KeződoldalÉtelek15 olyan étel, amelyet gyakran összetévesztenek

15 olyan étel, amelyet gyakran összetévesztenek

-

Vagy a hasonló megjelenésük vagy elnevezésük miatt, de bizonyos termékeket könnyű összekeverni. Hogy könnyebben elkerüljük ezeket a konyhai bakikat összegyűjtöttünk nektek néhány megtévesztően hasonló termékeket, és egy kis segítséget , ahhoz , hogy tegyetek közöttük különbséget.

  1. Ehető vagy mérges gomba

Bár Magyarországon több mérgező gombafaj is megtalálható mégis talán a gyilkos galóca a legveszélyesebb, mivel gyakran okozhat akár halálos kimenetelű mérgezést is. Bár a kalapszíne nem perdöntő általában sárgás vagy barnás zöld, de akár fehér is lehet. A gomba alján a lemezek sűrűn helyezkednek el és fehérek. Szárán nagy és fehér gallér látható illetve bocskora is méretes. Azonban ha biztosra akarunk menni, és nem ismerjük a gombákat, akkor fehér lemezű gombákat kerüljük.

2. Banán és Főzőbanán

A főzőbanán – másik nevén plantain – Afrikából terjedt el, ahol zöldségként úgy hasznosítják, mint Európában a burgonyát. Közismertebb társától annyiban tér el , hogy mérete nagyobb, mint a hagyományos gyümölcsé, héja zöldebb és keményebb. Főzve illetve sütve is fogyasztható.

3. Metélt és tészta

Bár a magyar nyelv minkét típust tésztaként értelmezi, a két tészta típus összetevői és azok felhasználási módja eltér egymástól.A noodles elnevezésű japán metéltek Japánból származnak, elkészítéséhez pedig gyengébb búzalisztet használnak míg a tésztafélékhez többségében a keményebb durum fajtákat. A gyengébb búza liszttől a metéltek világosabb színűek, simábbak, selymesebb érzést keltenek,és gyorsabban megfőnek, mint a keményebb durum búza tészta, mely aranyszínű, erős, rugalmas szerkezetű, és keményebb állagúra főzhető. Továbbá, az ázsiai metélt tészták készítése során sót használnak, amit azért adnak hozzá, hogy a lágyabb fehérje könnyebben tudjon növekedni, míg az európai tészták többnyire sómentesek.

4. Lekvár és gyümölcskocsonya

A leglényegesebb különbség , a lekvár és a zselé között az alapját képzelő gyümölcstartalma. A gyümölcskocsonya simább homogénebb állagú, a gyümölcs apróra aprított vagy pépesített formába kerül bele, míg a lekvárok esetében a gyümölcs nagyobb darabokba is megtalálható , melyet cukorral főznek fel.

5. Barack és nektarin

Az őszibarack és a nektarin közötti fő különbség az, hogy más a héjuk. Az őszibarack “szőrös”, a nektarin pedig teljesen sima. Használtuk során szabadon felcserélhetők.

6. Garnélarákok – Shrimp vagy Prawn

Míg a két rákfajta ízre hasonlóak, a prawn fajtájú rákok mérete nagyobb ezért inkább ínyencségként tartják számon.Mivel a garnélarák kisebb, ezért kicsit gyorsabban elkészíthető, így az éttermi menükben gyakrabban megtalálható. További különbség , hogy a „“prawn” elnevezésű garnélarákot elsősorban az Egyesült Királyságban, míg a „shrimp” garnélát pedig Észak-Amerikában használják.

7. Csicseriborsó és szójabab

A csicseriborsó és szója gazdag különböző vitaminok és ásványi anyagok tartalmaz. A szójabab azonban nem fogyasztható nyersen, míg a csicseriborsót különféle módokon is felhasználható.

8. Koriander és petrezselyem

Bár megjelenésük hasonló két teljesen különböző fűszernövényről van szó. A petrezselyemnek hegyes levelei és finom íze van, míg a koriandernek levei íveltek és íze jóval erőteljesebb, de illatukról könnyedén meg tudod különböztetni őket.

9. Cupcake és muffin

A muffin és a cupcakes közötti különbség nem az összetevőik közötti különbségből adódik, hanem a készítési módszereikből. A muffinok kevesebb cukrot, és több teljes kiőrlésű gabonát és több gyümölcsöt tartalmaznak – lehetnek édesek, de készülhetnek akár zöldséges és sajtos verziók is.

10. Yam és édesburgonya

A „yam” és az „édesburgonya” közötti különbség, hogy a jam gyökerek jóval nagyobbra nőhetnek, héjukkemény, nem könnyű hámozni. Az édesburgonyának azonban sima héja van, amelynek színe változhat, édesebb, kevésbé száraz és magasabb keményítőtartalmú.

11. Indiai roti és tortilla

A roti és a tortilla legjelentősebb különbsége az eltérő zsírtartalom. A tortilla általában növényi zsírral készül, míg a roti repcét vagy más növényi olajat használ. Ezenkívül a roti tésztája keményebb.

12. Uborka és cukkini

Az uborkák tapintásra viaszosak és kemények, míg a cukkinik melegebbek, és lágyabbak, illetve ízük is merőben eltérő.

13. Nyers cukor és barna cukor

A nyerscukor íze enyhén karamellás, a kristályok világos, aranybarna színűek. A barna cukor pedig sötétebb és ragadósabb, és erőteljesen karamellás ízű.

14. Macaroon és macaron

A macaron eredetileg Franciaországból származik, és 2 könnyű kekszből áll, amelyek között édes ganache van. A macaroonok azonban aprított kókuszt és tojáskeveréket tartalmaznak, és illatos, puha sütibe sütik őket.

15. Fagylalt és Jégkrém

A fő összetevő , amely ezt a 2 desszertet alkotja, a tejszín. A különbség azonban a felhasznált zsír mennyisége. A fagylalt elkészítéséhez kevesebb tejszínre, több tejre van szükség, illetve csak tojásfehérjét használnak. Egy másik különbség a tárolási hőmérséklet: a jégkrémet körülbelül 0ºF-on szervírozzák, míg a fagyit , körülbelül 15º F-on.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...