KeződoldalÉrdekességek15 hagyomány és szokás a világból, ami a turistákat sokként érheti

15 hagyomány és szokás a világból, ami a turistákat sokként érheti

-

Kevés ember van a világon, aki ne szeretne utazni és új helyeket felfedezni. Ha nem országon belül nyaralunk, akkor minden esetben érdemes tájékozódnunk a helyi szokásokról, hagyományokról. Ellenkező esetben akár komoly bajba is keverhetjük magunkat. Tisztában kell lennünk az etikettel és az illemszabályokkal, hiszen minden kultúra más és más. Sokan nem is gondolnánk, de még a legártatlanabb dolgok, a leghétköznapibb gesztusok is veszélyesek lehetnek, ha külföldi országokban alkalmazzuk őket. Nemcsak megsérthetünk velük másokat, hanem akár a börtönben is kiköthetünk. Legyen szó egy pusziról, illemhelyi szokásokról, étkezésről vagy ajándékozásról.

Cikkünkben elhoztunk nektek tizenöt hagyományt a világ különböző országaiból, amikkel jó tisztában lenned.

Brazília – Ne mutass Ok-jelet a kezeddel!

Számunkra és sok más országban az OK-jel azt jelenti, minden rendben. Azonban, vannak olyan helyek a világban, ahol ez hatalmas sértésnek minősül. Ilyen például Brazília, ahol ez a kézmozdulat olyan, mintha a középső ujjunkat nyújtanánk ki. Így nagyon vigyázzunk, ha az ország területére lépünk, mert könnyedén megsérthetünk másokat.

Chile – Ne egyél kézzel!

Chilében hatalmas illetlenség kézzel nyúlni az ételhez, főleg nyilvános helyen. Ebbe pedig, a sült krumpli is beletartozik. Legalább ennyire fontos dolog a kezünket az asztal felett tartani úgy, hogy a csuklónk az asztal szélén legyen.

Franciaország – Az éttermekben mindig fogyassz egynél több fogást!

A franciák nemcsak az anyanyelvükre, hanem a konyhájukra is nagyon büszkék. Éppen ezért sértésnek veszik, ha egy étteremben valaki egyetlen fogást rendelt. Egyébként sem laknánk jól egy fogással, mert a mennyiségek nem túl nagyok. Továbbá, arra is érdemes odafigyelnünk, hogy egy falatot se hagyjunk a tányérunkon, mert ezzel megsértjük a séfet. Ha ételről van szó, akkor a franciák bizony nem ismernek tréfát.

Egyesült Arab Emírségek – Ne csókolózz nyilvánosan!

A szerelem nagyon szép és jó dolog, de az Egyesült Arab Emírségekben nagyon óvatosnak kell lennünk. Akár egy apró nyilvános puszival is kivívhatjuk a helyiek haragját, de nem ez a legrosszabb, ami történhet velünk. Komoly bajba is kerülhetünk, ugyanis akár börtönbe is kerülhetünk, ha nyilvánosan csókolózunk. Továbbá, Szaúd-Arábiában és Egyiptomban sem szeretik az ilyet.

India – Ne viselj cipőt a templomokban és az otthonokban!

Illetlenség cipőben belépni egy indiai templomba vagy egy indiai ember otthonába. Mindenképpen vedd le a cipőd, mielőtt belépsz egy szent helyre vagy valaki házába. És, ha már Indiánál tartunk, akkor essen szó arról is, hogyha mosdóba megyünk, akkor ne keressük sehol a vécépapírt. Az indiai emberek egy apró kis vödröt tartanak a vécék mellett, amikbe meleg vizet töltenek. Az országban nem ajánlatos vécépapírt használni, ugyanis az eltömíti a csatornarendszert.

Indonézia – Esküvő után nem lehet vécére menni

Az indonéziai Tidung településen tartott esküvők után a házaspárok három napig nem mehetnek vécére. Ha megszegik a hagyományt, akkor házasságuk boldogtalan lesz. Ennek betartása érdekében kevés folyadékot és élelmiszert vesznek magukhoz.

Mexikó – Ne ajándékozz sárga rózsát!

Mexikóban a sárga rózsát leginkább temetéseken használják, így ajándékba adni azt valakinek egyáltalán nem szerencsés dolog.

Németország – Ne kívánj előre boldog születésnapot senkinek!

Ne igyál előre a medve bőrére, tartják a németek. Úgy vélik, ha előre boldog születésnapot kívánunk valakinek, akkor az balszerencsével jár.

Franciaország – Bolondos kalapok az egyedülállóknak

Az országban november 25-én ünneplik Szent Katalin napját, aki egyébként a szingli nők védőszentje. A 25 év feletti egyedülálló nők ilyenkor zöld-sárga kalapot tesznek a fejükre és remélik, hogy védőszentjük segít nekik párt találni.

Finnország – Üzleti megbeszélés szaunázás alatt

Az mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy a szaunázás finn kultúra szerves része. Ugyanakkor nemcsak a pihenésre alkalmas, hanem az üzleti megbeszélések egyik legkedveltebb helyszíne is.

Kína – Esküvő előtti sírás

A menyasszonyok általában rendkívül boldogok és mosolygósak. Kínában azonban nem egészen ezt mutatják. A hagyomány szerint az esküvőt megelőző hónapban a menyasszonyok, édesanyjuk és rokonaik sírnak, mivel úgy tartják, ettől boldogabb lesz a házasság.

Velence – Tilos a galambok etetése

A Szent Márk téren tilos etetni a galambokat, mivel ezek a madarak rontanak a város látképén, valamint az épületek állapotán. Közel negyvenezer galamb él ott, ezért a kenyérmorzsák odavonzzák őket. Súlyos pénzbüntetést kell fizetni annak, aki megszegi ezt a szabályt. Egyébként ugyanez igaz Szingapúrra is.

Szingapúr – Tilos a rágózás

A törvényt a városok tisztán tartása érdekében hozták, így annak, aki megszegi azt, súlyos pénzbírsággal vagy közmunkával kell szembenéznie.

Brazília – 24 órás hangya általi harapás

A Sateré-Mawé törzsben a felnőtt korba lépett fiúknak egy hagyományos táncot kell járniuk, de eközben kezeik huszonnégy órán át egy hangyákkal teli kesztyűben vannak. A szertartás nemcsak nehéz, de rendkívül a hangyák csípése miatt rendkívül fájdalmas is, sőt, bénulást okozhat.

Dél-Afrika – Bútorok kidobálása az ablakon

A világ országainak többségében tűzijátékkal ünnepeljük az újévet, addig ezzel szemben Dél-Afrikában az emberek régi bútorokat dobálnak ki az ablakon. Természetesen rendőrök felügyelik a dobálózást, hogy még véletlenül se sérülhessen meg senki.

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...