KeződoldalÉrdekességek11 dolog amit a szaúdi nők nem tehetnek meg. Egy európai nő...

11 dolog amit a szaúdi nők nem tehetnek meg. Egy európai nő számára elképzelhetetlen…

-

Szaud-Arábiában a nőknek szinte mindent tilos. A világgazdasági Fórum szerint Szaúd-Arábia 134 országban 129. helyet foglalja el a nemek közötti egyenlőség tekintetében. Hogyan élhet az emberisége egy olyan országban, ahol a nők jogait ennyire korlátozzák. Mi ami mítosz és mi ami igaz?

Gyám nélkül sehova!

A nők nem rendelkezhetnek önállóan semmiről. Egy gyám kíséri őket mindenhova. Engedélye nélkül sehová sem mehet. Ha a bíróságra vagy a rendőrségre megy akkor a gyám az aki igazolja személyazonosságát. A hijabnak ugyanis fenn kell maradnia. Érdekes mód ez ellen az ottani nők nem lázadnak. Inkább örülnek a kiemelt védelemnek.

Autózás

Az országban élő nők felének van autója. Azonban ők egészen 2017-ig nem vezethettek. Mindenhova fuvarozták őket. Nem volt tilalom a nők vezetését illetően, egyszerűen csak nem kaptak jogosítványt. Sőt! Csak hátul ülhettek.

Tömegközlekedés? Tilos!

A vonaton csak külön vagonban a vonat végén utazhatnak. A buszsofőrök nem engedik őket felszállni. A szaúdi nők csak gyalog, taxival vagy személyes sofőrrel közlekedhetnek.

Fekete ruha

Ez régiónként más. El kell takarniuk a testüket. Nem lehet kihangsúlyozni az alakjukat. Egyes területeken az arc látszódhat míg szigorúbb tartományokban kötelező az niqabra ami egy fátyollal ellátott kalap. Csak a szemük látszik ki belőle.
Igazából megtagadhatják az ilyen ruhák viselését, de ugyan ki merné?

Felsőoktatás

Ironikus, de a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők aránya magasabb, mint a férfiaké. Persze a női egyetemi oktatás sok kívánnivalót hagy maga után.
Ha a férj engedélyezi akkor a nő külföldre is mehet tanulni.

Munkavállalás

A Sharia nem tiltja meg a nők munkáját, ha nem hanyagolják el a családi kötelezettségeiket. Munka szempontjából elég szerény a választék. Orvosok, ápolók és pedagógusok lehetnek. Ritka kivételek a női politikusok és ügyvédek. Egy nő számára karrier sokkal nehezebb. Jóval alacsonyabb béreket kapnak, mint a férfiak és nincsenek extra juttatások, mint például az egészségbiztosítás.

Házasság szerelemből…?!

A lányok gyakran még pubertás kor előtt elkelnek. A kora terhesség és a szülések aláássák az egészséget és akár halálhoz is vezethetnek. A 7 évesnél idősebb gyermekek jogai kizárólag az apához tartoznak. A házasság hivatalosan tilos, de az apa és a vőlegény megegyezhetnek.

Maradj csak, majd én kinyitom az ajtót…

Nem fogadhat vendégeket. A barátaival csak otthon beszélgethet. Ha társaság van és a feleségnek közölnivalója van a férjéhez, a belső telefonon kommunikálhat vele.

Fiúk jobbra, lányok balra

A szegregáció lényege, hogy elkerüljék az ismeretlen férfiakkal való érintkezést. Külön férfi és női övezetek vannak. Ezt még az országba betelepülő nyugati cégek, mint például a McDonalds, Pizza Hut, Starbucks is tiszteletben tartják. Kórházak, bankok és hasonló létesítmények jelentenek ez alól kivételt.

Minden ember egyenlő, csak vannak akik, egyenlőbbek

Egy nő szava a bíróságon fele annyit ér mint egy férfié. A Korán szerint egy férfi öröksége kétszer annyi, mint egy nőé. Egyes régiókban kizárják őket az örökösök közül.

Sport

A nők 2012 óra képviselhetik Szaúd-Arábiát az olimpiai játékokon. A döntés a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyomására történt. Ez volt az egyetlen ország, amely megtiltotta a nők részvételét a versenyeken.
Ellenben a felkészülés meglehetősen korlátozott az országban. A nők nem kapnak speciális oktatást és korlátozott hozzáférést biztosítanak a sporteszközökhöz.

És ha megszegik a szabályokat?

Ebben az országban a nőkkel szembeni büntetések nem feltétlenül igazságosak. A vallási rendőrség már azért is büntetést oszt ki, ha egy ismeretlen férfival beszél a hölgy, vagy nem takar eléggé a ruhája.

Érdekes egyébként, hogy míg a világközösség keményen bírálja a szaúdi nők jogait, ők élik az életüket és kiállnak mellette. Ebben nőttek fel és tartják magukat az évszázados hagyományokhoz.

Mit gondoltok erről?

Ezt is olvasd el