12 tudományos felfedezés, ami a feje tetejére állítja a világot!

Ma már nem tűnik olyan távolinak az a jövő, amit a sci-fi filmekben láthatunk, mivel több ezer szakértő, tudós és kutató dolgozik azon, hogy modernebb világban éljünk. A technológiák napról napra fejlődnek, ahogy az orvostudomány is valamint sok más szakterület is. Minden egyes alkalommal meglepődünk, mikor új dolgok születnek, ilyen volt például a SpaceX program, mikor egy Tesla Roadster-t küldött Elon Musk az űrbe.

A tudósok vissza tudják fordítani a bénulást.

Oroszország és az Egyesült Államok idegtudományi csoportjának sikerült elérnie a lehetetlent. Vissza tudták adni egy lebénult embernek a járás képességét. A tudósok által használt technikát először alkalmazták. A pácienst elektromos stimulátorok segítségével állították talpra. Bár eredetileg teljesen más célokra tervezték, nevezetesen a fájdalom enyhítésére. Ám most, az elektromos stimulációnak köszönhetően, jelentős gerincvelő sérülések esetén is lehetőség nyílt arra, hogy helyreállítsák a sérült személy lebénult testrészeit.

Az első színes röntgen felvétel.

Új-Zélandi tudósok az emberiség történetében először készítettek háromdimenziós színes röntgenfelvételt. Az új készülék a hagyományos fekete-fehér röntgenfelvevő gépeken alapul, ám Medipix részecskekövető technológiával. A Medipix úgy működik, mint egy fényképezőgép, de a szubatomi részecskék szintjén. Ennek eredményeképpen nagy kontrasztú képek érhetők el vele.

A tudósok olyan mellényt hoztak létre, amely figyelmeztet a szívinfarktusra.

A Smart Vest nevű mellény meglehetősen egyszerűnek tűnik, ugyanakkor különleges beltéri érzékelők és elektródák alkotják. Figyelemmel kíséri az EKG-t, a vérnyomás és a szívverés hangjait. A mobiltelefonra kell telepíteni egy alkalmazást, ami képes lesz diagnosztizálni, sőt megjósolni a súlyos szívproblémákat.

Az izraeli szemészek feltalálták a szaruhártyát helyreállító szemcseppeket.

Ez az, amin az izraeli szemészek bizonyos csoportja dolgozik. A tudósok már sikeresen tesztelték ezeket a cseppeket sertéseken. A kutatási eredmények meghaladták az elvárásokat. Elképzelhető, hogy nemsokára megszűnnek a látásjavító szemüvegek.

Kína sikeresen tesztelte a légi taxit.

A légi jármű 2 fő befogadására képes, egy töltéssel 15 km-t tud megtenni és akár 130 km/h-val is mehet. A fejlesztők azt feltételezik, hogy a repülő taxi kereskedelmi változata automatapilótával fog működni.

A tudósok mesterséges külső vázú kart készítettek, amit gondolattal lehet irányítani.

A Svájci Szövetségi Politechnikai Iskola mérnökei egy olyan mesterséges kar prototípusát hozták létre, amelyet a gondolat ereje vezérelhet. Az eszközt már olyan személyek is letesztelték, akik túléltek egy stroke-ot vagy gerincvelő sérülést.

Add Comment