KeződoldalÉrdekességek15+ étel, melyeket nem szabad mikrohullámú sütőben melegíteni

15+ étel, melyeket nem szabad mikrohullámú sütőben melegíteni

-

A mikrohullámú sütő egy csodálatos eszköz, amely felbecsülhetetlen időt takarít meg nekünk. Az étel gyorsabban melegszik fel benne, mint a tűzhelyen vagy a sütőben, és teljesen automatikus a folyamat. Nem kell árgus szemekkel figyelnünk. Az sem baj, ha benn felejtjük mert ha az idő leketyeg, akkor nem melegít tovább. Egyes emberek számára elképzelhetetlen lenne az élet mikró nélkül. Nem kell ahhoz agglegénynek, vagy lustának lenni. Egyszerűen csak jó dolog és kész. Nem csoda, hogy szinte minden háztartásban van belőle. Gondoljunk csak a gyerekekre. Mikrózhat magának egy kakaót, de azért annak nem mindenki örülne, ha a tűzhelyen próbálná ezt megtenni. Sokkal veszélyesebb. A mikrózásnak csak egy alapszabálya van. Fém edényt nem tehetünk bele.

Sokak támadják a mikrót, mert szerintük egészségtelenné teszi az ételeket. Ez nagyon megosztja a közvéleményt. Egyesek úgy gondolják, hogy a lassú tűzön főzés során sokkal több vitamin párolog el az ételből, mintha mikrohullámú sütővel “sokkolnánk”.

Egy biztos, hogy bizonyos ételek minősége romolhat a mikrózás során. Nézzünk egy listát arról, hogy milyen hatással van a különféle élelmiszerekre a mikrós melegítés.

Hús, hal és baromfi

A feldolgozott hús tartósítószert tartalmaz, amely elektromágneses sugárzásnak kitéve veszélyes kémiai vegyületekké, például oxidált koleszterinné alakul.
A sült csirkét szinte lehetetlen normálisan felmelegíteni, ugyanis a bőre már izzani fog a forróságtól, míg a belseje még hideg lesz. Egyenetlenül melegszik fel.
Aki próbált már halételeket melegíteni a mikróban tudja jól, hogy rossz ötlet. Egyrészt az egész lakásban borzasztó halszag lesz tőle. Másodszor, a hal sok esetben ehetetlenné válik. Például, ha a lazacot a mikrohullámú sütőben melegíti fel, az étel minden nedvességet elveszít, száraz és kemény lesz.

Zöldségek és gombák

A brokkoli elveszti minden fontos tápanyagát a mikróban. Párolni kell így megőrzi az ízét és a benne lévő vitaminokat és ásványi anyagokat.
A cukorrépa kigyulladhat. A finom étel helyett egy éget valamit kapunk, ami minden csak nem ehető. Ezenfelül még a gépnek sem tesz jót.
Az elektromágneses sugárzás kiváltja a káros nitrozaminok képződését a spenótban és a répában. Ezek az anyagok rákkeltőek lehetnek.
A kapszaicin a chili paprikában található és a csípősségét adja a zöldségnek. A mikróban csak elpárolog belőle, ráadásul ha kinyitjuk a gép ajtaját, akkor a szoba megtelik fanyar füsttel.
A friss szőlő és az egres mikrózásakor plazma képződik – festői, de kockázatos kísérlet.

Pizza, kínai ételek és a rizs

A mikrós pizza sokak kedvence. A ropogós széle nedves és ragadóssá válik, és a sajt beton-kemény vagy gumis lesz. Ebben az ételben nincs semmi káros, de nem fogjuk jóízűen enni. Jobb a serpenyős megoldás vagy magas hőmérsékleten a sütőben sütve.

Soha ne a saját dobozába mikrózzuk az ételeket. A kartondobozok gyakran veszélyes anyagokat tartalmaznak, például ragasztót, tintát, viaszt, műanyagot vagy fémet, és valódi tüzet okozhatnak az otthonunkban.

A kínai étel megőrzi ízét és varázsát, még akkor is, ha hideg. Az ilyen ételeket fel lehet melegíteni, ha akarjuk, de ne a mikrohullámú sütőben tegyük. A probléma magukban az összetevőkben rejlik. A mikrohullámú sütő ezt a finom ételt nyálkássá, nedvessé és gusztustalanná változtatja.

A rizs mikrózása mindig kiszámíthatatlan eredményhez vezet. Ha a rizst hosszú ideig szobahőmérsékleten tároltuk, vagy több napja áll a hűtőben, akkor inkább dobjuk ki. A rizsszemek Bacillus cereus baktériumot tartalmaznak, amely az elkészítése után is megmaradhat az ételekben. A mikrohullámú sütő nem emeli a hőmérsékletet annyira magasra, hogy elpusztítsa ezeket a kórokozókat, és súlyos mérgezéshez vezethet. Ugyanez vonatkozik sok keményítőt tartalmazó ételekre is.

