KeződoldalEmberek10 népszerű dolog, aminek a valódi jelentését kevesen ismerik.

10 népszerű dolog, aminek a valódi jelentését kevesen ismerik.

-

A mai világban az emberek szabadon, kötöttségek és szabályozások nélkül hordhatnak mindenféle színű és fazonú ruhát, bármilyen színűre befesthetik a hajukat, vagy kikenhetik a szájukat, olyan tetoválásokat varratnak magukra, amilyet nem szégyellnek. Viszont nem mindig volt ilyen nagy szabadsága az emberiségnek. A múltban az őseink különleges jelentéseket tulajdonítottak egy-egy dolognak, például a vörös rúzsnak, vagy a csíkos mintájú ruháknak. Mai cikkünkben számos érdekes tényt hoztunk el a történelemmel és az emberiséggel kapcsolatban, amik bizony nagyon is felkelthetik az érdeklődésed, mert nagy a valószínűsége, hogy még nem hallottál róluk.

1, A nők és a férfiak felnyírt haja a bosszú jele volt.

Régen a Marquises-szigetek lakói azzal a céllal nyírták fel, vagyis borotválták le a hajuk egy bizonyos részét és fogták kis kontyba a tetején megmaradt szálakat, hogy bosszút álljanak egy hozzájuk közel álló ember elhalálozása miatt. A kontyot addig nem vágták le míg a bosszú be nem teljesült.

2, Több ezer évvel ezelőtt őseink tetoválásokkal kezelték a betegségeket.

1991-ben a tudósok több, mint 5000 éves múmiát találtak, mely a legrégebbi múmiának számított a világon. Genetikai tesztje szerint, nagyon sok egészségügyi problémával küzdött, beleértve az ízületi gyulladást és a gyomorfekélyt is. Ezen kívül arra sikerült rájönniük, hogy egész teste tetoválásokkal volt tele. Összesen 61-et számoltak össze.

A tudósok elemezték a tetoválásokat és arra a következtetésre jutottak, hogy azok orvosi célokra készültek. A képek pontosan azokon területeken voltak, amely összefüggésben állt a betegséggel. Ebből kifolyólag úgy gondolták, hogy a múltban tetoválás-akupunktúrával kezelték a pácienseket.

3, A raszta haj az ellenségek elriasztására szolgált.

A raszta haj nélkülözhetetlen volt az ősi amazonok, afroamerikaiak és őslakos amerikaiak életében és megjelenésében. A tudósok úgy gondolták, hogy a raszta frizurát az ellenség elijesztésére használták.

4, Csíkos ruhát a legalacsonyabb társadalmi csoportba tartozott nők viseltek.

A történelem szerint csíkos ruhát, sálat vagy kabátot a testkereskedőknek, eretnekeknek, leprásoknak és hóhéroknak kellett viselni. A társadalom úgy gondolta, hogy ezekben a ruhákban sokkal könnyebb távolról kiszúrni, az agresszív viselkedést tanúsító embereket. E annak a jele is volt, hogy nem a legjobb családból származnak.

Viszont nemcsak a fent említett személyeket jelölték meg ezzel a viselettel, hanem a hűtlen feleségeket is. Csak a reneszánsz korban változott meg a csíkos ruhákkal kapcsolatos szemlélet. Ugyanis akkoriban a szabad gondolkodás szimbólumává vált az a személy, aki ilyet viselt.

5, A kínai pálcika volt a nindzsák fegyvere.

A japán nők pálcikákat tűztek a hajukba pálcikákat, hogy vészhelyzetben könnyedén fegyverként használhassák őket. Ezeket fából, csontokból, fémből készítették és azzal harcoltak, ha kellett. A hatékony felhasználásának megtanulása érdekében a lányok harcművészeti mesterekhez jártak éveken át.

Az eszes hölgyek erős méregbe mártották ezek hegyét, hogy minden karcolás halálos legyen. Eme hölgyeket Kunoichiként tartották számon, akik a nindzsák női megfelelői.

6, A hajba font szalagok jelképezték, hogy egy lány elkelt-e már vagy nem.

A szláv törzsekben szigorú hierarchia uralkodott a lányok között, amit frizurájuk is kifejezett. Az egyik legnépszerűbb kiegészítő a szalag volt, amelyet belefontak a hajukba.

A szalag hiánya azt jelentette, hogy a leány még egyedülálló volt, aki férjet keres magának;

Egy szalag a hajban, azt jelentette, hogy a lány már talált már vőlegényjelöltet, de ő még nem tette fel a nagy kérdést;

A dupla szalag azt jelentette, hogy a leányt eljegyezték.

7, A körmök színe a férfiak és a nők társadalmi helyzetének jeleként szolgált.

Az ősi Egyiptomban, az emberek társadalmi rangját könnyen meg lehetett állapítani, ugyanis elegendő volt csak a körmére nézni.

A papok és a nemesek élénkvörös színű körmöket viseltek, a közemberek halvány árnyalatokkal festhették ki körmeiket. Babilonban egészen más színek szerint rangsorolták az embereket. Az arisztokraták fekete színű körmökkel jártak-keltek, a szegények pedig zöld színűvel.

Mindkét országban a feltűnő színű körmöket társították a nemesekhez. Majdnem minden házban volt külön alkalmazott, aki a körmök színéért és annak állapotáért volt felelős.

8, Amerikában a férfiak elválhatnak nejüktől, ha vörös rúzst hordanak.

A középkorban az egyházi emberek nem szerették a vörös rúzst, mert úgy gondolták, hogy ez a szín az ördögtől származik. Nagy-Britanniában például az ajkak kifestetése annak a jele volt, hogy az illető nyilvánosan bevallotta, hogy boszorkány. Amerikában a 16. században a férfiak könnyen elválhattak feleségüktől azért, mert engedély nélkül festették ki vörösre az ajkukat.

Az ókori Görögországban ez a helyzet teljesen máshogy működött: ott a testkereskedők kénytelenek voltak vörösre festeni az ajkukat, hogy az emberek könnyen meg tudják állapítani a hivatásukat. Az ókori Róma lakosainak, mind a nőknek, mind a férfiaknak piros színű volt a szája, hogy másoknak ezzel mutassák, mennyire gazdagok. Minél több pénze volt egy embernek, annál feltűnőbb volt a rúzsa színe.

Na mit szóltok ezekhez?

Ezt is olvasd el