KeződoldalVilág14 kivételes dolog különböző iskolákból, amelyeket mindenhol be kellene vezetni

14 kivételes dolog különböző iskolákból, amelyeket mindenhol be kellene vezetni

-

A tudás hatalom, ezt azonban gyerekként, iskolásként nem vesszük észre. Nem örülünk a házi feladatoknak vagy a dolgozatoknak. Felnőttként azonban szinte mindenki visszasírja az iskolás éveket. Ma már léteznek olyan iskolák, amelyek igyekeznek különlegessé varázsolni az oktatást és felkészíteni a gyerekeket a felnőtt élet nehézségeire.

Németország

Erre a tevékenységre ugyan osztályzatot nem kapnak a diákok, de megtanulják, hogyan segíthetnek másokon, valamint, hogy a pénz nem boldogít.

Amerikai Egyesült Államok

Praktikai óra keretében a gyerekek különféle szakmákat próbálhatnak ki. A tanulóknak általában a helyi vállalkozókkal szervezik meg, akik bepillantást engednek a szakma rejtélyeibe.

Spanyolország

A kommunikáció egy kötelező óra. Három éves kortól 11. osztályig tart. A tanulók filmeket néznek és kibeszélik azokat. Máskor pedig a világ történéseit veszik számba. Ezalatt megtanulják meghallgatni a másikat, valamint azt is, hogyan kapcsolódhatnak be egy beszélgetésbe.

Svédország

A gyerekek, mindegy, hogy fiúk vagy lányok megtanulnak kötni, varrni és madárházat építeni, valamint egyes egyszerűbb dolgokat is megfőznek vagy megsütnek. Emellett pedig még az egészséges étkezésről és a költségvetésről tanulnak.

Nagy-Britannia

A gyerekek megtanulnak tájékozódni az erdőben, fát gyűjteni, tüzet rakni, menedéket építeni és tájékozódnak a mérgező, valamint az ehető növényekről is. Amennyiben az iskola területén található erdős rész, akkor akár naponta is tartanak ilyen órát az iskolában.

Hollandia, Izrael – Vita osztály

A tanulóknak két csoportra bontva kell megosztani a véleményüket az idegennyelvi óra keretein belül. Izraelben emellett a beszéd technikát, a testbeszédet és a mimikát is fejlesztik.

Izrael – Cyber-biztonság

A gyerekek az órákon megtanulják kiszúrni a veszélyes oldalakat vagy profilokat, a személyes dolgok megosztásának határait, valamit a negatív hozzászólásokra is reagálnak.

Kína – Mesterséges intelligencia

Az országban csak idén kezdték el ennek tanítását. A gyerekek már az alapiskolában ismerkedni kezdenek a AI történelméről és használatáról.

Nagy-Britannia, USA és Ausztrália – Jóga

Ezzel az órával csökkentik a diákok stressz szintjét. Heti kétszer, 40 percen át tornáznak.

Ausztrália, Új Zéland és Hawaii – Szörf

A kötelező szörfóráknak köszönhetően a tanulók elsajátítják a szörfözés alapjait.

Japán – A természet védelme és csodálata

Az órák alatt a természetben járnak, nem a tanteremben ülnek a diákok. Megtanulják védeni a természetet és csodálni azt.

Törökország -Az élet csendje

Az első három év alatt négy fő tantárgy van. A török nyelv, matek, idegen nyelv és az “élet csendje”. Az utóbbin a gyerekek az őket körülvevő világról tanulnak, hogy gondoskodjanak magukról és hogyan óvják meg a környezetet.

Vietnám

Az országban az iskola luxusnak számít, ugyanis nem minden család engedheti magának. A gyerekek már hat évesen tanulnak az erkölcsről, hogy később tudják, mi a jó és mi a rossz. El is magyarázzák nekik, hogy mi állhat egy-egy döntés mögött.

Japán – Tilos az egészségtelen étel

A gyerekek rendkívüli módon figyelnek az egészségre.

Ezt is olvasd el