KeződoldalÉrdekességek16 érdekes higiéniai tény, amiről nagyon kevesen tudnak.

16 érdekes higiéniai tény, amiről nagyon kevesen tudnak.

-

Az ókorban és a középkorban nem igazán volt jellemző, hogy az emberek fürödjenek vagy kezet mossanak WC használat után. A szappanokat teljesen más célokra használták fel, például a nők hajat festettek vele. Nyilván egy idő után rájöttek, hogy sokkal egészségesebb életet élhetnek és kevesebb elhalálozásban lesz részük, ha követik a higiéniát. Mai cikkünkben 16 nagyon érdekes tényt hoztunk el, amiről bizony csak kevés embernek van tudomása.

1, Sampon

A NASA űrhajósai olyan sampont használnak, amit gyerekeknek és kórházi betegeknek fejlesztettek ki, illetve olyan személyeknek, akik nem tudnak rendszeresen hajat mosni. Szerencsére ez olyan, mint a száraz sampon, ami nem igényel öblítést.

100 évvel ezelőtt az emberek annyira ritkán mostak hajat, hogy kezdetben szkeptikusak voltak ezzel kapcsolatban. Később azonban nem havonta egyszer, hanem hetente egyszer mostak hajat.

1934-ben megjelent egy radioaktív sampon, melyről a gyártó azt állította, hogy megszünteti az ősz hajszálakat és helyreállítja a haj szerkezetét, így az ember 20 évvel fiatalabbnak tűnik.

2, Szappan

Az ókorban a nők szappanokkal festették be a hajukat, rózsaszínre, sárgára és vörösre.

Az orvosok rájöttek, ha műtét előtt megmossák szappannal a kezüket, akkor kevesebb beteg veszti életét az operáció, vagy szülés után. A csecsemő elhalálozások 50%-ról 1-2%-ra csökkentek.

Az antibakteriális szappan károsítja az immunrendszert, ezért érzékenyebb lesz a baktériumokkal szembe. A sima szappan tény, hogy nem öli meg az összes baktériumot, viszont lemossa őket, ami megint nem tesz jót.

Az emberek csupán 20%-a mos kezet WC használat után, és csak minden harmadik használ szappant kézmosás közben. Ez jelentősen megnöveli a bélinfluenza fertőzések kialakulásának kockázatát.

3, Fogkrém, fogkefe és fogproblémák

A foghúzás széles körben elterjedt a középkorban, ám akkor még egyáltalán nem használtak semmiféle érzéstelenítőt. Ennek következtében a betegek vérveszteség vagy fertőzések következtében vesztették életüket.

A fogszuvasodás olyan fertőzés, ami a gyomorsav miatt alakul ki. Korábban az elszíneződött, fekete fogakat a jólét jeleinek hitték.

4, Kontaktlencsék

Az első lencsék 1888-ban jelentek meg és úgy néztek ki, mint az üvegszemek. 90 évvel később alakjuk és anyaguk is teljesen megváltozott, ugyanis a lencsék lágyak és puhák lettek.

Voltak olyan lencsék, amiket csak éjjel használtak az emberek, hogy lenyomják a szaruhártyát abból a célból, hogy reggelre tökéletesen lássanak lencse nélkül.

5, Aktív szén

Az emberek annak idején ritkán fürödtek azért, hogy megszabaduljanak a kellemetlen szagoktól. A szagok elfedésére szenet vagy hidrogén-peroxidot dörzsöltek a hónaljukra. A nők a belső combjukhoz, almaszeleteket rögzítettek.

Az első dezodor krém formájában jelent meg a piacon 1888-ban.

Az orvosok nem ajánlják az izzadásgátlók használatát testmozgás vagy tikkasztó hőség esetén, mivel a test sok izzadságot termel, és az izzadásgátló blokkolja a folyadék eltávolítását. Ez egészségügyi problémákhoz vezethet. Az izzadásgátló helyett jobb a dezodor használata.

6, WC-papír

Az emberek mintegy 70%-a nem használ WC-papírt kis és nagydolog után. Helyette inkább bidét szereznek be, mely ugyanazt a funkciót látja el, csak vízzel.

II. György brit király a WC-n ülve hunyt el 77 éves korában. Megpróbált egyedül ráülni a WC-re, de elesett és belehalt a sérüléseibe.

Te tudtál ezekről?

Ezt is olvasd el