KeződoldalÉrdekességek15 izgalmas tény az ételekről, amiket eddig te sem tudtál

15 izgalmas tény az ételekről, amiket eddig te sem tudtál

-

Minden étel különleges a maga módján. Legyen szó egy egyszerű paprikás krumpliról vagy a legflancosabb éttermi fogásról, oka van annak, amiért annyira kedveljük. Talán azt is kijelenthetjük, hogy az ár ebben nem játszik szerepet, hisz nem az élelmiszerek értéke határozza meg az ízletességüket. Az, hogy nem vagyunk egyformák, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy még több élelmiszert és ételt ismerjünk meg, hisz sokunknak nyugodtan kínálhatnák például a pacalt, soha az életben nem kóstolnánk meg. Ezzel szemben mások oda vannak érte.

Ettől olyan izgalmas és színes a gasztronómia, hisz szakácsok ezrei dolgoznak azon nap, mint nap, hogy valami újat mutassanak nekünk. Mi pedig rendkívül hálásak lehetünk nekik ezért. Ugyanakkor a főzés, sütés után is bennük marad az a bizonyos különleges dolog, ami annyira rejtélyessé teszi őket.

Thomas Jefferson tette népszerűvé a tésztát az Egyesült Államokban.

Thomas Jefferson adta át az első makaróni készítő gépet az Egyesült Államoknak, miután hosszú időt töltött Franciaországban. Ő mutatta meg a “mac and cheese”, vagyis a sajtos makaróni receptjét az amerikaiaknak.

A limabab halálos

A nyers limabab halálos mennyiségű cianidot tartalmaz. Viszont, ha alaposan megfőzzük, akkor minden következmény nélkül elfogyaszthatjuk.

A dél-afrikai pattogatott kukorica nem popcorn.

Ha Dél-Afrikába látogatnál és megkívánnád a pattogatott kukoricát, akkor légy nagyon óvatos. A popcorn ugyanis, ott termeszekből és hangyákból készül.

Az édes italok demenciát okozhatnak.

Tanulmányok szerint, azoknál az embereknél, akik naponta egy vagy annál több mesterségesen cukrozott üdítőitalt fogyasztanak, háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk demencia.

A romlott tojások lebegnek a víz tetején.

Ha tesztelni szeretnéd a tojások frissességét, akkor tedd őket egy pohár vízbe. Minél frissebb a tojás, annál hamarabb esik le a pohár aljára. A víz tetején lebegő tojást ki kell dobni.

Kínában a madárnyál finomságnak számít.

Kína egyik drága finomsága a Madárfészekleves, amit ritka madárfészekből készítenek, kis kiskacsák nyálával.

Repülés közben az ételek íze változik.

A tengerszint feletti magasság megváltoztatja a test kémiai tulajdonságait, ami ízérzékünkre is hatással van. A levegőben az ételek íze más lesz, mint a földön.

A reszelt sajt fapépet tartalmaz.

A „cellulóz” elnevezésű összetevő valójában emészthető fapép. Ez akadályozza meg, hogy a sajt összeragadjon. Aggodalomra azonban, nincs ok, mert az egészségre nem ártalmas.

A füge elpusztult darazsakat tartalmazhat.

A füge valójában egy fordított virág, ami a méhek egyedülálló beporzási folyamata helyett, a darazsak munkáját igényli. Ugyanakkor a darázs olykor a füge belsejébe jut, ami az állat halálához vezet. A darázs elpusztul és a füge belsejében bomlani kezd.

A barnacukor nem különbözik a fehér cukortól.

A barna cukor nem kevésbé finomított, mint a fehér cukor. A különbség az, hogy a melaszt a finomítás során eltávolítanak, majd visszaadagolnak.

A tonik sötétben világít.

A zselé és a lekvár között kicsi a különbség.

A lekvárt gyümölcsből, eközben a zselét gyümölcslével készítik. A zselé egyenletesen oszlik el, míg a lekvár kissé csomós lesz.

A világon Indiában a legalacsonyabb a húsfogyasztás.

Indiában nagyon kevés húst fogyasztanak. Mi egyetlen hét alatt többet fogyasztunk el belőle, mint ők néhány hónap vagy egy év alatt.

Vészhelyzetben a kókuszdióvíz felhasználható a vérplazmához.

A kókuszdióvíznek magas a nátrium- és alacsony káliumtartalma, éppen, mint a vérplazmának. Azonban, csakis vészhelyzetben szabad alkalmazni, mivel káros hatással lehet ránk, mint a láz, fejfájás, viszketés vagy fájó érzés.

A szerencsesüti nem Kínából származik.

Kínához társítjuk a szerencsesüti létezését, de valójában nem onnan származik. Az 1900-as évek elején találták fel San Franciscóban.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...