KeződoldalÉrdekességek14 ártatlannak hitt tevékenység, ami valójában szabálysértőnek minősül

14 ártatlannak hitt tevékenység, ami valójában szabálysértőnek minősül

-

Vannak olyan tevékenységek, melyekről eszünkbe nem jutna, hogy bármiféle törvény vagy szabálysértés követünk el, mivel olyan természetesnek minősülnek, mint a levegővétel. Viszont hozzá kell tennünk, hogy nem csak azt büntetik, aki lop, csal, hazudik és életet ont…stb, hanem az is, aki egy picike szabályt is megszeg. Sajnos az információ hiány nem mentesít a törvények alól, ezért nem lehet azzal védekezni, hogy “Jaj nem tudtam róla.” Az olyan egyszerűnek és ártatlannak tűnő dolgok, mint a szőnyeg utcán történő kiporolása, vagy a kocsi motorjának felmelegítése ugyanolyan pénzbírsággal jár, mint a gyorshajtás, csak nyilván, annak összege teljesen más. Mai posztunkban ilyen és ehhez hasonló hétköznapi tevékenységeket hoztunk el, amiért nemcsak hazánkban, hanem a világ különböző országaiban is pénzbüntetés jár.

1, Szőnyeg kiporolás szabadtéren

Magyarországon nincs törvénybe foglalva, hogy a lakótelepen élő emberek nem porolhatják ki szőnyegeiket. Emlékezzetek csak vissza, hogy hány furcsa állványt láttatok a játszóterek, házak mellett, amik azt a célt szolgálták, hogy a közelben élők poroljanak. Külföldön, illetve a világ legtöbb országában viszont nincs ilyesmire lehetőség, ugyanis pénzbírsággal sújtják azt aki elkezdi porolni a szőnyegét. Ilyen törvény van életben például a szomszédságunkban, Romániában.

2, Autó motorjának melegítése több mint 5 percig

Míg a legtöbb külföldi országban igen komolyan veszik ezt a dolgot, addig Magyarországon szerencsére nincs efféle rendelkezés miszerint nem lehet a kocsi motorját 5 percnél tovább melegíteni. Amerikában például, ha valakit rajta kapnak, hogy meghaladta ezt az időt, akár másfél millió forintnak megfelelő összegre is büntethetik. (kicsit sok, nem?!) Oroszországban nem veszik ilyen szigorúan de ott is pénzbüntetést szabnak ki, mely 6 és 12 ezer forintnyi rubel is lehet. Azzal indokolták döntésüket, hogy a kocsi melegítése szennyezi a levegőt és hangja zavarja az ott élőket.

3, Kocsi mosás szabadtéren

Ez a rendelkezés már kicsiny hazánkat is érinti, ugyanis nem szabad vegyszerrel mosni a kocsinkat utcán, szabadtéren, egyéb helyen. Ennek is a környezetszennyezéshez van köze, ezért ezt a tevékenységet csak arra kijelölt helyen lehet elvégezni… gondolunk itt hivatalosan működő kocsi mosóra. Ha valakit elcsípnek az biztos, hogy 5-150 ezer forintos büntire számíthat.

4, Kutyasétáltatás

No nem az van megtiltva, hogy levidd kis/nagy kedvencedet az utcára sétálni, hanem az, ha ezt póráz nélkül teszed. Sosem lehet tudni, hogy a kutya mi miatt ijed meg, vagy támad rá más kutyára, esetleg emberre, ezért annak érdekében, hogy mindenki biztonságban legyen elkerülhetetlen a póráz használat. Egyes országokban viszont olyan szigorításokat vezettek be miszerint szeszes ital fogyasztása után nem lehet kutyát sétáltatni. Valószínű ennek a lelassult reakciókészséghez van köze. Ebből kifolyólag mindig nézz utána, hogy az adott országban, ahova épp nyaralni mész a kutyáddal, milyen szabályok vannak életben. Mert ha rajtakapnak, hogy egy kis sörözés után sétálni viszed kedvenced, akkor bizony fizetned kell.

5, Tárgyak, ingóságok eladása

Noha egy törvény sem tiltja, hogy eladd feleslegessé vált cuccaid, fontos, hogy tisztában légy néhány szabállyal. Például, ha a tárgyak eladásából befolyt összeg meghaladja a 200 ezer forintot, akkor 15%-os adót kell utána fizetned. Ez bármelyik másik országban is ugyanígy működhet, csak az adózás mértéke változhat.

