KeződoldalTipp, ötlet15+ skandináv trükk az élet kényelmesebbé tételéért

15+ skandináv trükk az élet kényelmesebbé tételéért

-

A skandináv stílus hódító útjára indult, ugyanis a skandináv emberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy kényelmessé és boldoggá varázsolják életüket. A skandináv stílus egyfajta gondolkodásmód, ami nemcsak a lakás stílusára, hanem a ruházatra és a hozzáállásra is vonatkozik. Dánia és Norvégia a legboldogabb országok, míg a második helyet Finnország foglalja el. Tehát, ha valaki valóban érti a boldogságot az nem más, mint a skandináv ember.

Cikkünkben olyan egyszerű trükköket mutatunk, amiknek segítségével könnyű átültetni mindennapi életünkbe a skandináv életérzést.

Belső tér – Minimalizmus és funkcionalitás

A skandináv stílus lényege az egyszerűség és a kényelem. Előnyben részesítik a természetes anyagokat. A stílus nem a mennyiségről, hanem a minőségről szól. A skandináv országok lakói nem tesznek sok dolgot egy helyiségbe. Például, a skandináv szobában nincs öt fotel, kanapé és székek. Leginkább választanak egy kényelmes ülőgarnitúrát és maximum egy fotelt, ami kényelmes, szilárd és tartós, így nem kell egy év múlva újat venni belőle.

Nem próbálják meg kitölteni a teret apróságokkal. A szoba minden részlete hasznos, náluk nem találni egyetlen “porfogót” sem. A csecsebecsék nélkül a szoba egyáltalán nem unalmas és komor. A díszítésre leginkább zöld növényeket, puha szőnyegeket és néhány párnát alkalmaznak.

Egy szoba gyakran több funkciót lát el. Például, a nappali étkezőként is szolgál, vagyis a skandináv emberek zónákat alakítanak ki. A tér vizuális körülhatárolására lágy fényforrásokat használnak, mint állólámpák, mennyezeti lámpa, kis asztali lámpa vagy gyertyák.

Egy másik fontos szempont a természetes fény. A svédek imádják a napsütést, így ablakaikon nincsenek függönyök, hogy minél több fény hatoljon be otthonukba. Ha mégis találkozunk függönnyel lakásukban, akkor azok biztosan átlátszóak. A skandináv emberek lakása tágas és világos.

Ruhásszekrény – A legfontosabb a praktikum

A skandináv minimalizmus a ruhákon is szembetűnő. Egyszerűség, kényelem és gyakorlatiasság, ezek jellemzik az öltözködést. A skandináv ruhákon a lehető legkevesebb díszítőelem található.

Minden skandináv lakos ruhásszekrényében megtalálhatók a következő ruhadarabok: egyszerű póló, klasszikus ing, bőrkabát és egy kabát. A skandinávok a klasszikus, pasztell és természetes színeket kedvelik.

A szekrény összes eleme kombinálható egymással. Egy dán vagy svéd soha nem vásárol gyönyörű, de kényelmetlen cipőt.

Mivel az év legnagyobb részében hideg van, rétegesen öltözködnek. A téli sétákhoz pólót, inget, kötött pulóvert és kabátot viselnek.

Ne félj kidobni a felesleges holmit!

Svédországban népszerű Margareta Magnusson könyve, a tisztítás művészetéről. Eszerint meg kell tisztítani otthonunkat minden felesleges holmitól. Ez a fajta tisztítás nemcsak a takarításról szól vagy a dolgok helyére pakolásáról, hanem az életmód újragondolásáról. A tisztítást ajánlott a szekrénnyel kezdeni, mivel a ruhákat könnyebb kiválogatni, mint egy-egy emléktárgytól megszabadulni. Vagyis, amit nem hordasz rendszeresen, attól szabadulj meg.

A szívednek kedves dolgok, mint például a gyermekeid rajzai, apró csecsebecsék, emléktárgyak mind kerüljenek egy helyre, például egy dobozba. Miután befejezted a globális takarítást, jutalmazd meg magad. Természetesen nem úgy, hogy a régi dolgok helyett újakat vásárolsz. Ehelyett inkább ülj be egy moziba vagy étterembe.

A svédek követik a környezetbarát életmódot és mindent újrahasznosítanak. Emellett, a még jó állapotban lévő holmikat jótékony célokra ajánlják fel.

Természetes anyagok és egészséges ételek

A skandináv emberek értékelik a természetes dolgokat. Ez vonatkozik a házra, a bútorokra és az ételekre is. Fapadló, tölgyfaasztal, ágynemű, gyapjú, bőráru. Az ételeket tekintve pedig, vacsorára például, sült halat és zöldségeket fogyasztanak, nem pizzát rendelnek, mint mi magyarok. Számukra fontos a házi, saját kezűleg elkészített étel. Ők nem vásárolnak fagyasztott vagy előre elkészített, hűtött ételeket.

Előnyben részesítik a kiváló minőségű dolgokat, legyen az kés vagy bármilyen más konyhai eszköz. A lényeg a természetesség és a tartósság.

Életmód – Élvezd az egyszerű örömöket!

A skandinávok élvezik az egyszerű, apró dolgokat. Egy este a szeretteikkel, lazítás egy jó könyvvel, egy bögre forró csokoládé, egy séta, az eső illata és még sorolhatnánk. Ezek mind-mind olyan apró dolgok, amik könnyen elérhetők és gyakorlatilag nem kerülnek semmibe. Valóban az élet apró örömeit keresik.

A skandináv emberek bizony tudják, hogyan kell minőségi és boldog életét élni. Példájuk követendő, így, ha te is kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld, láss neki, megéri.

Ezt is olvasd el