KeződoldalÉrdekességek13 tény az ismert világmárkákról, amit tuti biztos, hogy te sem tudtál

13 tény az ismert világmárkákról, amit tuti biztos, hogy te sem tudtál

-

Tény és való, hogy rengeteg érdekességet tanulunk az iskolában azalatt a 12 év alatt, ám a közelében sincs azoknak a tényeknek, amiket az internet segítségével tudunk meg. Mivel az iskolai tananyag kötelező és száraz az interneten lévők pedig szabadon választhatók ezért nem kérdés, hogy melyik köti le jobban a figyelmet. Gondoltad volna, hogy egy magyar származású feltaláló pert nyert a népszerű német sportszer gyártó márka az Adidas ellen, vagy, hogy a sokak által ismert Michelin bábúnak van saját neve? Nos, ha nem ne aggódj mai cikkünkben ilyen és ehhez hasonló érdekes tényeket hoztunk el nektek a népszerű és ismert világmárkákról.

1, Örök ellentét és harc az Adidas és a Puma között

Valószínű mindenki tisztában van vele, hogy a világ két legnagyobb sportszer gyártó cégét egy testvérpár alapította. Az Adidas, Adolf Dassler, a Puma-t pedig Rudolf Dassler. A kettejük közti harc nemcsak a cégre terjedt ki, hanem a politikai nézetükre is. Akkora ellenségeskedés volt köztük, hogy azt szó szerint a sírig vitték. Miután mindketten elhunytak a rivalizálás nem szűnt meg a cégek közt. Mivel mindkettő vállalkozás a Herzogenaurach nevű városban van, ezért nem olyan nehéz szúrós tekintetekkel találkozni. A németek gúnynevet aggattak a településre, mely úgy hangzik a “hajlított nyakúak városa”. Azért kapta ezt a nevet, mert amikor két lakos találkozott egymás cipőjét vizslatták, hogy megtudják Adidas vagy Puma párti-e.

2, Jack Daniel’s márkájú kávé

Amikor a World of Coffee és a népszerű Jack Daniel’s ég szerőzödtt egymással kitalálták, hogy whiskys kávét fognak készíteni. Nem kell kétségbe esni egy csepp szeszes ital sem található benne, viszont íze egy az egyben olyan, mint a sokak által kedvelt whiskyé. A hasonló aromát bizonyos ízfokozóknak és a karamellnek köszönhetően tudták leutánozni.

3, Oroszi László és az Adidas pereskedése

Az irányítósávos futballcipőt egy magyar származású feltaláló, Oroszi László találta fel még a 90-es évek közepén, amit nagy népszerűségnek örvendett, így azon nyomban le is védette a szabadalmat. Eljutott az Adidas fülébe is, hogy milyen zseniális ötlettel állt elő Oroszi, és kértek tőle két példányt. A jubileum évében a német cég hasonló cipőkkel állt elő, mely az Adidas Mania és az Adidas Precision nevet viselte. Mivel már akkor is óriási hírnevük volt így nem volt kérdés, hogy vitték a cipőket, mint a cukrot.

A magyar feltaláló megvádolta a német céget, hogy ellopták szabadalmát, ám egy kicsivel később kiderült, hogy a szabadalom levédésekor hibát ejtettek, mert az csak Magyarország területére terjedt ki, külföldre nem. Ennek ellenére Oroszi beperelte az Adidast, ám a pereskedés 10 évig is elhúzódott.

2014-ben a bíróság a magyar feltaláló javára hozta meg ítéletét, ám még nem volt vége a harcnak, mivel csak innentől vehette kezdetét a kártérítés ügye. 2016-ban azonban a Fővárosi Ítélőtábla úgy döntött, hogy az Adidasnak kártérítést kell fizetnie, ám jóval kevesebbet, mint amekkora a valós kár.

Oroszi László

4, Nike és az Aztec cipők

Az Adidas miatt a másik nagy sportszer gyártó cég is pórul járt, ami nem más, mint a Nike. Utóbbinak már nem kellett sok ahhoz, hogy piacra dobja legújabb cipőjét, mely az “Atec” nevet kapta, ám kaptak egy fülest miszerint az Adidas már korábban elkezdte értékesíteni “Aztec Gold” nevű cipőjüket. A német cég jelezte, hogy jobban tennék ha nem ezen a néven kezdenék el értékesíteni terméküket. Bill Bowerman úgy döntött, hogy a terméket “Corteznek” fogja keresztelni, utalva ezzel Hernán Cortés-re, aki leigázta az azték birodalmat.