6, Más autósokat levillogni

Magyarországon elég sok sofőr szeret kommunikálni más autósokkal, amihez “speciális” jelnyelv is tartozik. Ha valakit be akarnak maguk elé engedni általában villantanak párat, ha pedig meg akarnak valamit köszönni akkor egy pár villogás erejéig bekapcsolják az elakadásjelzőt. De azt is képesek egymásnak megüzenni, ha a közelben traffipax található. Viszont a magyar rendőrség szerint csak abban az esetben sértenek ezzel szabályt, ha a villogással elvakítják a másik autóst. Ha a rend éber őrei úgy állapítják meg, hogy a villogás igenis vakítással járt, akkor megbüntethetik a villogtatót, ami 15-30 ezer forintot takarhat.

7, Gyermekek egyedül hagyása

Magyarországon erre megint csak nem találtunk szabályozást, ám Kanadában nagyon szigorúan eszik a gyermek felügyeletet. Ameddig a gyerek be nem tölti a 12. életévét, addig nem tartózkodhat sehol egyedül.

8, Építési törmelék kidobása

Mint, ahogy mindennek megvan a maga rendje és szabálya úgy a hulladékkezelésnek is. Például egy vegyszeres munkahelyen veszélyes hulladék tárolókat kell kirakni, amibe csak és kizárólag ilyen anyag kerülhet. Ezt a hozzáértő szervekkel pedig bizonyos időközönként el kell vitetni. A renoválás, felújítás során keletkezett hulladékok, törmelékek sem kerülhetnek szimplán a kommuniális hulladék közé. Ezt is külön konténerbe kell gyűjteni, amit az illetékes cégek, szervek elszállítanak. Ha ne adj isten mégis ugyanoda tennéd ezt a szemetet, ahova a többit, pénzbüntetésre számíthatsz.

9, Nyilvános Wi-Fi hotspotokhoz való csatlakozás

Sokan nem tudják, hogy törvény és szabálysértő tevékenységnek minősül ha nyilvános Wi-Fi hotspotohoz csatlakozunk. Ennek az az oka, hogy ezek a legtöbb országban jogilag védett hálózatnak minősülnek, vagyis a tulajdonos beleegyezése nélkül nem szabad rájuk csatlakozni.

10, Elkopott abronccsal való közlekedés

Akadnak olyan felelőtlen sofőrök, akik nem foglalkoznak a gumiabroncsuk állapotával, és kopott állapotban is ugyanúgy használják, mintha zsír új lenne. A legnagyobb probléma az, hogy a régi, elnyűtt, elkopott gumik már nem biztosítanak olyan tapadást, amire egy esős, havas időjárás során szükség van így baleset veszélyesek. Ha valakit azon kapnak,hogy ilyen jelelegű gumikkal járja az utakat, akár Magyarországon is elvehetik annak forgalmiját.

11, Tilos a mozgólépcsők ellenkező irányból történő használata

Biztos ti is láttatok már olyat, ha tömegközlekedéssel jártok, hogy valaki a lefelé haladó mozgólépcsőn felfelé szaladt amiatt, mert a másikon túl sok ember volt így nem tudott rajta gyorsan haladni. Fontos megjegyezni, ha a magyar BKV ellenőrei ezt észreveszik, akkor pénzbírsággal is büntethetik az illetőt, mivel ez a tevékenység szabálysértő.

12, Tűzijáték használat

Csak és kizárólag Szilveszter napján lehet legálisan tűzijátékot használni, ami időintervallumban annyit takar, hogy december 31. 18:00-06:00-ig. Az év többi napján ilyen tevékenységre nincs lehetőség sőt törvény tiltja annak használatát. Ha valaki valamilyen esemény miatt tűzijátékozni szeretne akkor egy szakcéghez kell fordulnia, akik gondoskodnak a szükséges hatósági engedélyekről, bejelentésről. Kisebb tűzijátékot a pirotechnikusnak elegendő bejelenteni a rendőrségen.

13, Telefonbetyárkodás

Ahogyan a nyilvános tereken történő graffiti készítés is illegálisnak minősül, úgy a telefonbetyárkodás is szabálysértő. Ha sikerül kideríteni, hogy ki és honnan zaklatott egy másik embert, az pénzbüntetésre számíthat.

14, Gyermekek általi kutyasétáltatás

Bizonyos országokban 14 éven aluli gyermekek nem sétáltathatnak egyedül kutyát. Oroszországban ezt nagyon szigorúan veszik, így akár pénzbüntetést is kiszabhatnak, melynek összege 4-8 ezer forintnyi rubel is lehet.

Na mit szóltok? Tudtatok ezekről?

Ezt is olvasd el