15 népszerű dolog ami valójában teljesen más célból készült

Mindennek megvan a maga célja és rendeltetése. Gondolhatnánk, hogy ezeket már a kezdetekben is erre találták ki, holott az igazság teljesen más.

Mutatunk nektek 15 példát olyan termékre ami valójában teljesen másnak indult.

Coca cola

John Smith Pemberton gyógyszerész 1884-ben készítette ezt az italt kokalevélből és kóladióból. Elsősorban gyógyászati célra. Morfinizmust és emésztési zavarokat gyógyítottak vele. A kezdetekben még alkoholt és élénkítőszert is tartalmazott. Csak később lett belőle egy szénsavas és alkoholmentes változat.

Fekete ruha

Az 1920-as évek végéig a fekete ruha elsősorban a gyász szimbólumaként volt jelen. Annak idején 2 évig illett viselni egy rokon vagy ismerős elvesztésekor.  Coco Chanelnek köszönhetően változott meg 1926-ban, amikor tervezőnő közzétette egyszerű, rövid fekete ruháját a Vogue-ban. Eleinte nem fogadták jól a dívák de később világszerte népszerűvé vált.

Karaoke

Daisuke Inoue, egy japán rockzenész rendszeresen játszott egy kávézóban. Egyik éjjel nem tudott ott lenni ezért a kollégáival együtt kazettára vették az ő részét. Később 1971-ben feltalált egy olyan gépet ami ének nélkül játszotta le csak a zenét, szóval a banda tagjai nyugodtan pihenhettek.

Play-doh

Eredetileg tapétatisztító akart lenni. Csak később a modernebb tapéták megjelenésével elvesztette funkcióját, ugyanis azokat már egyszerű szivaccsal is tisztára lehetett törölni.

Futópad

1818-ban Sir William Cubitt feltalálta az úgynevezett taposómalmot ami a foglyok fitten tartása (vagy kínzása?!) mellett gabonaőrlés és vízpumpálás volt a feladata.

Felíró cetlik

Dr. Spencer Silver kísérletezett egy alacsony tapadású, újra felhasználható ragasztóanyaggal de a termék senkinek sem kellett. Kollégája, Arthur Fry javasolta, hogy ragasztóanyagot énekeskönyvének könyvjelzőinek tapadóssá tételére használják. Ezután rájöttek, hogy igazán hasznos kis dolgot is lehet ebből kerekíteni. 🙂

Magassarkú

Az ókori Egyiptomban a magas sarkú cipő a magas rangú tisztviselők státuszának jelképe volt. Vallási szertartásokon hordták. Férfiak és nők is. Aztán később a hentesek között lett népszerű, hogy elkerüljék a feldolgozás során keletkező piszkot. A középkori Európában a magas sarkú cipő az arisztokrácia kiváltsága volt, majd a huszadik században feltűnt a híres stiletto sarok avagy tűsarok.

Buborékfólia

1957-ben Alfred Fielding és Marc Chavannes mérnökök találták fel. Eredetileg háromdimenziós tapéta lett volna de az ötlet nem vált be. Később rájöttek, hogy csomagolóanyagnak kiváló. Azóta már-már nélkülözhetetlen.

Párnák

Mezopotámiában a gazdag embereknek volt párnájuk. Kemény anyagból készült fejtámla ami a rovarok ellen védte a hajukat és az arcukat. Az ókori Kínában úgy gondolták, hogy a puha párna teljesen haszontalan, míg a kemény bambuszból, jádeumból és porcelánból készült fejtámlák erősséget és védelmet nyújtanak a démonoktól.

Vazelin

Olajszivattyúkban felgyülemlett viaszos anyag volt, amit semmire sem tudtak használni. Később egy brit kémikus Robert Chesebrough egy kis kutatómunka után rájött, hogy sebek kezelésére és szőnyegek tisztítására is tökéletes.

Slinky-rugó

Kezdetben nem egy gyerekjáték volt, hanem egy haditengerész mérnök dolgozott ezzel az eszközzel, hogy felfüggessze az érzékeny alkatrészeket. A James Spring & Wire Company kezdte meg később a gyártást és több mint 300 millió ilyen játékot értékesített.

Teafilterek

1904-ben egy tea és kávéimportőr Thomas Sullivan döntött úgy, hogy kényelmesebb lenne selyemzsákokból kiáztatni a finom teát. Az ötlet bevált és hirtelen hatalmas népszerűség övezte.

Listerine

1879-ben Joseph Lawrence találta fel. Kezdetben sebészeti eszközök fertőtlenítésére használták. Látták az emberek benne a potenciált és így később már sebek kezelésére, korpásodásra és gombák kezelésére és dezodorként is használták. Az 1920-as években terjedt el igazán mint szájvíz.

Viagra

A Pfizer cég fejlesztette ki a szívinfarktus kezelésére. Hamar kimutatták, hogy ezen a területen eléggé haszontalan, azonban szokatlan mellékhatást figyelhettek meg. A készítmény erősen befolyásolta a vérkeringést a kismedencei régióban. Így született meg a híres afrodiziákum.

Mikrohullámú sütő

A Raytheon alkalmazottja, Percy Spencer mérnők épp radarberendezést tesztelt amikor észrevette, hogy egy működő radarból származó mikrohullámok megolvasztották a zsebében a csokoládét. Percy ebben azonnal meglátta a lehetőséget. Ez volt az évszázad felfedezése.

 

Add Comment