10 társadalmi kísérlet, ami sokat elárul az emberek viselkedéséről

A tudósok és a nagy cégek szeretnek társadalmi kísérleteket végezni, hogy felfedjék az emberek valódi természetét. Ezek sokszor olyan dolgokat fednek fel, amik teljesen ellentétesek a logikával, mi több, néha maguk a pszichológusok sem értik, mi miért történt.
Az alábbiakban 10 ilyen esetet gyűjtöttünk össze.

1. Ha egy mezőt őrizetlenül hagynak, vajon ellopják az emberek a terményeket vagy fizetnek érte?

Leírás: egy mezőn önkiszolgáló területek voltak. Bárki szedhetett virágot, zöldséget vagy gyümölcsöt. Mindegyiken volt azonban egy árcédula, továbbá adott volt egy doboz is, amibe be kellett tenni a pénzt. Mindenki maga döntötte el, hogy mit tesz.

Eredmény: meglepő, de szinte nem volt lopás. Sőt, az emberek még több pénzt is hagytak, mint ami az árcédulán szerepelt. A befolyt összeget jótékonysági célokra fordították.

2. Mi történik, ha bizonyos sofőröket megbüntetnek, míg másokat megjutalmaznak?

Leírás: egy kamera rögzítette az autó sebességét, amikor az elhaladt előtte. A gyorshajtók pénzbírságot kaptak. Akik betartották a korlátozást egy köszönőlevelet, valamint egy lehetőséget kaptak, hogy részt vegyenek egy olyan sorsoláson, ahol a büntetésekből befolyt összeget lehetett megnyerni. Ez a kísérlet a Fun Theory reklámkampánynak volt része, amelyet a Volkswagen hozott létre.

Eredmény: a kísérlet előtt az út ezen szakaszán 32 km/h volt az autók átlagsebessége, míg a kísérlet során csak 24 km/h. Ennek eredményeként a Svéd Közúti Közlekedési Társaság néhány ilyen sebességmérő kamerát telepített a nemzeti autópályák mentén.

3. Mi történik, ha a lépcsőfokok zongorabillentyűk módjára működnek és hangot adnak ki, ha rájuk lépnek, miközben mellette ott van egy mozgólépcső is?

Leírás: ez szintén a Fun Theory reklámkampány része volt. A célja az volt, hogy kiderítsék, használják-e az emberek a lépcsőt a kényelmesebb mozgólépcső helyett, ha az zongorahangot ad ki.

Eredmény: 66%-al többen használták a lépcsőt, mint a mozgólépcsőt. Sőt, több városban (Kuala Lumpur, Szöul, San Francisco, Mexikóváros, Szarajevó, Bécs) is készítettek ilyen lépcsőket, hogy ösztönözzék az embereket a kis plusz testmozgásra.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

??Strotokan?? (@strotokan) által megosztott bejegyzés,

4. Vajon meg tudják különböztetni az emberek a tehetséget a népszerűségtől?

Leírás: a U2 zenekar tagjai utcai zenésznek álcázták magukat és így ingyenes koncertet adtak az egyik New York-i metróállomáson. Többnyire rendkívül nehéz bejutni a koncertjükre, mivel az összes jegy elkel alig néhány óra alatt. Vajon a járókelők képesek lesznek felismerni a tehetséget az “ismeretlen” utcai zenészekben?

Eredmény: az emberek nem figyelnek az efféle zenészekre, amíg ki nem derül a valóság. Hasonló kísérletet csináltak Cristiano Ronaldo-val Madridban is. Az emberek nem törődtek az ügyes futballistával, aki hajléktalannak volt öltözve és különböző foci “trükköket” csinált az utcán, egészen addig, amíg Ronaldo le nem vette a maszkot.

5. Mi történik, ha az emberek minden nap csak rossz híreket olvasnak?

Leírás: bizonyos számú Facebook felhasználót megkértek, hogy minden nap valami negatív hírt, információt osszanak meg, 7 napon keresztül. A közzétett bejegyzések közül néhány rendkívül szomorú volt. Összesen 689.003 felhasználó vett részt ebben a kísérletben.

