KeződoldalEmberek10+1 meglepő tény a csókolózásról, amit nem árt ismerned

10+1 meglepő tény a csókolózásról, amit nem árt ismerned

-

Szinte mindenki csinálja, de alig páran foglalkoznak ennek a nagyon ‘kellemes’ időtöltésnek a tanulmányozásával.

A csókolózás a párok legalapvetőbb eszköze szerelmük kimutatására és a vágyak kifejezésére.
Vannak, akik imádják csinálni, vannak akik ódzkodnak tőle, de kétség kívül egy olyan tevékenységről beszélünk, ami hozzátartozik a mindennapjainkhoz.
Mégis milyen keveset tudunk róla?!

Az alábbi cikkben olyan érdekességeket kutattunk fel számotokra a csókolózásról, amiről eddig nem feltétlenül volt tudomásotok.

1. A legtöbben jobbra döntik a fejüket csókolózás közben

Az emberek 2/3-a automatikusan jobbra billenti a fejét csókolózás közben.
De vajon miért van ez így?


Noha ez természetes reakciónak tűnik, a csókolási stílusunk nagyrészt arra vezethető vissza, hogy milyen pozíciót foglaltunk el magzatkorban az anyaméhben!

Ezt a megállapítást arra alapozták, hogy temérdek ultrahangfelvétel tanulmányozása során felfigyeltek arra, hogy az embriók 2/3-ának fejtartása jobb oldalra billenő, és ezt hozták összefüggésbe azzal az önkénytelen reakcióval, hogy a csókolózás megkezdése előtt jobbra fordítjuk fejünket.

Emellett megfigyelték azt is, hogy a férfiaknak 63%-a, a nőknek pedig 97%-a csókolózik csukott szemmel.

2. A csókolás több izmot vesz igénybe, mint gondolnád.

Egy csók alkalmával egyszerre 146 izmot használunk, 34 arcizom és 112 különböző, a testtartás felvételéhez és megtartásához kapcsolódó izom aktiválódik egyszerre.

Ennek ellenére a csók során leggyakrabban használt és legjobban ‘igénybe vett’ izom a száj körüli izom, az orbicularis oris.

3. Az ‘X’ szimbólum használta a csók kifejezésére

Inkább angol nyelvterületen elterjedt levelek, üzenetek végére biggyeszteni az “XOXO” kifejezést- ami szabadon fordítva :Ölelés+csókot jelent-, de mielőtt azt gondolnánk, hogy ez egy újhullámos, 21. századi szokás a tinik között, nézzünk utána az eredetének.

A középkorban, de még a 19.-20. században is sok ember volt írástudatlan. Amikor egy írástudó által megírt baráti, vagy családi levelet kellett aláírniuk, gyakran csak egy “X”-et biggyesztettek a levél végére, ami két egymásnak puszit adó arcot hivatott ábrázolni.

4. A leghosszabb csók világrekordja

Egy thaiföldi pár, Ekkachai és Laksana Tiranarat 58 óráig, 35 percig és 58 másodpercig csókolózott szünet nélkül. Ha ez nem a szerelem jelképe , akkor nem tudom, mi az!

5. Egészségügyi szempontból előnyös a csókolózás

Bár egy csókolózás alkalmával 80 millió baktérium cserél gazdát a két fél között, az orvosok azt állítják, eme időtöltés nem hogy nem veszélyes, hanem annál inkább egészséges.

A csókolózás közben jellemző megnövekedett nyáltermelés ugyanis megváltoztatja a száj pH-értékét, vagyis a savasból a lúgos irányba mozdítja el azt. Ez a hatás pedig nagymértékben csökkentheti a fogkőképződést, és a fogszuvasodás kialakulásának lehetőségét.

6. Van saját tudománya

A csók tanulmányozásával foglalkozó tudományt filematológiának nevezzük, művelője a filematológus. Egész kellemes szakmának tűnik! 🙂

7. Csók a képernyőn

A képernyőn megjelenő csókok világában nagyon sok mérföldkő van.
Az első azonos neműek között elcsattant csókot 1916-ban láthattuk a vásznon, DW Griffith csendes filmjében, az “Intoleranciában”.

Nem sokkal később, 1926-ban jelent meg a “Don Juan” című film, amelyben John Barrymore és Mary Astor 127-szer csókolta meg egymást, ami azóta is rekordnak számít!

Azonban akkor még más erkölcsi normák voltak jellemzőek és az emberek felháborodásukat fejezték ki a mozivásznon egyre gyakrabban megjelenő arcpirító filmkockákkal szemben. Röviddel ezután Hollywood szabályozni kezdte a képernyőn megjelenő ‘szenvedélyt’.

Úgynevezett „Hays Code” néven futott az a szabályozási rendszer, amely 1930–1968 között készült filmekben, a képernyőn csókolózó emberekre egy sor szabályt fektetett le.

A színészeknek nem engedték, hogy mindketten fekvő pózban helyezkedjenek el a felvételeken, ha a pár az ágyban csókolózott, akkor legalább az egyik házastársnak a lábát a földön kellett tartania, valamint a képernyőn megjelenő házaspároknak különálló ágyakban kellett aludniuk.

8. A csókfóbia valódi félelem.


Ennek a fóbiának a neve filemafóbia, a görög csókolózás „philema” szóból keletkezett az elnevezés.
A filemfóbiában szenvedő emberek undort és rettegés éreznek, ha az ajkak összeérintésének lehetősége áll fent, van, aki már a gondolattól is reszketni és izzadni kezd.

9. Nem divat mindenhol

A csókolózás nem szokványos és elfogadott minden kultúrában: az eszkimók és a maorik az orrukat érintik/dörzsölik össze helyette, ők így nyilvánítják ki szeretetüket és szerelmüket.

10. Saját világnapja van

A csókolózás számára már saját világnapot is kijelöltek, a választás július 6-ra esett.

+ 1 jó hír: A csók fogyaszt

A csókolózás percenként 3-6 kalóriát éget el. Egy öt percen át tartó csókcsata körülbelül 15-30 kalóriát égethet el – ami valljuk be, nem túl sok, de legalább ösztönöz minket arra, hogy minél többször csináljuk!

Reméljük sok érdekes információval gazdagodtál cikkünkben.
Ha tetszett az írás, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...