KeződoldalÉrdekességek15 téves feltevés Dubai városáról

15 téves feltevés Dubai városáról

-

Számos sztereotípia kering a fényűző metropolisról, de vajon igaznak bizonyulnak? A város lakossága valóban csak milliárdosokból áll? Talán ott valóban kolbászból van a kerítés? Összegyűjtöttünk néhány feltevést és utána jártunk mennyi a valóság tartalmuk.

  1. Dubaiban csak milliárdosok élnek.

A leggyakoribb tévhit, hogy Dubai a milliárdosok városa. A Forbes magazin szerint, a világon élő milliárdosok számát tekintve, az igazi nyertes Peking, ahol 103 dollármilliárdost tartanak számon, majd ezt követi New York és Hongkong. Ezekkel a számokkal szemben Dubai, csekély 20 milliárdost tudhat magáénak.

2. Dubaiban nincs szegénység.

Ahogy a legtöbb városban, úgy Dubaiban is rengeteg bevándorló él, akiknek átlagkeresete alig éri el a 250-300 dollárt, átszámítva 60-100 ezer forintot. Ezekhez a fizetésekhez viszonyítva azonban az élet drágának mondható, példának okáért a vásárolható legolcsóbb telefonos szolgáltatás 30 dollárba, azaz 9-10 ezer forintba kerül. A lakosság körülbelül 19 százaléka itt is mély szegénységben él. Ezekben a körökben a lakhatás biztosítása is nehezen oldható meg, előfordul, hogy egy bérelt szobában akár négyen-öten is élnek.

3. A városban nincs munkanélküliség.

Mint korábban említettük, Dubaiba is rengeteg bevándorló érkezik a jobb élet reményével, azonban az álláskeresés itt sem könnyű feladat és nem is mindenki jár sikerrel. Azokat a bevándorlókat, akik érkezésüktől számított 30 napon belül nem helyezkednek el valamilyen szakmában, deportálják az országból. A helyi lakosság számára így viszonylag könnyebb az elhelyezkedés és a karrierpálya módosítás. Amennyiben valaki hajlandó a továbbtanulásra egy magasabb pozíció elérése érdekében, az állam támogatja a továbbképzése költségeit.

4. A várost nagy-többségében arabok lakják.

Ennek a feltevésnek a cáfolata, már korábbiakban is részletezésre került az említett bevándorló munkakeresők révén. Dubai az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második legnagyobb városa. Lakossága a legfrissebb adatok szerint 3,331 millió fő. Népessége sokszínű és multikulturális. Megtalálhatóak arab és iráni népcsoportok (40%-ban), dél-ázsiai (mint például pakisztáni, indiai, bangladesi, srí lankai , 47%-ban), de vannak afrikai (1%) és egyéb csoportok is (12%). Összességében elmondható, hogy a lakosság egyötöde az ország állampolgára, a többi lakos vendégmunkás. Az őshonos lakosok aránya egy 2011-es becslés szerint, 10% alá esett.

4. Dubai egy ország.

Sokan tévesen azt hiszek, hogy Dubai egy teljes ország. Dubai egy város, mely az Egyesült Arab Emírségekhez (röviden EAE) tartozik. Az olajban gazdag monarchia Délnyugat-Ázsiában, a Közel-Keleten, az Arab-félsziget délkeleti részén, a Perzsa-öböl délnyugati partján terül el. Az ország szövetségi állam, vagyis föderáció, összesen hét emírségből áll, melynek fővárosa Abu-Dhabi.

5. Dubaiban tilos az alkohol fogyasztás.

Sokan gondolják, hogy a lakosság muszlim hite révén, tiltott az alkohol fogyasztása. Természetesen ez nem igaz, a jelentős turista forgalomra való tekintettel is. Az idelátogatók, illetve a nem muszlim vallású lakosok számára megengedett a szeszes italok fogyasztása. A legtöbb szórakozó hely a hotelekben található, ezeken a helyeken szabadon fogyaszthatunk alkoholt. A vásárláshoz azonban szükséges egy speciális engedély kiváltása, amit csak 21 éven felüliek tehetnek meg.

6. Dubai a gazdagságát, kizárólag az olajnak köszönheti.

Az olajkitermelés előtt, jóval korábban kezdtek bele az emberek az igazgyöngyök és ékszerek értékesítésébe. A Perzsa-öbölből származó gyöngyök értéke, mindig is jelentős volt. Az Egyesült Arab Emírségek minden múzeumában van egy speciálisan kialakított terem, melyet az igazgyöngyök történetének bemutatására tartanak fenn.

7. Sok évbe telt, mire elérték ezt a fényűző színvonalat.

Az Egyesült Arab Emírségek államalapításának időpontja, 1971. december 2. Megalapításuk óta, a folyamatos fejlődésüknek köszönhetik azt, hogy ilyen magas színvonalat képviselnek napjainkban.

8. Dubaiban minden automatizált.

Természetesen gyors fejlődésük, a technológia területén is jelentős. A városban rengeteg helyen találhatóak légkondicionált buszmegállók, ATM automaták, robotrendőrök vagy találkozhatunk metró járattal a repülőtereken. Ezzel azonban éles ellentétben áll a tény, hogy némely helyeken még a legegyszerűbb csatornarendszerek sem kerültek kiépítésre.

10. Dubaiban csak felhőkarcolók találhatók.

Dubai a kontrasztok városa. Megtalálhatóak itt 163 emeletes felhőkarcolók, többszintű villák, lakóházak és egyemeletes házak. Az kétségtelen, hogy város napról-napra egyre nagyobb magaslatokra tör, de a helyiek mégis inkább privát villákban élnek, ahol egyáltalán nincsenek szomszédaik.

11. Dubaiban végtelen a nyár és mindig kifogástalan az idő.

Azoknak, akik tervezik Dubai meglátogatását, érdemes felkészülni a forróságra. Az átlagos hőmérséklet tavasszal és nyáron elérheti akár a 48 ° C-ot, nem beszélve az állandó magas páratartalomról és az örök tűző napsütésről.A rengeteg építkezésből adódóan, a levegő sokszor erősen szennyezett és poros, ezért az ég néhol szürke lehet.

Mindent egybevetve, azonban Dubai egy csodálatos helynek ígérkezik, amit egyszer mindenképpen érdemes meglátogatni.

Ezt is olvasd el