Eredmény: az ilyen hírek megváltoztatták a felhasználók online viselkedését és arra késztették őket, hogy gyakrabban osszanak meg ők is hasonló bejegyzéseket. Az ellenkező esetet is vizsgálták. Amikor a hírcsatorna tele volt pozitív hozzászólásokkal, az emberek boldogabbak voltak és gyakrabban voltak kedves megnyilvánulásaik. Elgondolkodtató, nemde?

6. Mi történik, ha egy munkanélkülinek havi 560 Eurót fizetnek a semmiért?

Leírás: Finnországban 2000 ember kapott havi 560 eurót 2 éven keresztül, csak úgy, a semmiért. Ezt a pénzt munkanélküli segély helyett fizették ki. Az embereket nem kényszerítették arra, hogy keressenek munkát, sőt, akkor is kapták továbbra ezt az összeget, ha időközben lett állásuk, vagy épp saját vállalkozásba kezdtek.

Eredmény: egyes résztvevőknél jelentősen csökkent a stressz. 560 euró Finnországban meglehetősen alacsony jövedelemnek számít, ugyanakkor stabil, havi jövedelem volt, melynek köszönhetően az emberek választhattak olyan munkát, amit szeretnek, saját vállalkozásba kezdhettek, vagy folytathatták tanulmányaikat, hogy magasabb képzettséget szerezzenek. Ez a kísérlet sok embernek segített, hogy rátaláljon önmagára és hat hónap múlva magasabb jövedelmű munkájuk volt, mint azelőtt.

7. Milyen hatással van a felnőttek támogatása a gyerekere?

Leírás: egy tanár két egyforma csoportba osztotta a gyerekeket, szemük színe alapján. A kísérlet első napján a kék szemű gyerekek sok előnyt, dicséretet és támogatást kaptak, míg a barna szemű osztálytársaiknak különleges szalagokat kellett hordaniuk a nyakukon és megfosztották őket minden figyelemtől és kiváltságtól. A második napon a csoportok helyet cseréltek.

Eredmény: a kiváltságokkal rendelkező gyerekek csoportja a tanár támogatását érezte és tanulmányokban jobb eredményeket értek el. A másik csoport megalázottnak érezte magát és nehéz volt nekik megoldani még a legegyszerűbb feladatokat is. Ugyanez volt a helyzet akkor is, amikor a két csoportot megcserélték.

8. Mi történik, ha szinte az összes termék eltűnik a boltok polcairól?

Leírás: A Hamburgban lévő Edeka boltban egy hétvégére csak azokat a termékeket hagyták meg, amiket Németországban készítettek. A vásárlók gyakorlatilag üres polcokkal találkoztak.

Eredmény: a cél az volt, hogy visszaszorítsák a rasszizmust és megmutassák a német vásárlóknak, hogy a szegény országok milyen hatással lehetnek más országokra.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

heinzinger (@heinzinger) által megosztott bejegyzés,

9. Hogyan látják magukat az emberek és hogyan látják őket mások?

Leírás: az FBI által kiképzett fantomkép rajzoló művész saját elmondásuk alapján rajzolta le a résztvevő nőket, anélkül, hogy azok látták volna magukat. Majd egy idegen elmondása alapján is megrajzolta ugyanazt a nőt. Így végül minden nő 2 portrét kapott magáról: ahogy saját magát írta le és ahogyan egy idegen. A kísérletet a Dove szervezte.

Eredmény: minden nő esetében radikálisan különbözött egymástól a két változat. Egy átlagember hajlamos eltúlozni a saját hibáit, míg az idegenek a teljes megjelenést látják, a pozitív tulajdonságokra összpontosítva.

10. Milyen hatással van egy taxiban szóló zene az utasokra?

Leírás: egy taxis minden héten másfajta zenét hallgatott az autóban, miközben figyelte, milyen hatással van az utasok magatartására és hogy hogyan értékelik később az adott sofőrt.

Eredmény: amikor rock-zenét és retro dalokat játszott, rosszabb értékelést kapott. Az utasok többsége visszautasította a rap zenét, valamint a sofőr értékelése is még inkább csökkent. Néhány embernek tetszettek a korábbi évek populáris dalai. Pozitív hatást váltottak azok a zenék is, ahol a klasszikus zenét egy kis rock-kal ötvözték. Végül a sofőr úgy döntött, hogy csak klasszikus zenét tesz be. Amikor az emberek meghallották a kellemes zenét, jobb értékeléseket adtak.

Add Comment