10+1 meglepő tény a csókolózásról, amit nem árt ismerned

Szinte mindenki csinálja, de alig páran foglalkoznak ennek a nagyon ‘kellemes’ időtöltésnek a tanulmányozásával.

A csókolózás a párok legalapvetőbb eszköze szerelmük kimutatására és a vágyak kifejezésére.
Vannak, akik imádják csinálni, vannak akik ódzkodnak tőle, de kétség kívül egy olyan tevékenységről beszélünk, ami hozzátartozik a mindennapjainkhoz.
Mégis milyen keveset tudunk róla?!

Az alábbi cikkben olyan érdekességeket kutattunk fel számotokra a csókolózásról, amiről eddig nem feltétlenül volt tudomásotok.

1. A legtöbben jobbra döntik a fejüket csókolózás közben

Az emberek 2/3-a automatikusan jobbra billenti a fejét csókolózás közben.
De vajon miért van ez így?


Noha ez természetes reakciónak tűnik, a csókolási stílusunk nagyrészt arra vezethető vissza, hogy milyen pozíciót foglaltunk el magzatkorban az anyaméhben!

Ezt a megállapítást arra alapozták, hogy temérdek ultrahangfelvétel tanulmányozása során felfigyeltek arra, hogy az embriók 2/3-ának fejtartása jobb oldalra billenő, és ezt hozták összefüggésbe azzal az önkénytelen reakcióval, hogy a csókolózás megkezdése előtt jobbra fordítjuk fejünket.

Emellett megfigyelték azt is, hogy a férfiaknak 63%-a, a nőknek pedig 97%-a csókolózik csukott szemmel.

2. A csókolás több izmot vesz igénybe, mint gondolnád.

Egy csók alkalmával egyszerre 146 izmot használunk, 34 arcizom és 112 különböző, a testtartás felvételéhez és megtartásához kapcsolódó izom aktiválódik egyszerre.

Ennek ellenére a csók során leggyakrabban használt és legjobban ‘igénybe vett’ izom a száj körüli izom, az orbicularis oris.

3. Az ‘X’ szimbólum használta a csók kifejezésére

Inkább angol nyelvterületen elterjedt levelek, üzenetek végére biggyeszteni az “XOXO” kifejezést- ami szabadon fordítva :Ölelés+csókot jelent-, de mielőtt azt gondolnánk, hogy ez egy újhullámos, 21. századi szokás a tinik között, nézzünk utána az eredetének.

A középkorban, de még a 19.-20. században is sok ember volt írástudatlan. Amikor egy írástudó által megírt baráti, vagy családi levelet kellett aláírniuk, gyakran csak egy “X”-et biggyesztettek a levél végére, ami két egymásnak puszit adó arcot hivatott ábrázolni.

4. A leghosszabb csók világrekordja

Egy thaiföldi pár, Ekkachai és Laksana Tiranarat 58 óráig, 35 percig és 58 másodpercig csókolózott szünet nélkül. Ha ez nem a szerelem jelképe , akkor nem tudom, mi az!

5. Egészségügyi szempontból előnyös a csókolózás

Bár egy csókolózás alkalmával 80 millió baktérium cserél gazdát a két fél között, az orvosok azt állítják, eme időtöltés nem hogy nem veszélyes, hanem annál inkább egészséges.

A csókolózás közben jellemző megnövekedett nyáltermelés ugyanis megváltoztatja a száj pH-értékét, vagyis a savasból a lúgos irányba mozdítja el azt. Ez a hatás pedig nagymértékben csökkentheti a fogkőképződést, és a fogszuvasodás kialakulásának lehetőségét.

6. Van saját tudománya

A csók tanulmányozásával foglalkozó tudományt filematológiának nevezzük, művelője a filematológus. Egész kellemes szakmának tűnik! 🙂

7. Csók a képernyőn

A képernyőn megjelenő csókok világában nagyon sok mérföldkő van.
Az első azonos neműek között elcsattant csókot 1916-ban láthattuk a vásznon, DW Griffith csendes filmjében, az “Intoleranciában”.

Nem sokkal később, 1926-ban jelent meg a “Don Juan” című film, amelyben John Barrymore és Mary Astor 127-szer csókolta meg egymást, ami azóta is rekordnak számít!

Azonban akkor még más erkölcsi normák voltak jellemzőek és az emberek felháborodásukat fejezték ki a mozivásznon egyre gyakrabban megjelenő arcpirító filmkockákkal szemben. Röviddel ezután Hollywood szabályozni kezdte a képernyőn megjelenő ‘szenvedélyt’.

Úgynevezett „Hays Code” néven futott az a szabályozási rendszer, amely 1930–1968 között készült filmekben, a képernyőn csókolózó emberekre egy sor szabályt fektetett le.

A színészeknek nem engedték, hogy mindketten fekvő pózban helyezkedjenek el a felvételeken, ha a pár az ágyban csókolózott, akkor legalább az egyik házastársnak a lábát a földön kellett tartania, valamint a képernyőn megjelenő házaspároknak különálló ágyakban kellett aludniuk.

8. A csókfóbia valódi félelem.


Ennek a fóbiának a neve filemafóbia, a görög csókolózás „philema” szóból keletkezett az elnevezés.
A filemfóbiában szenvedő emberek undort és rettegés éreznek, ha az ajkak összeérintésének lehetősége áll fent, van, aki már a gondolattól is reszketni és izzadni kezd.

9. Nem divat mindenhol

A csókolózás nem szokványos és elfogadott minden kultúrában: az eszkimók és a maorik az orrukat érintik/dörzsölik össze helyette, ők így nyilvánítják ki szeretetüket és szerelmüket.

10. Saját világnapja van

A csókolózás számára már saját világnapot is kijelöltek, a választás július 6-ra esett.

+ 1 jó hír: A csók fogyaszt

A csókolózás percenként 3-6 kalóriát éget el. Egy öt percen át tartó csókcsata körülbelül 15-30 kalóriát égethet el – ami valljuk be, nem túl sok, de legalább ösztönöz minket arra, hogy minél többször csináljuk!

Reméljük sok érdekes információval gazdagodtál cikkünkben.
Ha tetszett az írás, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!