KeződoldalÉrdekességek12 trükk, amivel a gyorséttermek észrevétlenül manipulálnak minket

12 trükk, amivel a gyorséttermek észrevétlenül manipulálnak minket

-

Felesleges azt mondanunk, hogy nem járunk gyorsétterembe. Sokan azt mondják, hogy nem ízlik nekik az ott kapott étel, de mégis újra és újra bepróbálkoznak, mert annyira gusztusos képekkel próbálnak minket elkápráztatni. A marketingesek egyértelműen megérdemlik a pénzüket. Mi persze ráfogjuk arra, hogy nincs időnk kaját csinálni, vagy a gyerekek vannak érte megőrülve, de akkor már mi is ráfanyalodunk egy jó Big Mac-re.

Ezután simán ránk törhet egy kis gyomorfájás, savtúltengés. Nem vagyunk mi erre felkészítve. Legalábbis a gyomrunk, szóval azonnal megígérjük, hogy ez volt az utolsó alkalom. Az utolsó idén, hónapban…héten… 🙂 Nincs ezzel semmi gond. A marketing terén élen járnak ezek a cégek, ezért nem tudunk nekik ellenállni. Pedig valljuk be, hogy egyetlen Big Mac sem veheti fel a versenyt egy jó csirkepörkölt-nokedlivel. 🙂

Lássuk hát, hogy milyen trükkjeik vannak még a gyorséttermeknek.

Egyforma ízek mindenhol
Belegondoltál már abba, hogy a legtöbb gyorskaja íze tök egyforma?! Ez egyáltalán nem véletlenül van így. Egy nagyon komoly szakértő brigád dolgozik azon, hogy a legfinomabbra csinálják ezeket az ételeket. Közvéleménykutatások, egyéb kutatások bevetésével alkotják olyanra, amilyen nagyjából mindenkinek ízleni fog. Már pedig, ha ennyi embernek akarnak megfelelni, akkor vélhetőleg hasonló ízek látnak napvilágot.

Fél perces hamburgerhús
Hogy készülhet el egy hamburgerpogácsa fél perc alatt? Nagyon egyszerű. A gyártási folyamatok során már fűszerezik és elősütik őket majd lefagyasztják. Így elkészülhet fél perc alatt is.

Gyorsétteremben gyorsan kell enni
Ezek a gyorsétteremláncok úgy készítik az ételeiket, hogy azt minél gyorsabban és egyszerűbben meg tudjuk enni. Ne kelljen sokat rágódni rajtuk. Tanulmányok kimutatták, hogy az étel rágása közben fokozatosan vesztjük el az érdeklődésünket is iránta. Nem biztos, hogy veszel belőle még egy adagot. Továbbá ha lassan nyelsz, akkor előbb jól laksz és nem biztos, hogy rendelsz még egy adaggal.

Egyedi színvilág
Egyes kutatások szerint a legétvágygerjesztőbb színek a sárga és a piros. Ennek a két színnek köszönhetően elindul egy vágy, amely növelheti az éhségérzetünket. Nem véletlenül használja minden gyorsétteremlánc a piros és a sárga színt a logóban. Egyesek még az egész belső dizájnt is ezekre a színekre alapozzák. A tudósok szerint a ketchupra és a mustárra asszociálunk tudat alatt.

Pszichológiai hadviselés
Nagyon sok trükk van arra, hogy miként ösztönözzék a vendégeket a vásárlásra. A legtöbb ember például szereti maga intézni a rendelését, minthogy leüljön és várogasson a felszolgálóra. Az ilyen dolgozóknak sokat kell tanulniuk azzal kapcsolatban, hogy mit és hogyan mondhatnak a vendégeknek. Nem célszerű negatív szavakat használni. Ilyenek a “nem” vagy a “nincs”. Ellenben ösztönözni kell a fogyasztásra. Ezért kérdezik meg mindig, hogy “kérsz még valamit?”, “valami kis desszertet esetleg?”, “kis vagy nagy adagot kérsz?”

