KeződoldalÉrdekességek14 trükk az állásinterjúkhoz, ami erősen felkelti a munkáltató érdeklődését irántunk

14 trükk az állásinterjúkhoz, ami erősen felkelti a munkáltató érdeklődését irántunk

-

Egy állásinterjú során fontos, hogy a potenciális munkavállaló meg tudja mutatni leendő főnökének, hogy igenis jól dönt, ha őt veszi fel a munkára. Az interjúztató alany nemcsak arra kíváncsi, hogy milyen iskolai végzettsége van, hanem arra is milyen kommunikációs készsége van, mennyire gondolja át a dolgokat…stb. A mostani posztunkban 14 olyan pszichológiai trükköt mutatunk be, melyekkel fel lehet kelteni a munkáltató figyelmét.

1, Ne hétfőre és péntekre időzítsd az állásinterjút

Pszichológusok szerint a legtökéletesebb időpont egy interjúra keddenként van 10 és 15 óra között. Statisztikai adatok szerint ezen a napon ebben az időpontban van a legnagyobb esély arra, hogy megszerezd az álommelót. Ez annak köszönhető, hogy hétfőn mindenki nyűgös, hisz ezzel a nappal indul a hét, és ez alól a HR-esek sem kivételek. Pénteken pedig mindenki alig várja, hogy lejárjon a munka és mehessenek haza. Ilyenkor már mindenki rákészül a hétvégi pihenésre.

2, Figyelj a ruhák színére és a harisnyaviselésre

A munkáltatók nagy hangsúly fektetnek a munkavállaló színvilágára. Számukra a a legjobb, ha a munkavállaló fekete vagy sötétkék színű öltönyben, kosztümben érkezik az interjúra. A legutálatosabb szín számukra a narancssárga. A másik dolog, amire odafigyelnek, hogy a hölgyeken van-e harisnya mikor szoknyában érkeznek az interjúra. Valamint még egy dolog a magassarkú cipőkről. Pszichológiai szempontból ugyanis a magas emberek vezetőknek és szakembereknek tűnnek.

3, Trükközz a ruhatáraddal

Egy állásinterjún fontos, hogy a munkáltató figyelmét valami felkeltse, ez lehet egy közös hobbi esetleg olyan ruházati kiegészítő, amit ő is nagyon kedvel. Jó pár olyan téma felmerülhet a beszélgetés alkalmával, ami tökéletes jelöltté tesz az állásra.

4, Ügyelj minden szavadra

Tanulmányok szerint jelentősen csökkenti a munka megszerzésének esélyét az, ha habozol, vagy ha a “tetszik” kifejezést használod a beszélgetés során.

5, Nem mindig jó, ha mosolyogsz

A legtöbb interjúztató nem igen szereti, ha a potenciális munkavállaló széles mosollyal ül előttük. Azon a véleményen vannak, hogy az ilyen jelölt nem veszi komolyan a munkát. Egy-egy lopott mosolyban semmi rossz nincs, de jobb, ha inkább komoly arcot vágsz az interjú alatt.

6, Ami nincs az önéletrajzban azt ne is mondd el

A munkáltatók szeretnek bizonyos kérdéseket feltenni az alanyoknak, mivel ezzel gyorsabban és egyszerűbben ki tudják választani a megfelelő embert. Az olyan mondatok, mint a “Hadd mondjak el valamit, ami nem szerepel az önéletrajzomban” felejtsd el, mert erre egyáltalán nem kíváncsiak sem a HR-sek, sem a munkáltatók. Ha valami nincs az önéletrajzodban ne aggódj azt a munkáltató meg fogja kérdezni… legalábbis ha érdekli.

7, A speciális beszélgetési technika segíthet néhány kiváltság megszerzésében

Néha érdemes a reflektív hallgatás technikáját alkalmazni, ami egy olyan kommunikációs stratégia melynek három lépcsőfoka van.

1, ismételj;
2, fogadd el;
3, add hozzá.

Vannak alkalmak, mikor nem lehet pusztán csak hallgatni és helyeslően bólogatni, mivel sokan szeretnék azt tudni, hogy a beszélgetőpartner megértette azt, amit mondtak neki. Például:

Munkáltató: “Olyan embert keresünk, aki hajlandó hétfőtől péntekig 8 órát az irodában dolgozni és szükség esetén hétvégénként is. A túlórázásért külön fizetünk.”

Te: “Más szavakkal, rendszeres munkaidő lesz egy alkalommal túlórázással (ismételd meg). Ez rendben van (fogadd el). Ugyanakkor optimalizálhatom a folyamatot oly módon, hogy senki ne dolgozzon hétvégén (add).”

8, Legyen kissé provokatív a fénykép az önéletrajzodban

Statisztikai adatok szerint tizenkilencszer nagyobb az esélye azoknak a nőknek egy állásra, akiknek proaktív fényképpel ellátott önéletrajza van. Ha a munkáltatónak választania kell egy begombolt ing vagy egy valamit mutató felső között, akkor tuti, hogy az utóbbit választja.

9, Az arcnak van egy olyan része, amely vonzza a tekintetet

Az emberek tudat alatt három részre koncentrálnak a szemre, orra és az ajkakra. Egy higgadt, kedves és kisminkelt arc nem veszi el annyira a figyelmet, mint egy homlok, amin rengeteg alapozó van.

10, A várakozás is befolyásolhatja az interjút

A legtöbb munkáltató tesztelés gyanánt húzza az időt, mert kíváncsi arra, hogy a potenciális munkáltató mennyire türelmes és mennyi idő után unja meg a várakozást. Minél türelmesebb valaki annál több esélye van arra, hogy felveszik. Az is plusz pont, ha van egy olyan szabad kezed, amivel hirtelen kezet tudsz fogni a potenciális munkáltatóval.

11, A kézfogás is alakítja az első benyomást

Ha már kézfogás, akkor meg kell jegyeznünk, hogy döntő erejű lehet az is, ahogyan kezet fogsz a munkáltatóval, interjúztatóval. Ha magabiztos, vagy, akkor biza szimpatikus is. Figyelj, hogy a kézfogásod ne legyen túl domináns, mert azt félreérthetik.

12, Néha bölcsebb ha csendben maradsz

Ha kapsz egy kérdést az interjú során, akkor célszerűbb egy kicsit elgondolkodnod rajta, majd aztán válaszolnod rá. Egyáltalán nem számít rossznak, ha adsz magadnak időt, hogy átgondold a választ. Sőt előfordul, hogy inkább plusz pontot ér. Ez azért is lehetséges, mert nem hozol azonnali, meggondolatlan döntést, hanem átrágod magad rajta.

13, Gyakorold az interjút

Erre azért van szükség, mert statisztikai adatok szerint a verbális kommunikáció, a kommunikáció csupán 7%-át tesz ki, a maradék 93% a nonverbális kommunikáción alapul.

14, Másold az interjúztatót

Pszichológusok szerint, ha a munkavállaló elkezdi lemásolni az interjúztató vagy a munkáltató mozdulatait, szava járásait, hangszínét…stb nagyobb esélye van rá, hogy megkapja az állást. Ez azért van, mert mindenki saját magából indul ki és ha az illető hasonlít akkor tudat alatt őt választja.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...