KeződoldalCeleb14 világhírű magyar, aki meghódította az egész világot, de sokan még itthon...

14 világhírű magyar, aki meghódította az egész világot, de sokan még itthon sem ismerik őket

-

Magyarország rengeteg sikeres és tehetséges embert adott a világnak, legyen szó tudósokról, feltalálókról, sportolókról vagy színészekről, zenészekről. A világ minden táján hallottak már róluk, ismerik őket, de mégis előfordul, hogy hazánkban sokunk számára nevük ismeretlen.

Cikkünkben őket szeretnénk neked bemutatni és elárulni, mivel gazdagították világunkat.

Rubik Ernő

Rubik Ernő neve nagy valószínűséggel mindenki számára ismerős, az általa megalkotott játéknak köszönhetően. A napjainkban Rubik-kocka néven ismert találmány eredetileg a Bűvös kocka nevet kapta, amit feltalálója egy térbeli logikai játékként írt le. Rubik 1977-ben szabadalmaztatta a kockát, ami 1980-ban kapta meg ma is ismert nevét. Már a ’80-as évekre csak hazánkban egymillió darabot értékesítettek belőle. Az első kirakó világbajnokságot 1982-ben rendezték. A kirakás világrekordja Mats Valk gyorsasági kockás nevéhez fűződik, aki mindössze 4,74 másodperc alatt kirakta azt. Az Infineon Sub1 Reloaded nevű robot 0,887 másodperc alatt rakta ki a klasszikus 3×3-as kockát, később ugyanennek a robotnak már csak 0,637 másodpercre volt szüksége ehhez.

Harry Houdini

Harry Houdini a világ egyik legnagyobb szabadulóművésze, akiről nem is gondolnánk, hogy magyar származású. Weiss Erikként látta meg a napvilágot 1874-ben, Budapesten. Mindössze négyéves koráig élt Magyarországon, mikor a családdal Amerikába költözött. Houdini amerikai állampolgárnak tartotta magát, magyar származása iránt nem mutatott érdeklődést. Trükkjei miatt kapta a kártya és bilincsek királya címet. Harry filmekben is szerepet kapott, kivételes tehetségét Amerikában is elismerték, méghozzá úgy, hogy a Hollywoodi hírességek sétányán kapott egy csillagot.

Lugosi Béla

Blaskó Béla Ferenc Dezső, művésznevén Lugosi Béla vezetékneve Lugos városára utal, ami Romániában található. A színész ugyanis, onnan származik. Játszott Temesváron, Szegeden és Budapesten is, az első világháború alatt pedig, hadnagyként szolgált. Emigrálni kényszerült, mivel a Tanácsköztársaságban aktív szerepet vállalt. Drakula szerepét 1931-ben kapta meg és tette felejthetetlenné a karaktert. Ez a film hozta meg számára a hírnevet. A mozitörténet első zombifilmjében ő személyesítette meg Frankensteint. Lugosi védjegye erős akcentusa volt.

Teller Ede

Teller 1908-ban született Budapesten, jómódú polgári családban. A legendás fizikus egészen három éves koráig nem szólalt meg, de később is csak a számok érdekelték. Diákévei alatt szoros barátságot kötött Neumann Jánossal, majd Németországban folytatta tanulmányait. Ám ott súlyos villamosbaleset érte, amelyben elvesztette lábfeje egy részét, így a járást is újra kellett tanulnia. A németek elől emigrált Amerikába, ahol a Manhattan terv fizikusainak tagja lett, ezzel pedig a hidrogénbomba egyik atyjává vált.

Bartók Béla

Bartók 1881-ben látta meg a napvilágot Nagyszentmiklóson. A zongoraművészről már három éves korában kiderült, hogy abszolút hallása van, így szülei otthonukban kezdték tanítani a kisfiút. 9-10 évesen már egyedül komponált zeneműveket zongorára. Kodály Zoltánnal karöltve járta a falvakat fonográffal, ugyanis leginkább a magyar népzene ihlette meg őt. A nyilasok és nemzeti szocializmus elől végül Amerikába menekült.

Liszt Ferenc

Liszt Ferenc 1811-ben született az ausztriai Doborjánban. A zeneszerző, zongoraművész volt minden idők egyik legtermékenyebb zeneszerzője. A zeneelméletben is nagyot alkotott, ugyanis számos tanulmányt és esszét írt. Pályafutása során körbeutazta Európát és lett a 19. századi romantika legkiemelkedőbb zeneszerzője.

Puskás Ferenc

Puskás Ferenc 1927- április elsején Budapesten született, karrierjét is hazánkban építette. A kiváló tehetséggel megáldott focista minden idők legjobb labdarúgója volt. Puskás olimpiai arany és világbajnoki ezüstérmet is szerzett pályafutása során. A focista négyszeres spanyol és 85-szörös magyar válogatott. Kétszer a Bajnokok Ligája gólkirálya lett és ő az egyetlen olyan labdarúgó, aki világbajnoki, olimpiai, Európa-bajnoki, Bajnokok Ligája, valamint Világkupa döntős meccsen is gólt lőtt. Spanyolországba költözött az 1956-os forradalom után és a Real Madrid csapatához igazolt. Puskás Öcsi volt a magyar Aranycsapat kapitánya és egyben a legismertebb és legnépszerűbb alakja, aki később fociedzőként is megállta a helyét, méghozzá a világ összes kontinensén.