Mértékegységek
Belegondoltatok már abba, hogy miért nem azt mondják, hogy “fél liter kóla” vagy “3 deci kóla”?! Ehelyett van kis-közepes-nagy-extra nagy kóla. Az ember a kicsi és a közepes szavak között sokkal drasztikusabb különbséget él meg, mint a 2 dl vagy 3 dl között. Miért akarnák kicsit, amikor közepeset vagy nagyot is kaphatnék? Ennek megint csak ösztönző hatása van. Jól kitalálták ugye? 🙂

Mondjuk az üdítő kérdése, amúgy is egy vicc. Belegondoltatok már abba, hogy mennyi jeget kaptok bele? A rengeteg jéggel üdítőt tudnak spórolni. Felejtsük el azt, hogy egy 6 decis kóla esetén valóban 6 dl üdítőt kapunk. Valamivel több, mint a felét. A maradék űrtartalmat a jég teszi ki. Azt se felejtsük el, hogy ha a rendelés leadásánál nem esik szó az üdítő méretéről, akkor biztosan a nagyobbat kapjuk.

Grill-szerű
A húspogácsán lévő nyomok arra engednek következtetni, hogy ezek úgy lettek grillezve, ami vonzóbbá és étvágygerjesztőbbé teszi a számunkra. Sajnos el kell keserítenünk mindenkit. Ezek a nyomok ugyanis a gyárban, előkészítés során kerülnek rá.

Saláta
Már jó ideje bevezette a meki is, hogy lehet nála salátát kérni. Ezzel próbálta valamelyest simítani azt az állítást, miszerint csak egészségtelen dolgokat ehetnek az oda betérő vendégek. Egy biztos, hogy a szigorú diétát és tudatos étrendet követők ne a mekibe menjenek salátáért. Rengeteg vegyszerrel kezelik őket. Ilyen például a propilén-glikol, mely azért felelős, hogy később induljon hervadásnak és tovább megtartsa a friss, zamatos állagát.

Nyilván nem fog két fejünk nőni attól, ha megesszük és nem feltétlenül veszélyes az egészségre, de jó tisztában lenni ilyen dolgokkal. Más összetevői vannak, mint a saját magunk által összedobott salinak.

Fontos a helyszín
Belegondoltatok már abba, hogy miért a földszinten vannak az éttermek? Gondoljatok egy standard plázára. Ennek az az oka, hogy az illatok a felsőbb szinteket is átjárják, amitől majd csorogni fog a nyála minden vásárlónak. Még akkor is, ha nem vagyunk éhesek.

Mi van a tojással?
A tökéletes reggelihez kell valamilyen formában tojás is. Nem? Egy jó omlettet viszont próbáljunk inkább magunk összedobni. A gyorséttermi tojások különféle adalékokkal vannak kezelve. Általában glicerin, dimetil-polisziloxán és egyéb ízfokozók.

Együk meg helyben
Ezek az éttermek úgy állították össze az ételeiket, hogy azok a vásárlástól számított 5-10 percben fejtsék ki a tökéletes ízvilágukat. Gondoljunk csak a mekis krumplira, ami egy fél óra múlva már ehetetlen. A hamburgereknél ez az érték olyan 20 perc körül van. A rutinosabbak már tudják, hogy hamburgert eleve nem rendelünk sehonnan. Mire kiér már úgysem lesz az igazi. Mivel magyar viszonylatban nézve a gyorséttermi ételek egyáltalán nem olcsók, így ne szórjuk ki feleslegesen a pénzt olyanra, amit nem tudunk teljes valójában élvezni.

Ez persze jó az éttermeknek. Gondoljunk csak bele, hogy ha ott helyben megesszük, de még úgy érezzük, hogy lecsúszik mellé egy forró almás pite, akkor visszaállunk a kasszához. Ugyanez, otthon a kanapén ülve felejtős, hiszen nem fogunk visszakocsikázni az étteremig és nem fogunk megint rendelni.

Kóla
A legtöbb embernek felűnt már, hogy a gyorséttermi kóla egyáltalán nem hasonlít ahhoz, amit a boltban megveszünk. Bárki megmondja csukott szemmel is, hogy melyik honnan származik. Ennek oka, hogy a gyorséttermekben szirupok segítségével állítják össze az üdítőnket, ami felfogható egyfajta szörpnek is. A szénsav is jóval kevesebb ezekben, hiszen nem érdekük, hogy buborékokkal telítődjön el a gyomrunk, ami kiszorítja a helyet egy jó drága hamburger elől.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezt is olvasd el