KeződoldalÉrdekességek12 érdekes tény az álmokról, amit nagyon kevesen tudnak

12 érdekes tény az álmokról, amit nagyon kevesen tudnak

-

Életünk körülbelül egyharmadát alvással töltjük. Ez természetesen hozzá tartozik a napi rutinhoz és azt gondoljuk, hogy nem vesz el tőlünk sok időt, pedig ez éppen ellenkezőleg van. Cikkünkben izgalmas és érdekes tényeket tudhatsz meg az alvásról és arról, hogy pontosan mi történik, amikor álomra hajtjuk a fejünket.

Mint a régi időkben…

Személyenként ugyan változik, de vannak emberek, akik csak fekete-fehérben látják az álmokat. Ez valójában egy generációs dolog, miszerint az idősebb korosztály, aki még emlékszik a fekete-fehér televízióra, szürke árnyalatokban álmodik, mint a náluk fiatalabb generáció. Itt pedig már felmerül a kérdés: Hogyan álmodnak a modern gyerekek?

Az öt érzék

A vak emberek is álmodnak, méghozzá azokkal az érzékszervekkel, amikkel ők maguk nem rendelkeznek, mint a hallás, látás, szaglás és ízlés. Alapvetően azokkal a képességekkel álmodnak, amit vagy már életükben vesztettek el vagy már születésükkor sem rendelkeztek vele.

Állati ösztön

Nemcsak az emberek, hanem az állatok is képesek és szoktak is álmodni. A tudósok ugyan nem állítják ezt száz százalékos biztonsággal, de az már bizonyított, hogy egyes fajok alvási szokásai megegyeznek az emberével. Tehát, házi kedvenceinknek is izgalmas lehet van alvás közben is.

A kreativitás akkumulátora

Agyunk alvás közben rendkívül aktív, így rengeteg inspirációt meríthetünk álmainkból, amennyiben felébredve emlékszünk rájuk. Paul McCartney, a legendás Beatles zenekar tagja is álmában komponálta egyik legnagyobb slágerüket. Tehát, nagyon figyelj az álmaidra, mert lehet, hogy meggazdagodhatsz belőlük.

Ismerős arcok

Emlékszel az álmaidban látott arcokra? Ezek ugyanis, nem véletlenszerű arcok, hanem azoké az embereké, akiket korábban már láttál, bár lehet, hogy ébren nem is emlékszel rájuk. Ez az állítás olyan tanulmányokon alapul, amelyek megmutatják, hogy a mély alvás során a legnagyobb aktivitású agyi területek felelősek az arcfelismerésért.

Emlékezés

Csak azért, mert nem emlékszel az álmaidra, az nem jelenti azt, hogy nem is álmodsz. Általában ember minden éjjel álmodunk, de túlnyomó többségünk egyáltalán nem emlékszik rá.

Nemekkel kapcsolatos kérdés

A férfiak hajlamosak többet álmodni, amik kapcsolódhatnak a harchoz, az agresszivitáshoz és akár erőszakos témákhoz is. A nők ezzel szemben magasabb szintű félelmet élnek meg, sőt, nagy részük még álmaiban is fél az elutasítástól.

Enni, inni, aludni

Egyes ételek álmossá tesznek minket. Ilyenek a tejtermékek, a cseresznye, a pulykahús, a banán és a tökmag. Ha álmatlanságban szenvedsz, akkor fogyassz ezekből és garantáltan aludni fogsz.

Felkelés

Az ágyból felkelni sem könnyű feladat, még akkor se, ha időben lefeküdtél és nem maradtál ki éjszaka. A szakértők dysania-nak nevezik azt a jelenséget, amikor a felkelés több mint fél órát vesz igénybe. Ez ugyan nem egy betegség, de komoly problémák előjele lehet, mint például az állandó stressz és a depresszió.

Rémálmok

Ezeket az álmokat félelemmel és rettegéssel társítják, de a rémálmokban felmerülő érzelmek legfeljebb ötven százaléka különbözik egymástól, vagyis messze van attól, hogy ijesztő legyen. Az összes zavaró álom több mint fele olyan elsődleges érzelmeket tartalmaz, mint a szomorúság és a bűntudat. Ha ilyen álmok gyakran előfordulnak, akkor érdemes szakemberhez fordulni a problémával.

Még öt perc

Legyen szó egy feladatról, amit még nem tudtál befejezni, egy film, amit nem néztél végig. Nos, ezek azok a dolgok, amiket nem akarsz kihagyni az életedből, ezért inkább később fekszel le, vagyis késlelteted az alvást és a pihenést, de mindenképpen befejezed azt, amibe belekezdtél.

A szerencsés hét perc

A szakemberek szerint az ember általában hét perc alatt elalszik. Ez néha kevesebb, néha pedig több időbe telik, figyelembe véve a szokásokat és a fizikai aktivitást. A felmérések alapján viszont, úgy tűnik, az emberek nagy része, többé-kevésbé beleesik ebbe a hét percbe.

Ezt is olvasd el