5, A Ford Mustang és a Chevrolet Camaro incidense

1966-ban a Chevrolet Camarot mutatták be, mint a Ford Mustang legnagyobb riválisa. Mikor arról kérdezték a Camaro sajtósát, hogy mégis mi az a “Camaro” csak annyit vetett oda sanda mosollyal, hogy egy olyan állat, ami Mus(z)tangokat eszik.

6, Steve Jobs, mint olasz márka

Egy olasz testvérpár 2012-ben saját ruhamárkát alapított, ám kezdetben nem tudták, hogy milyen nevet adjanak neki, majd úgy döntöttek, legyen a nevük Steve Jobs. Amikor a már elhunyt Apple cég alapítójának családja megtudta, hogy a testvérpár milyen márkanéven árulja termékeit, nagyon felháborodtak. Viszont mivel a számítástechnikai zseni neve ekkorra már sajnos nem állt védjegyoltalom alatt gy nem tudták kiharcolni, hogy változtassanak cégnevet. Az Apple is bepróbálkozott vele, de ők sem értek el sikert, így maradt az olasz márka Steve Jobs.

7, A Sony és a vízálló fülhallgató kudarca

A japán Sony márka azzal az ötlettel akart 2014-ben berobbanni a piacra, hogy úszáshoz használt fülhallgatókat fognak gyártani. A remekül kivitelezett és dizájnolt füleseket el is kezdték árulni minden vízzel kapcsolatos létesítményben és amellett, hogy az emberek “szórakozzanak” a víz alatt is. Tervük azonban óriási kudarc volt, mivel kiderült, hogy senki ember fia ne akar a víz alatt sem úszás közben zenét hallgatni.

8, Az UBER elleni tiltakozás

A taxisok legnagyobb bánatára egyre nagyobb népszerűségnek kezdett örvendeni az UBER szolgáltatás Angliában, mivel olcsóbb és gyorsabb volt, minta taxi. Annak érdekében, hogy visszaszorítsák őket elkezdtek tüntetni ellenük, ami nem bizonyult a legjobb ötletnek, ugyanis másnapra jelentősen megugrott az uber felhasználók száma. Nos ilyenkor szokták mondani, hogy visszanyal a fagyi.

9, A Michelin gumiabroncs kabalájának neve Bibendum

Nincs olyan ember, aki ne ismerné a híres Michelin márka kabalafiguráját a kezdetben mályvacukor emberhez hajazó bábut. Azt viszont sokan nem tudják, hogy ennek neve is van, ami úgy hangzik “Bibendum”. Az elsődleges dizájnja során őt fehér színű bicikli kerekekből készítették el, ám mivel a cég is nagyot fejlődött így ő is átalakult és ma már autógumikból tevődik össze. A legérdekesebb tény vele kapcsolatban, hogy a bolygó egyik legrégebbi védjegye.

10, Victoria’s Secret parfüm, mint szúnyogriasztó

Az Új-Mexikói Állami Egyetemen dolgozó kutatók egy csoportja különleges felfedezést tett miszerint a Victoria’s Secret -Bombshell parfümje tökéletesen alkalmas arra, hogy a nők távol tartsák maguktól a szúnyogokat. A legmegdöbbentőbb pedig az, hogy ez az illat sokkal hatásosabb a vérszívók ellen, mint egy speciálisan erre a célra kidolgozott riasztó.

11, A Pepsi nevének eredete

A Coca Cola riválisa a Pepsi a benne található emésztést elősegítő enzimről a pepsinről kapta. Egy Caleb D. Bradham nevű gyógyszerész fejlesztette ki 1898 után gyomorpanaszok enyhítésére.

12, LEGO márkanév eredete

A mindenki által ismert gyerek építőjáték neve a LEGO a dán “Leg Godt” szóból ered, melynek jelentése “Jól játszik”. Latinul viszont azt jelenti “Összerakás” – Ebből már mindenki kitalálhatja, hogy miért így kell őket felépíteni.

13, Levi’s farmerek

Annak ellenére, hogy a népszerű és minőségi farmert Levi Strauss találta ki ő mégsem hordta, mert arisztokrata családból származott. Ezt a nadrágot pedig a munkásosztálybelieknek gyártotta.

Tudtál ezekről?

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...