KeződoldalTudomány10 trükk, melyek segítségével könnyebben elalszol

10 trükk, melyek segítségével könnyebben elalszol

-

Egy ébren töltött éjszaka rendkívül kellemetlen lehet. Kihatással van az egész napunkra. Fáradtak, nyűgösek és dekoncentráltak leszünk tőle. Mit tehetünk azért, hogy jobban aludjunk? Mit tegyünk, hogy ne forgolódjunk álmatlanul?

Erre hoztunk nektek pár tippet. Ha csak forgolódtok az ágyba, akkor próbáljatok ki pár trükköt ezek közül. Hátha segít.

Lábak mozgatása
Az izmok befeszülése okozhat álmatlanságot. Próbáljátok ki a következő trükköt. Feszítsd felfelé a lábfejet, majd nyújtsd ki spiccbe. Ezt ismételgesd. 5 másodpercig feszítsd meg, majd 5 másodpercig nyújtsd el. Ez segít ellazítani az izmaidat végig a testeden.

A szoba hőmérséklete
Ha szoba hőmérséklete az egyik legfontosabb tényező a jó éjszakai alváshoz. A legmegfelelőbb hőfok 18 és 19 ° C között van. Ez elsőre lehet, hogy hűvösnek hangzik. A dolog lényege, hogy ha folyamatosan letekerjük a fűtést lefekvés előtt, akkor a szervezet ezt megszokja és 19 fok környéki hőmérsékletnél tudat alatt tudni fogja, hogy alvásidő van.

Mi van akkor, ha szédülsz?
Néha az ágyban fekve is szédülünk. A balra és jobbra forgás csak ront a helyzeten. Tegyük le az egyik lábunkat a földre a képen látható módon. Ez segít az agynak megállapítani a helyzetedet és megszűnhet a szédülés.

Délutáni szundi?
Vannak, akik szeretnek délután egy picit lepihenni. Ezzel nincs is semmi gond. Egy 10-20 perces “kikapcsolás” pozitívan hat ránk a nap többi részében. A gond akkor van, hogy ha pár perc helyett átalusszuk a napot. Egyrészt rendkívül kellemetlenül, nyomottnak érezzük magunkat ébredés után. Másrészt pedig kipihenjük magunkat annyira, hogy éjszaka nem tudunk majd aludni.

4-7-8-as légzési technika
Sokszor az álmatlanságot szorongás és feszültség okozza. A stressz felgyorsítja a légzésünket és emiatt nehezebben alszunk el. Remek módszer a 4-7-8-as légzési technika. 4 másodpercig szívd be a levegőt az orrodon. A hasad is emelkedjen meg. Tartsd vissza 7 másodpercig a levegőt, majd 8 másodpercen keresztül fújd ki a szádon. Ezt a ciklust legalább négyszer ismételd meg. Ez segít ellazítani és elűzni a rossz gondolatokat.

Fáj a vállad?
Egy régi ficam, vagy az időjárás megváltozása és máris sajog a vállunk. Ilyenkor rendszerint hason fekve alszunk, hogy ne a vállunkat terheljük a testünkkel. Ha oldalt fekve kényelmesebb, akkor célszerű a képen látható módon kitámasztanunk a testünket párnákkal. Figyeljünk arra, hogy a gerincünk egyenes maradjon. Így nem fog fájni a hátunk reggel.

Írj naplót lefekvés előtt
A tanulmányok szerint, ha lefekvés előtt pozitív eseményeket írunk le, akkor azok segítenek a stressz elűzésében. Minden este szánj egy negyed órát arra, hogy leírd a napodat. Nem feltétlenül kell csak a jó dolgokat papírra vetni. Írd le azt is, hogy miként érzed magad mostanában. Milyen az általános hangulatod.

Mondogasd magadban a “ne gondolkodj” szavakat!
A szakemberek szerint ez a trükk felér egy varázslattal. Kb. 2 percig kell mondogatnod magadban, hogy “Ne gondolkodj!”. Újra és újra. Segít ellazítani, és elterelni a gondolataidat.

Próbálj ébren maradni!
Ez a módszer paradoxonon alapul. Próbálsz ébren maradni, ezáltal gyorsabban elalszol. Ez a módszer még a légzési gyakorlatoknál is hatékonyabb. Csak mondogasd magadban, hogy “Ébren kell maradnom!”.

Pihentető pontok a tenyér alatt…
Az akupunktúra sokszor nyújt megoldás alvásproblémákra. Ezt érdemes aromaterápiával keverni. A tenyerünk kisujj felőli oldalán van egy üreges hely. A csukló gyűrődésétől 3 ujjnyira, közvetlenül az inak között. Itt nyomd és masszírozd fel és le 2-3 percig. Figyeld, hogy az izmok miként lazulnak el a kezedben. Mindkét kezeden csináld meg.

Nektek van valami jó trükkötök álmatlanságra? Osszátok meg velünk kommentben!

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...