KeződoldalÉrdekességek15 tény, ami igazolja, hogy a legkülönlegesebb ország az egész világon a...

15 tény, ami igazolja, hogy a legkülönlegesebb ország az egész világon a Vatikán.

-

Annak ellenére, hogy a Vatikán mindössze 44 hektáros területen terül el, Olaszország fővárosának szívében és népessége a 2019-es adatok szerint csupán 799 fő, mégis egy nagyon különleges és érdekes ország. Az egyik legmeghökkentőbb tény, hogy az ország teljes egészében az UNESCO világörökség része. No nemcsak a bazilika, hanem konkrétan az egész ország és annak minden egyes épülete is. Persze ezen kívül még számtalan tény és érdekesség teszi ezt a kis államot, amit ma el is hoztunk nektek.

1, A Vatikán lakosságának 95%-a férfi.

A Vatikán lakosságának 95%-a azért férfi, mert első körben egyházi személyek lakják, na meg a Svájci Gárda katonaság tagjai. A fennmaradó 5% azon nőket teszi ki, akik hozzámentek a gárda katonáihoz, illetve leány gyermeket szültek nekik.

2, A Vatikánban nincs állandó jellegű állampolgárság. Azt csak ideiglenesen lehet megkapni, amint annak érvényessége lejár, az emberek állampolgársága azon nyomban olasz lesz.

3, Sokan nem tudják, hogy a Vatikán teljes egészében az UNESCO világörökség részét képezi. Ez azért is nagy szó, mert konkrétan ez az egész országra vonatkozik és annak minden egyes épületére.

4, A Sixtus-kápolnában tilos a fényképezés.

Rengeteg turista csupán a Sixtus-kápolna miatt látogatja meg az országot, hogy megtekinthessék Michelangelo freskóját. Aki ide beteszi a lábát több szabállyal is szembesül, például, hogy nem lehet ezt a remekművet lefényképezni, sőt hangosan beszélni sem lehet. Speciális örök vannak, akik ügyelnek arra, hogy az emberek még véletlen se tudjanak képet csinálni. Ha pedig a megengedettnél zajosabb közeg van, akkor az őrök azt kiáltják “Silence!”

De nem ez az egyetlen érdekessége a Sixtus-kápolnának, ugyanis vannak olyan speciális emberek, akiket felérnek arra, hogy a gyertya füstjétől, a kipufogógáztól és a portól tisztítsa meg a freskót. Legutóbb 25 éve tisztították meg 1.272.090.868 forintnak megfelelő összegért, melyet egy japán vállalat vállalt el.

5, A pápa nagypénteken az oltár előtt fekszik.

Nincs szentmise nagypénteken, mert a pápa és papjai egy olyan szertartást tartanak, ami már hagyomány a Vatikánban. Ilyenkor az Úr szenvedésére és halálára emlékeznek meg. Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában lehasal az oltár elé a bűnbánat és bűnbocsánat jeleként. Mindeközben a papok a háta mögött térdelnek és imádkoznak. Az imádkozás síri csendben történik és utána kihirdetik, hogy nagypéntek van.

6, Ha egy átlagos nő a Vatikánban szeretne letelepedni, akkor hozzá kell mennie a Svájci Gárda egyik katonájához.

Még annak ellenére sem maradhatnak a Vatikán területén, ha állandó jelleggel ott dolgoznak. Csak egyetlen módszerrel lehet ott letelepedni, ha a Svájci Gárda egyik katonájához hozzámennek. De ezt is csak abban az esetben lehet meglépni, ha erre maga a Vatikán engedélyt ad.

Érdekesség: Csak főiskolával rendelkező férfiak lehetnek a Gárda tagjai.

7, A születési arány nullának számít a Vatikánban, ugyanis az országnak nincs kórháza, ezért a várandós nők a Rómában található klinikákon hozzák világra gyermekeiket.

8, A vatikáni olasz nagykövetség saját területén belül található, azaz Olaszországban.

9, A Vatikánnak saját benzinkútja van.

Mindegy, hogy az ország mennyire kicsi mégis rendelkezik saját benzinkúttal, ahol egyébként jóval olcsóbban hozzá lehet jutni az üzemanyaghoz, mint Olaszországban. Viszont ott csak azok az autók tankolhatnak, melyeknek vatikáni rendszáma van.

10, Az egész világon a Vatikánnak van a legjobb postaszolgálata.

Kis ország lévén mégis neki van a legjobb postaszolgálata az egész világon, ugyanis nagyon egyszerűen, valamint gördülékenyen zajlik. Annyira jól fel van építve, hogy az olaszok nagy része ide jár át, hogy feladja a leveleit, képeslapjait, csomagjait. Évente nagyjából 2,5 millió levelet, 7 millió képeslapot és 20 ezer csomagot dolgoznak fel.

11, A Vatikánban található üzletek adómentesek.

Akármennyire is jól hangzik ez az adómentesség, csak a Vatikánban élők vásárolhatnak ilyen boltokban. Minden termék, a parfümtől a szeszes italig bezáróan 25%-kal kevesebbe kerül, mint Olaszországban.

12, A Vatikánban található a világ legrövidebb vasút hálózata.

Az itt található vasút hossz összesen 900 méter, amiből csupán 300 méter van a Vatikán tényleges területén. Annak idején csak a pápa vehette igénybe, mikor Rómába utazott, de ezen a szabályon enyhítettek és most már a turisták is tudják használni.

13, Több, mint 1 millió könyv van a Vatikán Apostoli Könyvtárban.

IV. Szixtusz pápa alapította ezt az óriási könyvtárat még a XV. században. Jelenleg 1,6 millió nyomtatott könyv, 150.000 kézirat, 8300 ősnyomtatvány, több, mint 100.000 térkép és 300.000 érme található ott. Minden egyes évben összesen 6000 könyvvel bővítik a könyvtárat.

14, A világ legnagyobb keresztény egyháza a Szent Péter bazilika.

A Szent Péter bazilika 60.000 főt tud befogadni. A római katolikus egyház egyik legnagyobb szentélye, mely már csak a második helyen áll. 1989-ben hatalmasságát megelőzte az Elefántcsontparton található Miasszonyunk, a Béke Királynője-bazilika.

15, Rengeteg katolikus ember meg akarja csókolni a pápa kezét.

Ez a hagyomány a középkorból indult el, mikor a pápa kezét a tisztelet és a csodálat jeleként kellett megcsókolni. A pápa egy Halászgyűrűt viselt a kezén, mely az ő hatalmának egy ikonikus szimbóluma. Ha egy pápa eltávozik az élők sorából vagy esetleg lemond, akkor a gyűrűt bíborosok előtt megsemmisítik. Ez a művelet szimbolizálja az uralkodás tényleges véget érését. Amennyiben új pápát választanak, neki új aranygyűrűt csinálnak.

Ti tudtátok ezeket a Vatikánról?

Ezt is olvasd el