KeződoldalÉrdekességek17 érdekesség Görögországról, amiről még biztosan nem hallottál

17 érdekesség Görögországról, amiről még biztosan nem hallottál

-

Mindenki látta a Mamma Mia! című filmet ugye? A film készítői mindent megtettek azért, hogy az országot a legesleggyönyörűbbnek mutassák. Mintha egy gondtalan álomvilág lenne. Gyönyörű tájak, mesés ízek, szép nők és férfiak. A Bazi nagy görög lagzi is próbálta megismertetni velünk a görög kultúrát, a maga humoros formájában. Na meg persze nem szabad elfelejtetnünk Zeusz, Odüsszeuszt esetleg a fenséges gyrost sem. Vannak azért furcsaságok náluk, melyekről nem a filmekből fogunk tudomást szerezni. Mutatunk nektek pár érdekességet.

1: Földrengések
Meglehetősen sok földrengés van az országban. Legutóbb 1999-ben volt nagyobb, amely hatalmas károkat okozott. Emiatt a nagyobb városokban sincsenek 6 emeletnél nagyobb házak.

2: A görög saláta valójában falusi saláta
A görög salátát mindenki ismeri. Magyarországon is bármelyik étteremben kérhetjük, ha épp azt kívánnánk meg. Kell bele uborka, paradicsom, hagyma, olajbogyó, olívaolaj, feta és oregánó. Érdekesség, hogy a klasszikus görög salátában nincs saláta…

3: Gyorsétterem
A street food mindenhol dübörög. Ők is szeretik. Kedvencük a gyros és a souvlaki. A hamburgert annyira nem szeretik. A gyrosz szó jelentése forgás. Ezt a török dönerből vették át. Többnyire bárány-, marha-, disznó- vagy csirkehúst használnak az elkészítéshez. Általában egy meleg pitába teszik, zöldségekkel körítve. De valljuk be, hogy nálunk, Magyarországon is ismeri mindenki. Nagyban nem különbözik az ő változatuk a miénktől.

4: Szeretnek vitatkozni
Minden jellegű érzelmet kimutatnak. Nem tartanak magukban semmit. Akár pozitív, akár negatív ők biztosan hangosak kimondják, amit gondolnak. Náluk abból sincs probléma, ha kézen fogva sétálnak a párjukkal és közben megnéznek egy másik vonzó férfit vagy nőt.

5: Albérlet árak
Míg nálunk hatalmasat emelkedtek az albérlet árak, addig náluk jól megzuhant. Így nagyjából magyar árakon bérelhetünk egy lakást vagy egy apartmant. Nem szokásuk berendezni bútorral. Ezt az albérlőre hagyják.

6: A pasik mindene a foci!
A görög labdarúgó-válogatott 2004-ben megnyerte az EB-t. Rég volt már, de továbbra is büszkék a focistáikra. Szeretnek stadionokba járni és ki nem hagynák kedvenc csapatuk mérkőzéseit.

7: A kávézás szerelmesei
A legnépszerűbb italuk a kávé. Náluk csak a törökök isznak többet. Ugyanúgy a mindennapi életük része a kávézás, mint az angolok teázása. Az idős emberek is inkább járnak kávézókba, mint kocsmákba. Ők találták ki a frappét is, ami hasonlít egy jegeskávéra, de nem ugyanaz. A frappé kevés vízzel shakerben felrázott nescafe, amelyhez jeget, tejet és cukrot tesznek.

8: Szépség, görög módra
Egy tanulmány szerint a görög pasik vonzóbbak, mint a görög nők. A nők náluk alacsonyak és sok esetben túlsúlyosak. A bőrproblémák sem ritkák, mely az éghajlatnak köszönhető. Rengeteget sminkelnek, imádják az ékszereket. A hajukra különösen figyelnek. Ápoltan tartják.


9: Nincs anyakönyvvezetési rendszerük
Náluk nincsenek anyakönyvvezetők. Templomban vagy Dimarchio-ban lehet regisztrálni egy házasságot. A Dimarchio-ban csak kitöltenek egy űrlapot és bumm, férj és feleség. A templomi esküvő náluk is hatalmas ünnepléssel jár.

10: A feleség nem veszi fel a férj nevét
Náluk ez nem szokás. Van rá lehetőség, de fel kell készülni egy hatalmas merülésre a bürokrácia tengerében. Ennek oka egyébként vicces. 1983 előtt még teljesen normális volt, hogy a nők felveszik a férfiak nevét. Azonban egy Andreas Papandreou nevű politikus beleszeretett egy stewardess-be ezért elvált a feleségétől. Mivel nem akart egy második “Papandreau”né” lenni ezért befolyásolta a törvényhozókat, így eltörölték ezt. Van rá mód, de sok pénz és idő. A gyerekek egyébként megkaphatják a szülők vezetéknevét.

11: Nem szokásuk elválni
Ők kicsit komolyabban veszik a “míg a halál el nem választ” esküt. Nagyon keményen védik a házasság intézményét. A válások százaléka Európában itt a legalacsonyabb. 6 hónapon belül el sem lehet válni. Számukra a család a legfontosabb.

12: Puszizkodás
A franciák hármat, a görögök két puszit adnak egymásnak találkozáskor. Ez a hagyomány nem csak a nőket érinti, hanem a férfiakat is. Ez azt jelenti náluk, hogy azonosak vagyunk. Nincs különbség köztünk. Emberek vagyunk, szeretjük egymást.

13: Imádják a gyerekeket
A görögöknek van egy hagyománya, miszerint a szülés után 40 napig nem lehet meglátogatni a babát és az édesanyját. Csak ajándékokat lehet neki küldeni. A szülési szabadság alatt tíz hónapig fizetett szabadság jár a nőknek. Ezt követően 4 hónapig nem kap fizetést és ha 14 hónappal később sem megy vissza dolgozni, akkor elveszti a munkáját.

14: Egészségbiztosítás
Mindenkinek van. Ellenben ha valami bajunk van, akkor készüljünk fel arra, hogy két hét várakozási idő biztosan lesz. Mondjuk ez nálunk is így van. Sőt! Külföldiként online diagnosztizálnak minket és receptet is írnak fel, ha épp Görögországban lennénk.

15: Sigá-sigá
Nem pörgik túl magukat az biztos. Mindenkinek szent joga van pihenni. Mindent el lehet halasztani. Egyes országok lustának tartják őket. Ők úgy vannak vele, hogy “csak könnyedén”… majd megoldjuk.

16: Mesimeri
Az olaszoknál ismeretes a szieszta kifejezés. A görögök ezt mesimeri-nek hívják. Náluk, nyáron tilos zajongani 15:00-tól 17:30-ig. Akkor pihennek. Illetve este 11 után. Állítólag a mesimeri-nek köszönhetik azt, hogy az átlagéletkoruk magas. 80 év körül van.

17: Napsütés
Az év 365 napjából 250 napon ragyogó napsütés vár ránk. Egyes szigeteken a napsütéses órák száma megüti az évi 3000-et is.

Végezetül egy tradicionális görög lagzi…

Mit gondoltok? Elutaznátok Görögországba? Élnétek itt? Írjátok meg kommentben a véleményeteket.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...