A 20.század közepéig fenyítéssel érték el, hogy az ember csak és kizárólag jobb kézzel írjanak. Ma már tudjuk, ez a fajta átszoktatás eléggé meg tudja viselni az agyat és a készségeket a későbbiek folyamán. Ennek ellenére a világ döntő többsége jobb kézzel ír, végzi különböző finommotorikus tevékenységeit, miközben csak minden 7(!) ember balkezes. A szakember és a kutatók számára a balkezesség kialakulása máig fekete lyuk. A balkezesekre jellemző, hogy ők teszik ki a népesség okosabbik részét, jobb memóriával rendelkeznek viszont nehezebben is tanulnak. Érzékenyebben reagálnak a mentális betegségekre, a különböző sportokban eléggé kiemelkedően teljesítenek, viszont rövidebb ideig élnek, mint a jobbkezes társaik. Ezek mind csak feltevések, de tény, hogy kicsit másabbak. A balkezesség bizonyos eszközök használatának szempontjából lehet akár átok is, főleg, hogy mivel majdnem minden jobb kezeseknek terveznek.

 

1.

Mivel én balkezes vagyok, így tökéletesen átérzem a problémát. De jobbkezesként, próbáltál már balkézzel valamit vágni? Ugye? Nem lesz ugyanaz az eredmény. Egyre több cég ismerte fel a balkezes dolgok szükségességét, de ennek ellenére mégsem értjük, hogy miért drágább, mint a jobbkezes verziójuk?

  

2.

A konzervnyitó is ennek a tipikus példája. De ma már ebből is bővült a kínálat, így kapható belőle direkt balkezesknek való. Az biztos, hogy akkor a konzerv tetejéből nem fogunk emmentáli sajtot csinálni(mint ahogy a kép is mutatja).

  

3.

A zöldséghámozónál sajnos nem tudom pontosan, hogy készült-e direkt balos verzió.Úgy megszoktam azt, ami van, hogy már nem is igénylem a speciális verziót. Mindenesetre ettől függetlenül, ha először használjuk, mindenképp csak óvatosan,mert balesetveszélyes.

  

4.

A kenyérvágó késnél is ha nem megfelelően van használva a kés, egész szép lyukacsos szeletet tudunk vágni. Fogyókúránál biztos jól jön, de egyébként rendkívül bosszantó.

  

5.

Hát a dugóhúzó használata megint tipikusan az a példa, amikor vagy megvárunk valakit, vagy pedig lemonduk az esti borozgatásról. Használat közben a mi esetünkben teljesen másik irányba kellene tekerni a dugúhúzót.

  

6.

Szinte kivétel nélkül az összes vízforraló jobbkezesknek készült. Ezt a kukucskálóból lehet látni. A vízforraló megint az az eszköz, ahol természetesen jobb volna egy balos verzió , de ez is megszokás kérdése. 

7.

Ha megnézzük egy balkezes iskola füzetét, láthatjuk, hogy el vannak kenődve az oldalak. Sajnos, nem elég,hogy nem látjuk mit írunk, de még a kezünk is tiszta tinta, vagy grafit lesz. Erre még nem igazán született okos megoldás, de ami késik, az nem múlik.

  

7.

Nagyon utáltam a spriál füzeteket, vagy az ilyen kapcsos irattartókat. Egyszerűen annyira kényelmetlen írni a papírra, hogy inkább fel is adja az ember. Képzeld el, hogy folyamatosan a levegőben tartod a csuklód és úgy írsz. Ugye, hogy nem hangzik valami kényelmesnek?

  

8.

A ceruzahegyező - akárcsak a bornyitó esetében- egy apró, de annál bosszantóbb eszköz a balkezeseknek. Pont fordítva kell használni, ráadásul rendkívül kényelmetlen is így. Tehát más választásunk nincs, mint csak megszokni a használatát .

  

9.

A balkezeseknek ez a fajta merőkanál a rémálom. Egyszerűen annyira abnormális,kicsavart módon kell használni a jobb kezünket, hogy igazából arra nem is nagyon tudunk figyelni, hogy mennyi ételt vagy szószt mertünk. Minden elismerésem azoknak, akik megtanulták jobb kézzel használni, vagy bal kézzel profi módon tartani.

  

10.

A kártyajátékokban már eleve kisebb hártánnyal indulunk, de ez ne vegye el senki kedvét a nyeréstől. Kicsit kreatívnak kell lenni,de nem megoldhatatlan a helyzet.

  

11.

Ha kezünkbe veszünk egy füzetet,vagy egy kézzel írott dokumentumot, nem igazán lehet észrevenni, hogy milyen kezessel van dolgunk. De vannak apróbb jelek,amikből azért ki lehet szúrni: az elmosódott betűk(ugye ahogy húzzuk a tintát a kezünkkel) és a pipa az a tipikus forma, amit mi fordítva írunk, használunk.