KeződoldalÉrdekességek14 furcsa kínai szokás, ami sok magyarnak is tetszene

14 furcsa kínai szokás, ami sok magyarnak is tetszene

-

Kína egy népes és csodálatos ország, különleges hagyományokkal, gasztronómiával és történelemmel. Bár sok rosszat is hallani az országról, de pozitív tulajdonságok mellett ezek száma elenyésző. A kínai emberek rendkívüli módon ötvözik az évszázadok tanításait, bölcsességeit a fejlett életszemlélettel.

Cikkünkben olyan kínai szokásokat osztunk meg veled, amiket mi, magyarok is szívesen gyakorolnánk.

Kínában egy olyan törvényt alkottak, amely szerint a fiatalok kötelesek meglátogatni idős rokonaikat. Az, hogy mikor teszik ezt meg, azt semmilyen módon nem szabályozzák. Ez azt jelenti, ha egy nagyszülő zokon veszi, hogy unokája nem látogatja meg őt, akkor beperelheti. Az állam így törődik idős lakóival, vagyis figyel arra, hogy a fiatal rokonok ne vonják meg a figyelmet és a szeretetet az idősektől. A törvény úgy fogalmaz, hogy “a lelki szükségletekről” gondoskodnak.

Az egyedülálló fiatalok nehezen viselik a rokonok nyomását, akik házasságot követelnek tőlük. Nos, Kínában létezik egy olyan speciális szolgáltatás, amely lehetővé teszi a partnerbérlést, akit a fiatalok bemutathatnak a családnak.

A kínai emberek a nőiesség jelének tartják, ha egy nő hisztizni és kiabálni kezd, méghozzá nyilvánosan. Ennek oka viszont csak az lehet, ha választottjától valamit nem kap meg. Például egy bevásárlóközpontban a férfi nem hajlandó megvenni a nőnek, amit szeretne, akkor senki nem fogja hibáztatni a nőt, ha elkezd kiabálni párjával.

A kínaiak nem utasítják el a segítségnyújtást, ha külföldiként eltévednél hazájukban. Azt viszont soha nem ismernék be, hogyha fogalmuk sincs az úticélodról. Útba igazítanak, de ne sértődj meg, ha nem ott kötsz ki, ahol szerettél volna, ugyanis nem bosszantani akartak, pusztán nem ismerték az utat.

Napjainkban az okostelefonok állandó jelleggel a kezünk ügyében vannak. Éppen ezért a Közép-Királyságban létrehoztak olyan járdákat, amelyeken a vonal egyik oldalán a telefon kézben tartása nélküli járókelők közlekednek, a másikon pedig azok, akik még menet közben sem tudnak elszakadni mobiljuktól. A városvezetés így kerüli el, hogy az emberek összeütközzenek és megsérüljenek.

A kínai emberek a feng shui szabályai szerint harmonizálják környezetüket és űzik el ezzel a balszerencsét. Szerintük az energia nem kering a házban és körülötte, ha az tele van bútorokkal vagy dekorációval.

Kína nép ismert a tücskök iránti szeretetéről. Az ókortól kezdve házi állatként tartják, mert úgy vélik, a tücsökzene jó hatással van a lelki állapotra is. Szándékosan nem bántják ezeket az állatokat, sőt, versenyeket is rendeznek, hogy megmérettessék kedvenceiket.

A kínaiak soha nem kékednek találmányaikkal. Nemrégiben kifejlesztettek egy automatizált házasság-nyilvántartó gépet. Az eszközt még szeptember végén beüzemelik Hszianban. A házasodni kívánó emberek dolga pusztán annyi lesz, hogy beszkennelik igazolványaikat a gépbe, ami férjnek és feleségnek nyilvánítja őket, kinyomtatja a házassági anyakönyvi kivonatot és a házasságkötés tényét továbbítja az állami adatbázisokba.

  • Kína egyes régióiban a női hallgatók nem viselhetnek hagyományos melltartót az államvizsgájukon. Ez azon egyszerű oknál fogva van így, hogy a diákokat fémdetektorral ellenőrzik az épületbe lépéskor, hogy semmilyen eszközt ne használhassanak, vagyis ne csalhassanak a vizsgán. Így a végzős hallgató hölgyek vagy nem viselnek melltartót vagy a sportmelltartó mellett döntenek.

A nu-shu egy nőies írásrendszer, amit az ókorban élő nők hoztak létre annak érdekében, hogy levelezésük során elrejtsék titkaikat a férfiak elől. A szakemberek már dolgoznak azon, hogy újjáélesszék a nu-shut

A kínai Ikea áruházak alkalmazottai nem bánják és nem is szólnak azért, ha a vásárlók alszanak néhány órát a mintabútorokon. A kínaiak egyébként is híresek arról, hogy bárhol és bármikor képesek elaludni, sziesztázni egy kicsit. Sőt, a többi látogató sem fogja megzavarni az alvó, pihenő embert.

A nyugati országokban egy udvarias üdvözlés magába foglalja nemcsak a köszönést, hanem azt is, hogy érdeklődünk a másik fél hogyléte iránt. Viszont, függetlenül attól, hogy érezzük magunkat illik a Hogy vagy kérdésre igenlő választ adni.

A kínai emberek a negyvenedik életüket meghaladott nőket és férfiakat, néninek vagy bácsinak nevezik. A boltban dolgozókat főnöknek hívják, a gyerekeket pedig kis barátnak szólítják.

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...