KeződoldalÉrdekességek16 dolog, amely a spanyolok számára teljesen hétköznapi, a világ többi részén...

16 dolog, amely a spanyolok számára teljesen hétköznapi, a világ többi részén viszont nem

-

Mindannyian hallottunk már a spanyol sziesztákról, a spanyol emberek hangoskodásáról vagy az állandó jellegű késésekről. Még azok is tisztában vannak ezzel, akik még soha nem jártak Spanyolországban. A spanyolok azonban még ennél is jóval furcsábbak. Például a szemetet sok esetben közvetlenül a padlóra dobják vagy az összes létező gyümölcsről leszedik a héjat.

Vannak olyan dolgok, amelyekre mindig fel kell készülnünk, ha az országba utazunk.

Séta nedves hajjal

A spanyolok nem lefekvés előtt, hanem reggel munkába vagy iskolába indulás előtt mosnak hajat és nem is szárítják meg azt. Ugyanis a reggeli utazással töltött idő elegendő arra, hogy teljesen száraz hajjal érkezzenek meg az úti céljukhoz.

A melléknevek ismétlése

Míg a világ számos országában csupán egyszer jegyzik meg például, hogy egy ez gyönyörű lány, addig Spanyolországban viszont szeretik hangoztatni és ismételni a mellékneveket, hogy még érzelmesebb legyen a beszédük. Ők ugyanezt a mondatot úgy mondanák, hogy ez egy gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű lány.

Kocsmázás gyerekkel

A spanyoloknál teljesen átlagos dolgoknak számít gyerekkel a kocsmába menni. Még késő este vagy éjjel is találkozhatunk gyerekekkel érkező emberekkel a kocsmában.

Minden gyümölcsöt meghámoznak

A spanyolok nemcsak a citromot, narancsot vagy az ananászt hámozzák meg, hanem minden gyümölcsöt. Ennek van azonban egy nagyon egyszerű magyarázata. A vidéki lakosok ugyanis nem mindig fértek hozzá tiszta vízhez, így azért szedik le minden gyümölcs héját, hogy védekezzenek a baktériumok ellen.

Egyenlő arányban elosztott számla

Spanyolországban egy társaság mindig egyenlő arányban osztja meg egymás között a számlát egy étteremben vagy kávézóban, teljesen függetlenül attól, hogy ki, mit és mennyiért fogyasztott.

Félórás kávészünetek

A hosszú sziesztákról és két órás vacsorázásokról mindenki hallott már, azt azonban nem mindenki tudja, hogy a spanyolok egyáltalán nem szeretnek dolgozni. Nincs is más magyarázat a félórás kávészüneteikre. A spanyol emberek mindennap tizenegy órakor el is hagyják a munkahelyüket, hogy barátaikkal éttermekbe és bárokba menjenek.

Nincs szükségük személyi igazolványra alkohol vásárlásakor

Magyarországon és az Egyesült Államokban is alkohol vásárlása során személyi igazolványt kérnek a vásárlóktól abban az esetben, ha az eladó nem biztos abban, hogy a vevő nagykorú. Spanyolországban azonban ez nem így van. 99 százalékos valószínűséggel soha nem kérnek személyit senkitől és ugyanez vonatkozik a cigaretta vásárlására is.

Közvetlenül a padlóra dobott szemét

A spanyolok azért dobják a földre a szemetet, mert úgy tartják, hogy onnan sokkal könnyebb összegyűjteni.

Péntek 13 helyett a keddtől tartanak

Egy spanyol közmondás szerint kedden tilos férjhez menni, utazni, sőt még mozogni is. A magyarázat egyszerű: a legenda szerint a kedd Árész, a háború Istenének napja.

A szoros testi érintkezéstől sem félnek

A spanyol emberek szinte nem is ismerik az intim szféra fogalmát. Egy-egy beszélgetés alkalmával is nagyon közel állnak partnerükhöz, de az sem ritka, ha egymás vállára vagy térdére tett kézzel társalognak. Ez a fajta nyitottság jó hatással van a kommunikációjukra.

Lefagyasztják a kenyeret

Biztosak lehetünk benne, hogy minden spanyol ember fagyasztójában lapul egy vekni kenyér. Mindezt annak érdekében teszik, hogy megőrizzék annak állagát és ízét, ugyanis náluk bevett szokás napokkal előre megvenni a kenyeret.

Ne használd a “vízforraló” szót!

A la tetera spanyolul annyit tesz, teáskanna. A hétköznapi életben ez ritkán hallható, ennek oka pedig, hogy kerülik a teával kapcsolatos témát. Ez a nemzet ugyanis a kávét részesíti előnyben.

Öt részre osztott napok

A spanyolok szerint a négy részre osztott nap egyszerűen túl kevés. Ezért beszúrtak még egy szakaszt, amelyet madragada-nak hívnak és éjféltől délelőttig tart.

A boros kóla rendkívül népszerű ital

A kalimotxo névre keresztelt italt a baszkok találták ki és népszerű a fiatalok körében, mivel ízletes és nagyon olcsón előállítható.

Nem mosnak kezet

Munkából hazaérve vagy vécézés után a spanyolok nem mosnak kezet. Úgy gondolják, hogy ezek a helyek elég tiszták ahhoz, hogy minden következmény nélkül elmulasszák a kézmosást.

A terhes nők speciális teszttel vizsgálják, hogy ehetnek-e jamónt

Spanyolországban a szokásos terhességi vizsgálatokon túl a nők azt is vizsgálják, hogy a terhesség idején ehetnek-e jamónt. Ez egy rendkívül finom spanyol sonkafajta, de a várandós nőknél toxoplazmózist okozhat, ami veszélyes a magzatra. Ezért külön tesztet végeznek, hogy a terhesség ideje alatt biztonságos-e számukra a sonkafogyasztás.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...