KeződoldalTipp, ötlet10 oktatási tipp, amely segíthet milliomossá válni

10 oktatási tipp, amely segíthet milliomossá válni

-

Elon Musk, Larry Page, Mark Zuckerberg és Oprah Winfrey – a világ tele van milliárdosokkal és történeteikkel. Ők azok az emberek, akik a semmiből indultak és hihetetlen sikereket értek el. Melyik gyerek nem reménykedik legalább egyszer abban, hogy belőle is egy nagyon sikeres és gazdag felnőtt lesz. Vajon mi vezet a sikerhez?

Tökéletes megoldás természetesen nem létezik, de számos módja van annak, hogy valaki sikeressé és gazdaggá váljon.

Beszélj a gyermekeiddel a pénzről! Nem azért, mert meg lehet tenni, hanem azért, mert meg kell tenned.

Ez napjainkban már egyáltalán nem számít tabu témának. A gyerekeknek már korai életkorban tudniuk kell, mire használják a pénzt, valamint azt is, hogyan lehet pénzt keresni.

Egy gyermek örömmel vesz részt a vásárlásban. Próbáljanak odafigyelni az árakra úgy, hogy a bevásárló listáról válasszanak valamit és mondják meg, hogy mennyibe kerül. Meséld el neki, hogy te és a párod mit csináltok a munkahelyeteken és mennyi a fizetésetek. Vacsora közben is beszélgethettek a napotokról vagy egy jövőbeli nyaralásról, pénzügyi szempontból.

Küldd el a gyereket vásárolni!

Természetesen nem arról van szó, hogy egyedül kell elengedned, mindig maradj a közelében. A 7 és 9 év közötti gyerekek kiválóan végre tudják hajtani az efféle feladatokat.

Ellenőrizd, hogy van-e nála bevásárló lista, tudja-e, mit kell vennie és van-e elég pénze rá. A lista azért is jó, mert így megtudhatod képes-e bármi is megzavarni őt és eluralkodik-e rajta a kísértés. Először jobb valami kicsivel kezdeni. Ne küldd el a henteshez vagy nagy bevásárlásra, ha nem akarod, hogy csokoládét vacsorázzatok.

A Montessori iskolák szerte a világon gyakorolják ezt a pénzügyi oktatási módszert. A diákok a boltba mennek és termékeket vásárolnak osztálytársaik részére, például gyümölcsöt ebédre vagy kenyér sütésére szolgáló összetevőket a nap folyamán.

A feladat akkor fejeződik be, amikor a gyermek már önállóan is megtudja venni a dolgokat, a felnőttek beavatkozása nélkül.

Játsszatok pénzzel kapcsolatos társasjátékokat!

Ilyen a Gazdálkodj okosan vagy a Monopoly. Ezáltal a gyerekek gyorsan megismerhetik a befektetéseket, a kötelezettségeket és az adókat is. Ha még kicsik a gyerekeid, akkor olyan játékot játszatok, amelyben bank vagy bolt van, hogy lássák a pénzügyi világ működését.

A gyermek a játékban dolgozhat egy vidámparkban is pénztárosként, egy bankban menedzserként vagy hitelezőként is.

A 3 malacka bank elmélete – a költségvetés megállapításának első lépése

Gyermekednek 3 vagy 4 malacka bankra lesz szüksége, amelyek mindegyikében pénzt takarít meg más-más célra.

A megtakarítás nagyon fontos, így ugyanis megvalósíthatják álmaikat, kifizethetik a felmerülő, váratlan költségeket, de a jövőbeli hitelfelvételhez is elengedhetetlen. A malacka bank lehetővé teszi a gyermek számára, hogy megértse, miért és hogyan kell kezelni a pénzt. A beruházások is lehetőséget teremtenek arra, hogy a kamatokból nagyobb összeget vegyünk ki, ha szükség van rá. A gyerekek figyelmét a jótékonykodásra is fel kell hívni. El kell nekik magyarázni, hogy a pénzt nemcsak gyűjteni lehet, de adni is. Például egy menhelynek vagy önkéntes programnak.

Minden héten adhatsz a gyermekednek egy meghatározott, de nem túl magas összeget, így láthatod, hogyan takarítja meg azt.

Soha ne mondd, hogy: “Nem engedhetjük meg magunknak.”

A szülők ezt a mondatot hajlamosak kifogásként használni arra, hogy valamit ne kelljen megvenni a gyereknek. Ez a mondat azonban negatív érzelmeket válhat ki a gyerekekből, sőt, úgy értelmezik, hogy a szüleik nem elégedettek a keresetükkel és a pénz negatív érzelmeket vált ki. Ezt azt is jelentheti, hogy a szülők sem tudnak spórolni, pedig a gyermeket épen erre akarják megtanítani.

Hogyan utasítsd el a vásárlást?

“Nem ezért jöttünk, ezt nem itt vesszük meg.” Ez a mondat a szülők határozottságát és szilárdságát mutatja.

Tudatni kell a gyermekkel, hogy meg fogja kapni, amit szeretne, de nem most és nem itt.

Meg kell állapodni vele, hogy hetente csak egy valamit választhat magának, a hét egy bizonyos napján, például szombaton. Meg kell tanulnia türelmesnek lenni.

“Ez többe kerül, mint amennyiben előre megegyeztünk.” Így elmagyarázzuk a gyereknek, hogy mindenképpen választhat valamit, de maradjon a megbeszélt keretek között. Azt is megmutathatjuk neki, hogy egyes termékek a különböző boltokban más-más árral rendelkeznek. Így megkaphatja a kívánt árucikket, de egy másik boltban.

Hetente egyszer süss tortát vagy sütit gyermekeddel!

Semmi nem ad annyit a gyereknek, mint amikor az anyukájával süt-főz a konyhában. Ez elősegíti őt a fejlődésben: függetlenséget és önbizalmat ad neki, így képes lesz befejezni dolgokat és erőfeszítéseket tenni értük. Kockázatot és felelősséget vállal, sőt, még élvezni is fogja.

Készíts egyedi tanulási környezetet gyermekednek!

A motiváció nagyon fontos dolog, így ha a gyermek számára kényelmes és biztonságos környezetben tanulhat, nagyobb sikereket érhet el. A motivációs környezet ösztönzi a gyermeket a tanulásra és a házi feladatokat is könnyebben tudják megoldani, ha nyugodt, feszültségmentes környezetben dolgozhatnak.

Hagyd, hogy a gyermeked egy-egy napot kihagyjon az iskolából!

A gyerekek számára is fontos, hogy néha tartsanak egy kis szünetet. Így kipihenhetik magukat, szellemileg és fizikailag is felfrissülhetnek. Ezt követően pedig, újult erővel vethetik bele magukat a tanulásba.

Engedd meg magadnak, hogy néha lusta szülő legyél!

Nem feltétlenül kell mindig reggelit készítened, házi munkát végezned, hisz, ha a gyerek már elég nagy hozzá, ideje, hogy ő is megtanulja ezeket. Ez pedig önállóvá és függetlenné teheti őket a jövőben. Egy 6-7 éves gyerek meg tudja etetni a macskát vagy a kutyát, megpucolni a cipőjét, kivinni a szennyest a fürdőszobába vagy kiszedni a tiszta ruhát a mosógépből.

Hagyd, hogy a gyerek is végezzen házi munkát, mert ezzel nagy mértékben elősegíted a felnőtté válás folyamatát.

Ezt is olvasd el