KeződoldalÉrdekességek14 dolog, ami a legtöbb országban fura, de a spanyoloknál teljesen természetes

14 dolog, ami a legtöbb országban fura, de a spanyoloknál teljesen természetes

-

Minden országnak megvan a maga szokása, szabálya, életvitele, törvénye… stb, amivel természetesen nem mindenki van tisztában. Míg az ázsiai országokban a saját vagy egy idegen házba belépve azonnal le kell venni a cipőt, addig a spanyolok gond nélkül közlekednek a poros, koszos lábbelijükben a tiszta lakásokban/házakban. A legtöbb országban a kávészünetek csak pár percig tartanak, de Spanyolországban rendszerint fél órát vesz igénybe ez a “kis” szieszta. Persze nem csak ebben a kettőben térnek el a többi néptől, hanem más dolgokban is. Mai posztunkat azért hoztuk létre, hogy elmondjuk miket csinálnak máshogy, mint például mi magyarok. (Az egyik a mostani helyzetben biztos, hogy nagyon meg fog lepni).

1, Nedves hajjal is közlekednek

A spanyolok az esetek többségében a reggeli órákban mossa meg a haját és nedves tincsekkel indul el munkába, iskolába. Nem bíbelődnek a hajszárítással, mert azon a véleményen vannak, hogy idővel úgy is megszárad a hajkoronájuk.

2, Kocsmázás a lurkókkal

A világ többi országától eltérően a spanyolok teljesen normálisnak veszik, hogy gyermekeikkel együtt ülnek be egy kocsmába. Pontosan ezért nem annyira meglepő, ha késő este is kicsi gyermekeket látnak a turisták az ilyen vendéglátó egységekben.

3, Az összes gyümölcs héját leszedik

A legtöbb országban csak a narancsot, kivit, citromot, banánt hámozzák meg az emberek, a többit viszont héjastul elfogyasztják. Spanyolországban ezzel szemben az összes létező gyümölcs héját leszedik. Ennek az az oka, hogy a legtöbb vidéki faluban, városban nem mindig volt tiszta, iható víz ezért, nem tudtak máshogy védekezni a bacik ellen, csak ha meghámozták a gyümölcsöket.

3, A számlát mindig felezik

A világ legtöbb országában minden egyes ember az elfogyasztott ételek és italok után saját maga fizet. Spanyolországban ez teljesen máshogy működik. Ha valaki a barátaival megy el egy étterembe, akkor tuti biztos, hogy egybe számoltatnak el és testvériesen osztoznak a költségeken, függetlenül attól, hogy valaki csak egy pohár vizet, vagy egy üveg bort fogyasztott.

4, A kávészünetek általában fél órásak

Bizonyára te is hallottál már arról, hogy a spanyol nép nem igazán szeret dolgozni és ezt a tényt mi sem bizonyíthatná jobban, mint az, hogy rendszerint fél órás kávészüneteket tartanak. Sőt, ha ez mind nem lenne elég, mindennap 11 órakor kiesik a munkaeszköz a kezükből, hogy barátaikkal karöltve üljenek be ebédelni valahova.

5, Nem kérik el a személyit szeszes ital vásárláskor

A világ minden táján elkérik azoktól az emberektől a személyit, akik külső megjelenésre fiatalnak tűnnek a szeszes ital vagy dohánytermékek megvásárlásához. Ez a spanyoloknál szintén máshogy működik, ugyanis majdnem 100% esély van arra, hogy mindenkinek kiadják ezeket a termékeket.

6, Legtöbbször a földre dobják a szemetet

A többi országtól eltérően Spanyolországban az emberek rendszerint a földre dobják a szemetüket. Ez azért van, mert az ő állításaik szerint ennél lejjebb már nem eshetnek a dolgok, és onnan sokkal könnyebb összeszedni a szemetet. (Fura egy nép nem igaz?)

7, A spanyolok félnek a keddi napoktól

Míg a világ többi országában a péntek 13-tól rettegnek az emberek, a spanyolok a keddi napoktól kapnak frászt. Pletykák szerint keddi napon például tilos megházasodni, utazni vagy szimplán az utcán sétálni. Ez annak tudható be, hogy a kedd Árész napja, aki nem más, mint a háború Istene.

8, A személyes tér számukra ismeretlen fogalom

A spanyolok szótárában nem igazán szerepel az intim szféra kifejezés. Ők mindig úgy beszélnek, hogy gyakorlatilag megölelik a másik felet, de az sem kizárt, hogy úgy mondanak el valamit, hogy a beszélgetőpartner combjára, térdére helyeik a kezüket. Állításuk szerint az ilyen megnyilvánulás pozitív hatással van a kommunikációjukra.

9, A kenyeret általában fagyasztóban tartják

Ha vannak spanyol származású ismerőseid, és meghívnak vendégségbe, akkor biztosra veheted, hogy legalább egy kiló kenyér lapul a fagyasztójukban. Ez náluk egy teljesen normális dolog, mivel ők nem egyesével veszik a kenyeret. Annak érdekében, hogy a még meg nem kezdett kenyér ne veszítse el az állagát és ne romoljon meg beteszik a fagyasztóba.

10, Spanyolországban tabu a “vízforraló” szó

Spanyolországban a vízforraló vagy teáskanna a “la tetera” nevet viseli és nem igazán szokták használni, mivel a spanyolok inkább a kávéfogyasztást részesítik előnyben.

11, 5 részből áll egy napjuk

A spanyolok úgy érzeték nekik nem elegendő az a négy rész, ahogy fel van osztva egy nap, ezért a reggel, dél, délután és este közé odabiggyesztettek egy úgynevezett “madrugadat”, ami voltaképpen az éjféltől-délelőttig tartó időszakot jelöli.

12, A spanyolok imádják a boroskólát

A legtöbb helyen a bort leginkább szénsavas vízzel isszák fröccs formájában, ám a spanyolok természetesen ebben is különböznek, mivel ők inkább kólával szeretik inni a bort. A fiatalok körében a boroskóla nagyon népszerű italnak számít.

13, Nem mosnak kezet

A spanyoloknak több furcsa szokásuk is van, például gondtalanul közlekednek utcai cipőben a saját, kitakarított otthonukban, sőt másoknál is. Viszont, ami még szokatlanabb az az, hogy szinte sosem mosnak kezet. Se akkor amikor munkából hazaérnek, de még WC használat után sem. Nagy valószínűséggel úgy gondolják, hogy mindenük elég tiszta ahhoz, hogy mentesüljenek a kézmosás alól.

14, A várandós nőknek egy speciális tesztet kell elvégeztetniük ahhoz, hogy kiderítsék ehetnek-e sonkát

Míg a legtöbb országban a nők csak a szimpla terhességi tesztet csinálják meg, addig Spanyolországban a nők egy speciális teszttel derítik ki, hogy ehetnek-e a legfinomabb spanyol sonkából a “Jamónból”. Erre azért van szükség, hogy maradéktalanul biztosak legyenek abban, hogy a sonka nem veszélyezteti a magzat egészségét.

Ezt is olvasd el