KeződoldalÉrdekességek17 nyári dolog, amit a legtöbb anyuka tévesen tud.

17 nyári dolog, amit a legtöbb anyuka tévesen tud.

-

A napozás, a fürdés a tavakban, a tiszta levegő, a friss gyümölcsökből származó vitaminok. Szinte minden megvan ahhoz, hogy a gyerek egy tökéletes nyarat tudhasson maga mögött. Viszont amennyi klassz dolog van, megannyi veszélyes is, melyekkel célszerű tisztában lennünk.

Összeállítottunk nektek egy listát, amikre minden gyerekes szülőnek figyelnie kell.

1. Üdítő? Gyümölcslé?

A melegben folyamatosan balanszban kell tartani az ásványi anyagok és a sók egyensúlyát. Erre csak a tiszta víz képes. Egy pohár cukros gyümölcslé csak eltelíti a gyereket. Nem érzi magát szomjasnak és a nagy játékban kiszárad.

2. Sose hagyjuk a gyereket az autóban.

Az ilyen helyzetek rendkívül veszélyesek. Nyári napon hagyott autóban pillanatokon belül beáll a forróság és fogy az oxigén. A gyermek teste ötször gyorsabban melegszik fel, mint egy felnőtté tehát akár 5 perc ebben a forróságban is elég lehet egy picinek, hogy hőgutát kapjon.

3. Egész nap a szabadban?

Sokan azt gondolják, hogy a nyári forróságban egy árnyékban hűsölni tökéletes. A hőségtől megvédhet, de az ultraibolya sugárzástól nem. 10 és 16 óra között célszerű benn lenni a házban, ha odakint 32 fok feletti a hőmérséklet.

4. Széles ablakok, szúnyogháló

A legtartósabb szúnyoghálót is rovaroknak tervezték. Nem szabad nyitott ablakoknál magára hagynunk a kisgyereket. Simán ki tudja szakítani, ha épp úgy dönt, hogy ő minden áron keresztül megy rajta.

5. Bukósisak

Amikor még mi voltunk gyerekek más világ volt. Senki nem foglalkozott igazán a gyerekbiztonsággal. Nem voltak rá különösebb előírások. 30 évvel ezelőtt teljesen normális volt, hogy nem viseltünk bukósisakot. Az régen volt. Tanítsuk meg a gyereket a védőfelszerelés fontosságára.

6. Csúszdázás

Hagyjuk a gyereket egyedül csúszdázni. A felnőtt súlya tovább lökheti a kelleténél. Ezzel megsérthetjük a gyerek lábát, bokáját. Nagyon veszélyes.

7. Gyerekcipő

Nem szabad a gyerek számára olcsó kínai cipőt venni. Ne felejtsük el, hogy ők megállás nélkül rohangálnak, futkosnak. Rugalmas talpú, lehetőleg tépőzáras cipőt válasszunk. Keressük a olyat, ami jól szellőzik.

8. Fehér ruha

Meglepő módon célszerűbb sötét színű ruhát viselni nyáron ugyanis ez jobban véd a káros ultraibolya sugárzástól.

9. Napszemüveg

Vigyázzunk az olcsó gyerek-napszemüvegekkel. Legtöbbjük nem véd szinte semmit. A gyerekeknél sokkal érzékenyebb a szemhéj és a szem körüli bőr. Kevésbé ellenálló, mint egy felnőtté, ezért jobban kell védeni. Válasszunk olyan napszemüveget a számára, ami UV szűrős és ha lehet, akkor polarizált is.

10. Ne takarjuk le a babakocsit

Lehet, hogy így próbálnánk megvédeni a melegtől, de egy letakart babakocsiba akár 10 fokkal is melegebb lehet.

11. Ruha nélkül?

A nagy melegben való rohangálásban könnyen kiizzadnak a picik. Nem célszerű ilyenkor levetkőztetni. Rovarcsípések, csalán, horzsolások bánthatják az érzékeny bőrét. Válasszunk jó minőségű pamut ruhákat a számára és inkább hagyjuk rajta.

12. Tusfürdő

Nyáron nem szabad használni ezeket ugyanis az édeskés illatú babakozmetikumok is vonzzák a méheket és a darazsakat. Keressünk valami szagtalan, semleges tisztítószert.

13. Felfújható játékok

Vigyázni kell ezekkel a felfújható játékokkal. Könnyedén a mélyebb vízbe sodródhatnak a gyerekek és ha lecsúszik róla, akkor azonnal a mélyvízben találja magát.

14. Szúnyogriasztó

A szúnyogriasztókkal is óvatosan kell bánni. A gyerekeknél torokfájást, duzzanatokat okozhat. Semmiképp ne legyen a kiságy közelébe. Legalább 2 méter távolságban legyen, és ha a gyerek alszik húzzuk ki. A füstölőkkel ugyan ez a helyzet.

15. Naptej

Nem a vízparton kell bekennünk magunkat és a gyerekeket. Legalább 20 perccel azelőtt, hogy elhagynánk a házat. Ennyi idő kell, hogy rendesen beszívódjon a bőrbe.

16. Nedves törlőkendő

Ne használjunk nedves törlőkendőt cumin, gyümölcsön. Illatolajokat, szappant és alkoholt is tartalmazhatnak. Vigyünk magunkkal sima vizet erre a célra.

17. Homokozó

Látszólag jól elvan a gyerek a többiekkel a homokozóban. Azonban ne hagyjuk őket ellenőrizetlenül. A homokozókból számtalan veszélyes dolog kerülhet elő. Üvegdarabok, vasdarabok stb.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezt is olvasd el