KeződoldalÉrdekességek15 ártatlan hétköznapi dolog, amivel egyes országokban hatalmas bajba kerülhetsz

15 ártatlan hétköznapi dolog, amivel egyes országokban hatalmas bajba kerülhetsz

-

Kevés ember van a világon, aki ne szeretne utazni és új helyeket felfedezni. Ha nem országon belül nyaralunk, akkor minden esetben érdemes tájékozódnunk a helyi szokásokról. Ellenkező esetben akár komoly bajba is keverhetjük magunkat. Tisztában kell lennünk az etikettel és az illemszabályokkal, hiszen minden kultúra más és más.

Sokan nem is gondolnánk, de még a legártatlanabb dolgok, a leghétköznapibb gesztusok is veszélyesek lehetnek, ha külföldi országokban alkalmazzuk őket. Nemcsak megsérthetünk velük másokat, hanem akár a börtönben is kiköthetünk. Legyen szó egy pusziról, a szemkontaktusról vagy házi kedvencünkről, mindenhol más szabályok érvényesek.

Cikkünk egy kis útmutatóul szolgál annak érdekében, hogy egy fantasztikusnak induló utazás ne végződjön úgy, mintha a pokolban lennél.

Kína – Óvakodj a szemkontaktustól!

Hazánkban szeretünk annak az embernek a szemébe nézni, akivel éppen beszélgetünk. Ez azonban nem mindenhol van így. Kínában a szemkontaktus a tiszteletlenség jele. A helyiek csak akkor néznek a másik fél szemébe, ha dühösek rá.

Ne légy tiszteletlen Thaiföldön uralkodó királyi családdal!

Thaiföldön hatalmas illetlenségnek és bűncselekménynek számít, ha rálépünk a királyi család tagjait ábrázoló pénzre. Még viccelni sem szabad vele, mert komoly bajba keveredhetünk, ha valaki meglátja.

Norvégia – Ne beszélj a templomba járásról!

Ha Norvégiában járunk, akkor soha ne érdeklődjünk egy helyitől, hogy jár-e templomba vagy mikor volt utoljára templomban. Ennek oka, hogy a norvégoknak csupán egy kis része jár templomba, így nagy illetlenségnek minősül, ha erről faggatózunk.

India – Ne viselj cipőt a templomokban és az otthonokban!

Illetlenség cipőben belépni egy indiai templomba vagy egy indiai ember otthonába. Mindenképpen vedd le a cipőd, mielőtt belépsz egy szent helyre vagy valaki házába.

Németország – Ne kívánj előre boldog születésnapot senkinek!

Ne igyál előre a medve bőrére, tartják a németek. Úgy vélik, ha előre boldog születésnapot kívánunk valakinek, akkor az balszerencsével jár.

Egyesült Arab Emírségek – Ne csókolózz nyilvánosan!

A szerelem nagyon szép és jó dolog, de az Egyesült Arab Emírségekben nagyon óvatosnak kell lennünk. Akár egy apró nyilvános puszival is kivívhatjuk a helyiek haragját, de nem ez a legrosszabb, ami történhet velünk. Komoly bajba is kerülhetünk, ugyanis akár börtönbe is kerülhetünk, ha nyilvánosan csókolózunk. Továbbá, Szaúd-Arábiában és Egyiptomban sem szeretik az ilyet.

Szingapúr – Nem vihetsz magaddal kutyát

Szingapúrba tilos veszélyes kutyafajtákat vinni, mint a pitbull vagy az akita. Bizonyos kutyafajták ugyan engedélyezettek, de a szabályok velük kapcsolatban is nagyon szigorúak. Szóval, ha mindenképpen kedvenceddel szeretnél utazni, akkor nem biztos, hogy Szingapúr a legjobb választás.

Amerika – Komoly büntetés jár a szabálytalan gyalogos közlekedésért.

Az Egyesült Államokban illegális minden olyan helyen átkelni, ami nem kijelölt gyalogátkelőhely. Tehát, ha Amerikában járunk, akkor minden esetben használjuk a zebrát.

Franciaország – Az éttermekben mindig fogyassz egynél több fogást!

A franciák nemcsak az anyanyelvükre, hanem a konyhájukra is nagyon büszkék. Éppen ezért sértésnek veszik, ha egy étteremben valaki egyetlen fogást rendelt. Egyébként sem laknánk jól egy fogással, mert a mennyiségek nem túl nagyok. Továbbá, arra is érdemes odafigyelnünk, hogy egy falatot se hagyjunk a tányérunkon, mert ezzel megsértjük a séfet. Ha ételről van szó, akkor a franciák bizony nem ismernek tréfát.

Svájc – Soha ne ajándékozz éles tárgyat!

Svájcban, Németországban, Egyiptomban és Brazíliában sem tanácsos éles tárgyakat adni ajándékba. Ennek oka, hogy a helyi emberek csak akkor ajándékoznak kést vagy hasonló éles tárgyat egymásnak, ha egy szerelem vagy barátság véget ér.

Soha ne keverd össze az új-zélandi dolgokat az ausztrálokkal!

Az új-zélandi és az ausztrál kultúra között is vannak különbségek, amikre nagyon oda kell figyelnünk. Az új-zélandi emberek ugyanis, azonnal rossz szemmel néznek ránk, ha összekeverjük a helyi szokásokat az ausztrálokkal.

Chile – Ne egyél kézzel!

Chilében hatalmas illetlenség kézzel nyúlni az ételhez, főleg nyilvános helyen. Ebbe pedig, a sült krumpli is beletartozik. Legalább ennyire fontos dolog a kezünket az asztal felett tartani úgy, hogy a csuklónk az asztal szélén legyen.

Japán – Ne állj a mozgólépcső rossz oldalán!

Japánban különösen be kell tartanunk a mozgólépcső-etikettet. Ellenkező esetben a helyieket könnyen felbosszanthatjuk. Oszakában a lépcső jobb oldalán, míg Tokióban a bal oldalán kell állni.

Brazília – Ne mutass Ok-jelet a kezeddel!

Számunkra és sok más országban az OK-jel azt jelenti, minden rendben. Azonban, vannak olyan helyek a világban, ahol ez hatalmas sértésnek minősül. Ilyen például Brazília, ahol ez a kézmozdulat olyan, mintha a középső ujjunkat nyújtanánk ki. Így nagyon vigyázzunk, ha az ország területére lépünk, mert könnyedén megsérthetünk másokat.

Magyarország – Ne adj páros számú virágot!

Egy bónusz a cikk végére egy magyarországi szokás, amit érdemes észben tartani. Ahogy a kelet-európai országokban, Magyarországon sem illik páros számú virágot adni senkinek. Erre a jól bevált hagyományra több magyarázat is van. Az egyik, hogy csak a szeretőknek adnak páros számú virágot, a másik szerint pedig, csak a temetőbe szokás páros számú virágot vinni.

Ha a szerelmünket lepnénk meg egy csokor virággal, akkor az mindenképpen páratlan számú virágot tartalmazzon.

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...