KeződoldalEmberek11 sztereotípia, ami szerencsére szépen lassan kikopik a modern világból!

11 sztereotípia, ami szerencsére szépen lassan kikopik a modern világból!

-

Ne áltassuk magunkat, minden kornak megvannak a maga előítéletei, sztereotípiái.
Ugyanúgy, mint napjainkban, több száz évvel ezelőtt is megvolt, hogy mely alkat, eszme vagy szokás a mérvadó és ugyanúgy megvetették vagy lenézték azokat, akik nem ezt követték.

Szerencsére napjainkban nem csak a tudomány és technika fejlődik rohamosan, hanem az emberek egymáshoz való viszonya és beleérző képessége, empátiája is.

Cikkünkben 12 olyan berögződést gyűjtöttünk össze, ami ha még nem is tűnt teljesen a köztudatból, végre elkezdett kikopni onnan.

1. sztereotípia: Csak a 90-60-90-es alak lehet szép!

Amíg az elmúlt jó pár évtizedben a kifejezetten a vékony nők számítottak szépnek és divatosnak, addig napjainkra már a legtöbben elismerik, hogy egy átlagos vagy kerekdedebb hölgy is lehet gyönyörű.
A plus-size modelleket foglalkoztató cégeknek és az önmagukat súlyproblémáikkal is felvállaló hírességeknek hála az a berögződés, hogy a szupervékony test csupán a vonzó eltűnni látszik.

2. sztereotípia: “A tetovált emberek mind bűnözők vagy börtöntöltelékek.

Évtizedekkel ezelőtt még mindenki szörnyülködve nézte és megbélyegezte a tetováltakat, napjainkban azonban már senki sem mutogat valakire, ha tetoválásai vannak és egyre több középkorú és idős ember adja a fejét arra, hogy ő is bizonyos alkotásokkal díszítse testét.

3. sztereotípia: A testi vagy szellemi fogyatékosság indok arra, hogy ujjal mutogassanak valakire.

Amíg az előző század elején-közepén még sokan megkülönböztetően viselkedtek olyan társaikkal, akik testi vagy lelki fogyatékossággal éltek, addig manapság teljesen egyenértékű partnerként kezeljük őket. És ez nagyon is rendben van így!

4. sztereotípia: “A ‘lányos háznak’ kell fizetni az esküvő költségeit.

Míg régen ez egy íratlan szabálynak számított, ma már legtöbbször a párok saját maguknak finanszírozzák az esküvőjüket.

5. sztereotípia: Egy nőnek a húszas éveiben kell szülnie!

Nem is oly régen még megkiabálták azokat a hölgyeket, akik 25-30 éves korukban hajadonok és gyermektelenek voltak, ma már a nők döntenek arról, mikor-mit kívánnak valóra váltani az életükben.

6. sztereotípia: “A gyereknevelés és a háztartás az asszony dolga!

Annak köszönhetően, hogy a nők is dolgoznak és karriert építenek a fenti állítás sem helytálló már napjainkban. Egyre több férfi marad otthon gyesen, vagy segít be a háztartási munkában a párjának.

7. sztereotípia : Csak az lehet boldog aki gazdag és sikeres!

A nagy pénzhajhászat is alábbhagyni látszik. Egyre többen jutnak arra a következtetésre, hogy a nyugodtabb élet sokkal fontosabb a boldogsághoz, mint a vagyon vagy a siker.

8. sztereotípia: A nők borzasztó sofőrök!

Általános tévhit, hogy a nők rosszabb sofőrök, mint a férfiak. Ha a számoknál maradunk, kimondhatjuk: a férfiak több balesetet okoznak és több balesetet is szenvednek el, mint a hölgyek. Ez persze nem azt jelenti, hogy a férfiak lennének a rosszabb sofőrök, de a rivalizálást ideje lassan tényleg lezárni.

9. sztereotípia: A nők nem képesek a munkát és a gyermeknevelést összeegyeztetni.

Rengetegen dolgoznak már napjainkban otthonról és egyre több sikeres vállalkozó kerül ki a kismamák és kisgyermekes anyukák közül, így ez a sztereotípia is megdőlni látszik.

10. sztereotípia: “Aki túlsúlyos az sokat eszik!

Egyre többen vetkőzik le azt az előítéletet magukról, hogy a túlsúllyal rendelkező emberek biztosan rengeteget esznek. A tudomány fejlődésével számos olyan betegségre derült fény, amely befolyásolja a testsúlyt, így manapság már nem az az első gondolata valakinek, ha -kissé- elhízott embert lát, hogy az feltétlenül éjt nappallá téve eszik.

11. sztereotípia: “Nincs azzal semmi baj, ha egy gyerek dolgozik!

Hihetetlenül hangzik, de csak az elmúlt 2-3 évtizedben kezdtek el igazán az emberek hangot emelni a gyerekmunka ellen. Manapság minden fejlett gondolkodású ember egyetért azzal, hogy a kisgyermekeknek semmi keresnivalója sincs a munkerő-piacon. Nagyon helyes!

Szerinted van olyan sztereotípia amit kihagytunk a felsorolásból?
Ha úgy gondolod, írd meg nekünk kommentben!

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...