Folyadékok, olajok és sűrű levesek

A hígabb levest gond nélkül lehet mikrohullámú sütőben melegíteni. A sűrű, pürés leves azonban egészen más történet. Egy idő után az étel kvázi szétplaccsan a mikróban, kikenve étellel a belsejét. Ennek oka, hogy a tányérban lévő folyadék egyenetlenül melegszik. A hatás elkerülése érdekében percenként egyszer keverjük meg a levest. A fakanalat, vagy pálcát mikrózhatjuk a levessel együtt.

A mikrohullámú sütő teljesen tönkreteszi a kávé ízét. Az italban nem képződnek káros anyagok, de csak azok élvezhetik majd, akik szeretik a keserű és savanyú ízeket. Ha kihűlt a kávénk, akkor inkább tegyünk bele jégkockát és igyuk jeges kávéként.

Az anyatej-helyettesítő tápszerek, a bébiételek és az anyatej nem melegszik egyenletesen a mikrohullámú sütőben. Tehát forró gócok jelenhetnek meg a folyadékban, és potenciálisan megégethetik a baba nyelvét, száját vagy torkát.

A sima víz egy csészében szintén meglephet minket. Mikrohullámú sütőben a folyadék hőmérséklete emelkedik, de a forralási folyamatot kísérő buborékok nem mindig jelennek meg a felszínen. Ha egy teafiltert vagy kanalat ilyen vízbe teszünk, a folyadék azonnal felforr, és a csésze felrobbanhat. Hogy ezt elkerüljük használjunk vízforralót erre a célra.

A különféle olajok, például az olíva, a szőlő, a repce vagy a szezám nem folyadékok, hanem zsírok . Tehát a mikrohullámú sütőben található olaj egyszerűen nem melegszik fel a kívánt hőmérsékletre.

Akkor mire használhatjuk?

Azért még ne dobjuk ki a készüléket. Mutatunk pár hasznos tanácsot vele kapcsolatban.

Fokhagymahámozás: Annak érdekében, hogy ne szenvedjünk, miközben eltávolítjuk a héjakat a fokhagymagerezdekről, csak a mikrohullámú sütőbe tenni 15-20 másodpercre.
Frissen facsart gyümölcslé elkészítése: Ha narancsot vagy citromot teszünk a mikrohullámú sütőbe 10-20 másodpercre, akkor sokkal könnyebb lesz levet készíteni belőlük. A sugárzás elpusztítja a citrusfélék belső membránjait.
Magvak és diófélék sütése: Öntsunk ezeket a magokat egy biztonságos kerámia edénybe, adjunk hozzá egy csepp olajat, és tegyük a mikrohullámú sütőbe. 3 perc alatt elkészül a mag és a dió.

Zöldségek hámozása: Néha a cukkini vagy a gyökérzöldségek nehezen hámozhatók meg. A hámozási folyamat felgyorsítása érdekében elég, ha a zöldségeket a mikrohullámú sütőbe tesszük 2-3 perre, a legalacsonyabb teljesítményre állítva. Ezt követően sokkal könnyebb lesz eltávolítani a héját.
Hagymavágás: A felesleges könnyek elkerülése érdekében tegyük a hagymát a mikró 45 másodpercre, alacsony teljesítményen. Ez elpusztítja a maró gáz termeléséért felelős enzimeket, amelyek irritálják a szemet.
A tej habverése: Cappuccino-t készíthetünk drága kávéfőző nélkül is. Ehhez öntsük a tejet egy zárható fedéllel ellátott üveg- vagy kerámiaedénybe (félig tele legyen), és erőteljesen rázzuk fel. 30 vagy 60 másodpercbe telik, amíg a tej habossá válik. Ezután tegye az edényt a mikrohullámú sütőbe további 30 másodpercre, és figyeljük a hab emelkedését. Már mehet is a kávéba és kész a Cappuccino.

A szakértők azt javasolják, hogy minden ételt legfeljebb egyszer mikrózzunk. Minél hosszabb ideig tároljuk az ételt, annál nagyobb a veszélye annak, hogy káros mikroorganizmusok és baktériumok fejlődnek ki benne. Egy kis odafigyeléssel az ételek nem okoznak egészségkárosodást, de jó ha van egy konyhai hőmérőnk az ételek hőmérsékletének mérésére a hőkezelés után. Ezenkívül alaposan keverjük össze az ételt, hogy ne legyenek hideg részei – ezek a baktériumok táptalajává válhatnak. Minél gyakrabban melegítjük fel az ételt, annál kevésbé lesz ízletes – a zöldségekből kása válik, a hús pedig “cipőtalp” lesz.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...