Joseph Pulitzer

Pulitzer József magyar újságíró és lapkiadó volt. 1847. április 10-én látta meg a napvilágot Makón. A Pulitzer-díj, vagyis az amerikai újságírás legrangosabb díjának alapítója. A világ első újságíróiskolájának megalapításához két millió dollárt adományozott a Columbia Egyetemnek. Az intézményt 1912-ben hozták létre, aminek népszerűsége máig sem csökkent, továbbra is az egyik legnagyobb presztízsű újságíróiskola a világon. A róla elnevezett díjat minden évben kiosztják, egészen 1917 óta. Jachtján érte a halál, 1911. október 29-én, a dél-karolinai Charleston kikötőjében. New Yorkban, Bronxban helyezték végső nyugalomra.

Michael Curtiz, vagyis Kertész Mihály

Curtiz 1886. december 25-én született Budapesten, Kaminer Manó néven. 17 évesen Kertész Mihályra változtatta a nevét és színjátszást kezdett tanulni. Pályafutását rendezőként kezdte Dániában, majd 1926-ban emigrált Amerikába, ahol nevét Michael Curtizre angolosította. Filmjei világszerte ismertté tették őt, ugyanis élete során több, mint száz filmet készített. 1944-ben a Casablanca című alkotásért elnyerte az Oscar-díjat a legjobb rendező kategóriában.

Robert Capa

Capa, eredeti nevén Friedman Endre, a 20. század legjobb fotósa és haditudósítója volt. 1913. október 22-én született Budapesten. Már fiatalon emigrált Bécsbe, majd Prágába, Berlinbe és Párizsba. A Robert Capa nevet 1936-ban vette fel és ezt követően vált világhírűvé. Többek között a spanyol polgárháborút, a második világháború észak-afrikai és olaszországi hadjáratait is dokumentálta, de igazán híressé egy a spanyol polgárháborúban készített felvétele tette. A fotó “A milicialista halála” címet kapta. Ám a kép hitelessége sokak számára megkérdőjelezhető volt. Közel két évig tartott fenn szerelmi kapcsolatot Ingrid Bergman, színésznővel. Az indokínai háború alatt, 1954-ben érte a halál.

Gábor Zsa Zsa

Gábor Sári a magyar fővárosban született, világhírű pedig Gábor Zsa Zsa néven lett. Az egykori szépségkirálynő a színészi pálya felé kacsingatott, ahol hatalmas sikereket ért el. Golden Globe-díjat kapott és ő lett a huszadik század nőideálja. A magyar származású színésznő tehetségét Hollywood is elismerte egy csillaggal a Hollywoodi Hírességek Sétányán. Botrányai viszont még híresebbé tették őt, hiszen kilencszer ment férjhez, általában milliomosokhoz és a rendőrséggel is összetűzésbe került, méghozzá nem is egyszer. Gábor Zsa Zsa 99 éves korában, 2016-ban hunyt el.

Moholy-Nagy László

Bácsbordóson született 1895-ben Moholy-Nagy László, világhírű fotós, festő és formatervező. A Bauhaus meghatározó alakja és legismertebb tanára volt, emellett az iparművészet atyjának is nevezték. A világ minden táján ismerik műveit. Moholy nevét viseli az egykori Iparművészeti Egyetem.

Rökk Marika

Rökk Marika magyar-német család gyermekeként született Kairóban. A primadonna és revütáncos első fellépése Budapesten volt, de családjával együtt rövid időn belül Párizsba költözött, ahol a híres Moulin Rouge táncosa lett. A gazdasági világválság idején indult be karrierje, amikor operett előadóként Európa-szerte ismertté vált. Később a New York-i Broadway-n is fellépett. Az 1930-as években filmes karrierje is kezdetét vette, amikor német, osztrák és magyar filmekben kapott szerepeket. A színház történetében ő lett a 20. század primadonnája.

Cicciolina

Staller Ilona Budapesten született 1951. november 26-án. A magyar fotómodell, Olaszországban (La) Cicciolina vagy Elena Mercuri néven énekesnő, színésznő lett, majd felnőtt filmekben is szerepelt. Saját elmondása szerint nagykorúvá válása után a belügyi hatóság által fenntartott hölgyvendég-szolgálatnak dolgozott. Közbotrányt okozó megnyilatkozásairól is ismert. A magyar bulvársajtóban gyakran használták a Husika becenevet, ami az általa választott “Cicciolina” művésznév megfelelője.

Olaszországban részt vett a politikai életben is, 1987 és 1992 között parlamenti képviselő volt. Hozzáment Jeff Koons, amerikai képzőművészhez, akitől egy gyermeke született. 2011. november 26-án Cicciolina betöltötte 60. életévét, ez pedig azt jelentette, hogy az olasz képviselőházban eltöltött négy év képviselői munkaviszonya alapján jogosulttá vált az évi mintegy 39 000 eurós képviselői szolgálati nyugdíjra. Ez sokak szemében felháborodást keltett, de Cicciolina azt nyilatkozta, keményen megdolgozott ezért, a munkáját nemcsak a felnőtt filmek forgatása tette ki.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...