Ma már nagyon sok nő császármetszés útján hozza világra kisbabáját, ezért fontosnak éreztük, hogy néhány információt megosszunk veletek. Sok olyan dolog van, amit minden újdonsült édesanya megtehet közvetlenül a császármetszés után annak érdekében, hogy mihamarabb felépüljön a műtétből. Vannak olyan dolgok, melyeket az orvosok nem igazán mondanak el, de különböző fórumokon, csoportokban, nagyon sok édesanya tanácsa segíthet, akik már átestek a császármetszésen és a vele járó procedúrán. Mai cikkünkben elhoztunk néhány tanácsot, tippet, érdekességet, ami minden új édesanya számára fontos és hasznos lehet.

1, Fogyassz probiotikumot és erjesztett ételeket.

A műtét során adott antibiotikumok nagy mértékben befolyásolhatják a bélben lévő egészséges baktériumokat. Célszerű az anyukáknak konzultálni az orvosukkal a probiotikumok fogyasztásáról vagy az élő baktériumokról, hogy az elősegítse az egészséges bélflóra helyreállítását. Ez egyébként az immunrendszer javításában és a hasmenés megelőzésében is fontos szerepük van. Az erjesztett ételeknek is hasonló előnyeik vannak.

2, Sétálás.

Ha a kezelőorvos engedélyt ad rá, célszerű kb. 30 perces sétákat beiktatni a mindennapokba. A séta serkenti a vérkeringést, csökkenti a vérrögképződés kialakulásának kockázatát, javítja a bélműködést és segít a szervezetnek a gyógyulási folyamatokban.

3, Gyulladásokat okozó ételek mellőzése.

Az étkezés nagyon fontos az újdonsült édesanyák számára. Viszont a gyulladást okozó ételeket, például a vörös húsokat, kenyeret és a sült ételeket mellőzni kell. Ha mégis ilyet ennél a gyulladásgátló ételek közé tartozik a kelkáposzta, a brokkoli, a dió és egyéb magvak. A szövetek regenerálódásában pedig a csirke és lazactartalmú élelmiszerek segíthetnek.

4, Fájdalomcsillapító használata.

A császármetszés után az anyáknak akár 2 héten keresztül is lehetnek fájdalmaik. Az orvosok valószínűleg olyan gyulladáscsökkentő gyógyszereket írnak fel, mint az ibuprofén, melyet 2 héten át napi 4 alkalommal lehet szedni. Célszerű ilyenkor megkérdezni a kezelőorvost a gyógyszerrel kapcsolatban, hogy képes-e ilyen jellegű fájdalmakat is kezelni.

5, Sok pihenés.

A császármetszés után is nagyon sokat kell pihennie az újdonsült kismamának. Persze nem olyan könnyű ezt csinálni, ha újszülött van a házban. Az édesanyáknak meg kell próbálniuk akkor aludni, amikor kisbabájuk is lehunyta a szemét, ha ez nem megy, akkor a rokonok segítségét célszerű kérni.

6, Szoptatást támogató eszközök használata.

Ha egy újdonsült anya szoptatni szeretne, célszerű előtte az orvosával konzultálni, ugyanis császármetszés után a szoptatás nehézségekkel járhat, melyek kockázatosak lehetnek az egészségre nézve. Az orvos valószínű szoptatószék vagy egy speciális párna beszerzését fogja javasolni, melyek megkönnyítik ezt a tevékenységet és csökkentik a fájdalmat is.

7, Székrekedés elleni küzdelem.

Egy újdonsült édesanyának figyelnie kell a bélmozgására, ugyanis a székrekedés komoly problémákat idézhet elő. Nemcsak, hogy fájdalmas, de még a friss sebeket is károsíthatják. Annak érdekében, hogy elkerüljék az ilyen eseteket, rengeteg vizet kell inniuk és rostban gazdag ételeket kell fogyasztaniuk, például friss gyümölcsöt.

8, Fertőzés jeleinek figyelése.

A műtét után fontos a fertőzés jeleinek megfigyelése. Az új anyáknak 24 óránként ellenőrizniük kell a hőmérsékletüket, és figyelniük kell az intenzív fájdalmakra, a vörös csíkok megjelenésére vagy a hidegrázásokra. Ha ezek a tünetek megjelennek, orvoshoz kell fordulni vagy sürgősségire kell menni.

9, Tampon helyett használj betétet.

Az édesanyák még szülés után is tapasztalhatnak vérzést, ám ezek ellen célszerű inkább betéteket használni. A tampon és egyéb termékek fertőzéseket okozhatnak, így jobb azokat elkerülni. Ha viszont orvos írta fel, hogy használhat tampont, akkor semmi akadálya a dolognak.

10, Érzelmek kezelése.

A szülésen, császármetszésen átesett édesanyák érzelmileg egy kicsit labilisak lehetnek. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni az érzelmekre, érzésekre. Ha nem bírsz el velük célszerű felkeresni egy terapeutát vagy egy speciális csoportot, ahol elmondhatod mi bánt. Ezek megakadályozzák, hogy szülés utáni depresszió alakuljon ki.

11, Hogyan kell gondoskodni a császármetszés hegéről?

Sok újdonsült anya szeretné kezelni a császármetszés okozta hegeket. Viszont minden nő, ahogy minden vágás is különböző, így a kezelési lehetőségeik is eltérőek lehetnek.

A császármetszést sebét általában felszívódó varrattal öltik össze. Ezt kapcsokkal, öltésekkel vagy sebészeti ragasztóval lehet lezárni. Az orvosok legtöbbször a ragasztót használják, amivel minimálisra csökkenthetik a hegek láthatóságát, és felgyorsíthatják a gyógyulási folyamatot, ám ezt nem minden esetben tudják használni. Számos tényező, például a hasi zsír vagy a bőr is befolyásolhatja az orvos döntését.

Tisztítása: szappanos vízzel mosd meg az érintett területet, de vigyázz, ne kezdd el dörzsölni a sebet. Ezután óvatosan töröld szárazra a sebet egy törülközővel.

Figyelj arra, hogy semmi ne tapadjon a sebbe, még ruha sem. Ennek érdekében ajánlott lenge, bő ruhát viselni.

Antibiotikum vagy vazelin használata előtt mindenképp konzultálni kell a kezelőorvossal.

Különböző módszerek segíthetnek a heg megjelenésének minimalizálásában, de ezt orvosnak kell jóváhagynia.

A hegkezelő szilikontapaszok csökkenthetik a hegek láthatóságának intenzitását, ezeket azonban csak egy hónappal a császármetszés után szabad használni. A szilikon tartalmú gélek, krémek hasonló hatást eredményezhetnek.

Súlyosabb esetekben lézerterápia, szteroid injekciók vagy egy speciális műtét tud halványítani a hegeken.

Neked volt császármetszésed? Milyen tanácsokkal látnád el nő társaidat?