogy csak abban az esetben hagyhatják el a szobákat, ha azokat ők maguk takarítják ki.

Annak érdekében, hogy ne kelljen nem várt plusz költségeket kifizetni, meg kell kérdezni a szálláshelyet arról, hogy mi tartozik bele az árba és milyen további kiadásokra lehet számítani.

3, Nem ismered az adott ország törvényeit, szabályait

A külföldön tapasztalt plusz költségek oka az lehet, hogy a turisták, elfelejtik elolvasni az országokra vonatkozó szabályokat és törvényeket. Például Velencében tilos a padokon feküdni, vagy közterületen inni, enni. Ezt csak és kizárólag az erre kijelölt helyen lehet megtenni. Sri Lankán pénzbírságot kap az, aki mangót vagy ananászt visz a kézipoggyászában.

Ahhoz, hogy elkerüld a kellemetlenséget, légy mindig naprakész!

4, Víz rendelés egy francia étteremben

Franciaországban törvénybe van foglalva, hogy mindenkinek joga van az ivóvízhez. Ha beülsz valahova enni, de nem akarsz nagy pénzeket fizetni, akkor ezt a mondatot kell mondanod: “Carafe d’eau s’il vous plaît” (egy kancsó csapvizet legyen kedves). Fontos, hogy ezt mindenképp franciául mond, ha angolul mondod, akkor egy üveg ásványvizet kapsz, amiért pénzt számítanak fel.

5, Megfeledkezel a montenegrói idegenforgalmi adóról

Amikor a nyaralók átlépik a határt fontos, hogy 24 órán belül regisztráljanak egy turisztikai szervezetnél vagy bejelentsék átmeneti tartózkodásukat a rendőrségen. A papírmunka minden körülmények közt az utazási iroda dolga. Ha viszont egyedül utazol, akkor könnyedén megfeledkezhetsz erről az apró kis szösszenetről. de ilyen esetben pénzbírságot is szabhatnak ki rád.

A regisztrációhoz kérd az apartman, szálloda, lakás, egyéb szálláshely ügyintézőjének, tulajdonosának segítségét.

6, A dunai hajózás túlfizetése

A dunai hajózás remek lehetőséget biztosít, hogy gyönyörködjünk a városban, viszont egy ilyen kirándulás nagyjából 4500-5000 forint között mozog, ami azért is drága, mert gyalog ugyanazokat a nevezetességeket látod teljesen ingyen. A komp a városi tömegközlekedés egyik szerves része, amire jeggyel is felszállhatsz. Egy felnőtt jegy akár 750 forintba kerülhet.

7, Nem bérelsz autót a Kanári-szigeteken

A Kanári-szigetek az autóbérlés paradicsoma. Annak ellenére, hogy ebben az országban elég fejlett a tömegközlekedés, a tapasztalt turisták mégis autót bérelnek. A legolcsóbb autót az úgynevezett Auto Reisen cégtől lehet bérelni, melynek díjai nagyon kedvezőek a turisták számára. Egy hét kb. 26 ezer forintnak megfelelő összeg.

8, Nem a “boldog órákban” látogatod meg a múzeumokat

A legtöbb múzeum kedvezményes ajánlatokat vagy akár ingyenes belépést is biztosíthat a látogatóknak, ha a “boldog órák”alatt látogatják meg a helyet. Például a 26 éven felüliek minden pénteken ingyen látogathatják meg a Louvre-ot.

9, Nem esztek svédasztalos kávézókban

A büfék olyan kávézók, melyek a svédasztalos rendszer szerint nyújtanak szolgáltatásokat. Az odalátogatóknak meg kell fizetniük egy meghatározott összeget, de utána annyit ehetnek, amennyit csak akarnak. Barcelonaban például egy felnőtt embernek csak 4-5 ezer forintot kell fizetnie ahhoz, hogy korlátlanul fogyaszthasson. Azok számára, akik szeretnek többfélét enni ez egy tökéletes lehetőség.

10, Sétálás a népszerű fürdőhöz Budapesten

Nagyon sok turista utazik Budapestre, hogy érezze a meleg termálforrásokat, ám a jegyek ára a népszerű fürdőkhöz képest nagyon is drágák. A Széchenyi fürdőbe kb. 3500-3900 forint a jegy, amire olyan plusz költségek mehetne, mint fürdőköpeny, kabin használat, értékmegőrzés, és plusz szolgáltatások igénybevétele. A Gellért fürdőbe pedig 5900-6500 forint között mozoghatnak a jegyek.

Ahhoz, hogy a turistákat elkerüld és kevesebbet kelljen fizetned, próbálj más fürdőkbe menni, amik kevésbé ismertek.

11, Papucsot viselsz Olaszországban

Olaszországban, méghozzá Capri-szigete nagyon népszerű a turisták körében, hiszen elképesztően gyönyörű viszont sokan nem tudják, hogy komoly bajba lehet kerülni, ha nem figyelnek. Ennek a helynek is megvannak a maga törvényei és szabályai, amit ha nem tartasz be pénzbírsággal büntetnek. Itt ugyanis tilos papucsban járkálni, mivel az olaszok olyan hangosnak és zavarónak találják, ami mellett képtelenség pihenni. Ebből kifolyólag a polgármester törvénybe foglalta, hogy tilos ilyen hangos lábbeliket hordani.

Na mit szólsz?

Ezt is olvasd el