KeződoldalÉrdekességek12 érdekes tény Szlovéniáról, amit kevesen ismernek

12 érdekes tény Szlovéniáról, amit kevesen ismernek

-

Szlovéniát Közép-Európa déli részén található. Magyarországgal is határos Olaszország, Horvátország és Ausztria mellett. Szlovénia 1991 óta független állam, korábban a jugoszláv tagköztársaság része volt. 2004. május elseje óta tagja az Európai Uniónak, 2007. január elsején csatlakozott az eurózónához. Az országban gyönyörű táj, hegyek, sípálya és még számtalan más érdekesség fogadja a látogatókat. A hivatalos nyelv a szlovén, a szlovén népcsoport a lakosság 83 százalékát teszi ki.

Az ország fővárosa Ljubljana, a hivatalos pénznem pedig az euro. A népesség 2,06 millió fő az Egységes Parlamenti Alkotmányos Köztársaságban. Az elnök Borut Pahor, a miniszterelnök pedig Miro Cerar. Ez csak néhány információ abból a rengeteg tényből és adatból, amivel ez a csodálatos ország rendelkezik.

Cikkünkben elárulunk még néhány érdekes tényt Szlovéniáról, amit a legtöbben nem tudnak.

Családi közelség

A szlovén emberek számára a család a társadalmi szerkezet alappillére. A múltban egy család több generációja élt együtt, egy fedél alatt. Napjainkban ez a hagyomány azonban a munkahelyek, párkapcsolatok és a távolságok legyőzése érdekében már kezd elveszni.

Ház szeretők

A szlovénok számára rendkívül fontos otthonuk, mivel önmaguk kiteljesedésének tekintik. Számukra a házi munka nem munka, pusztán otthoni tevékenység, amit szívesen végeznek. Előszeretettel kertészkednek, ezt pedig igazolja az is, hogy otthonaik, kertjeik tele vannak virágokkal és a terület mindig ápolt, gondozott.

Könnyen változnak

A szlovén emberek policentrikusak, ami azt jelenti, hogy természetes viselkedésüket könnyedén megváltoztatják, hogy megfeleljenek annak a személynek, akivel kapcsolatban állnak. Legyen szó rokoni, szerelmi vagy baráti kapcsolatról, ez mindegyikre ugyanúgy igaz. Ebből következik, hogy rendkívüli módon képesek alkalmazkodni másokhoz és a körülményekhez.

Közvetlen kommunikáció

A mai világban nem furcsa, hogy a közvetett kommunikációt alkalmazzuk leginkább, de a szlovének eredetileg is ezt részesítik előnyben. Ennek ellenére, ha szemtől szemben beszélgetnek valakivel, akkor policentrikusságuknak köszönhetően a másik beszédstílusához is alkalmazkodnak.

Pozitív vagy negatív

Alkalmazkodási készségük egy nagyon jó dolog, ám ezáltal a szlovén emberek valódi énje nehezen megismerhető. Így ez negatív dolog is egyben, hiszen ne tudhatjuk, mikor alkalmazkodnak és mikor viselkednek természetesen.

Szemkontaktus

A szlovén emberek számára fontos a szemkontaktus. Amikor üdvözöl vagy éppen kezet fog veled, akkor is végig a szemedbe néz, például egy bemutatkozásnál is. Ha felveszed a szemkontaktust egy szlovén lakossal, akkor őszinte embernek tartanak majd.

Ajándékozás

A szlovén kultúra része az ajándékozás. Születésnapokon, névnapokon és karácsonykor is nagylelkűen ajándékoznak. Az pedig plusz pont, hogy az ajándékok értéke egyáltalán nem számít, sőt, kézzel készített ajándéktárgyakat is szívesen gyártanak.

Meghívás az otthonukba

Ha meghívást kapsz egy szlovén ember otthonába, akkor legalább egy szál virágot és egy üveg bort vigyél magaddal, hogy ne menj üres kézzel a házigazdákhoz. A cipődet mindig vedd le az ajtóban, ugyanis ők adnak papucsot, amit a lakásban, házban viselhetsz. Rossz modorra vall, ha cipővel a lábadon sétálsz be otthonukba.

Üzleti és magán jellegű étkezés

A szlovének sosem keverik az üzletet a magánélettel. Tehát, ha baráti étkezésre hívnak, akkor felejtsd el az üzleti ügyeket az asztalnál. Náluk ugyanis egy ebéd vagy vacsora az étkezésről és a csevegésről szól, nem az üzletről.

Egyenlőség

A szlovének kulturálisan egyenlőek, minden embert egyenlőnek tekintenek. Ezt a közvetett kommunikáció nem erősíti meg, a policentrikus kultúra viszont, annál inkább.

Nem konfrontálódnak

A szlovén emberek természetüknél fogva nem éppen konfrontatív emberek. Ez alól az üzleti tárgyalások sem képeznek kivételt.

Halk és udvarias

Szlovéniában az emberek nagyon udvariasak, halkan beszélnek és társalgás közben soha nem emelik fel a hangjukat. Ugyanezt elvárják beszélgetőpartnerüktől és üzletfeleiktől is. Nem szeretik, ha valaki dicsekszik vagyonával, teljesítményével vagy egyéb erényeivel.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...