KeződoldalÉrdekességek17 zseniális trükk, amivel tovább marad friss a zöldség és a gyümölcs!

17 zseniális trükk, amivel tovább marad friss a zöldség és a gyümölcs!

-

Nemsokára itt a nyár, és folyamatosan jelennek meg a jobbnál jobb zöldségek a boltokban, piacokon, veteményes kertekben. Nagyon jó salátamixeket lehet belőlük csinálni. De csak akkor, ha frissek azok az alapanyagok. Van, hogy napokkal előbb megvásároljuk ezeket a termékeket, de nem használjuk fel őket. A nem megfelelő tárolás következtében gyorsan bomlásnak és rothadásnak indulnak. Készítettünk egy listát azokról a termékekről, amiket eddig mind rosszul tároltunk, illetve segít, hogyan kell őket helyesen tartani.

A tárolás előtt semmit se moss meg.

Ne mosd meg a zöldségeket, gyümölcsöket mielőtt beteszed a hűtőbe, mert fennáll annak a veszélye, hogy a védőréteget leöblíted róla, ami megakadályozza a penész és a rohadás megindulását. Ha van rajta valamilyen szennyeződés egy száraz ruhával töröld át.

A gyümölcsök és a zöldségek tárolása.

A páratartalom elősegíti a penész megjelenését. Mielőtt eltennéd a zöldséget, gyümölcsöt a hűtőbe, töröld szárazra. A tároló doboz aljára tegyél papírtörlőt, ez felszívja a felesleges nedvességet, amitől nem indul idő előtt rothadásnak az étel.

Az avokádót tedd zacskóba.

Az avokádó szobahőmérsékleten érik legjobban, tedd egy zacskóba, hogy gyorsabban elérd a folyamatot, majd az érés után tedd a hűtőszekrénybe.

Néhány gyümölcsöt nem tárolnak a hűtőszekrényben

Nem célszerű hűtőben tárolni, az uborkát és a paradicsomot, mert mindkettő nyálkás tapintásúvá válik. A hájas gyümölcsöket se tárold a hűtőszekrényben. Ha már megértek a szobahőmérsékleten, akkor lehet őket hűtőbe tenni, különben elkezdenek rohadni.

Banán.

Ne tárold hűtőbe a banánt mert nagyon gyorsan bebarnul. Szüksége van a nedvességre, ezért, ahogy a képen látod, csomagold be folpack-kal.

A zöldségeket és a gyümölcsöket a hűtőszekrény meleg zónájába helyezd el.

Minél alacsonyabb a tárolási hőmérséklet, annál kevesebb aroma marad az ételben. Ha hosszabb ideig szeretnéd élvezni az ízét, akkor jobb, ha magasabb hőmérsékletű helyen tárolod a zöldségeket és a gyümölcsöket.

Néhány zöldséget és gyümölcsöt nem szabad egymás közelébe tárolni.

Amikor megérett, a zöldség és a gyümölcs, aktívabban kezdi el felszabadítani az etiléngázt. Például banán, kajszibarack, dinnye, körte, szilva, mangó és paradicsom. Érzékenyen érinti az almát, padlizsánt, uborkát, görögdinnyét, burgonyát, sütőtököt, sárgarépát, brokkolit, ezek átveheti a szagokat és egy teljesen más ízt kapunk. Ezért jobb ezt a két csoportot teljesen elkülönített helyen tárolni, a hűtőn belül.

Hagyma és burgonya.

Ha egy dobozba teszed a hagymát és a krumplit, akkor rövid időn belül a burgonya csírázni kezd, amiből már nem tudsz ízletes ételeket készíteni.

A fokhagyma és a hagyma szereti a sötétséget.

Speciális dobozokat vásárolhatsz, amiben száraz és hűvös helyen tárolhatod őket. De ha nem veszel, az egyszerű papír zacskó is megteszi, ha csinálsz rá lyukakat.

A burgonyára rossz hatással van a fény.

A burgonyát nem lehet nyitott, napsütötte helyen tárolni, mert veszélyes lehet. A legjobb, ha száraz és sötét helyen, vagy fából, műanyagból készült dobozokban és kosarakban tárolod.

Tedd az almát a burgonyára.

Ha néhány almát krumplira teszel, akkor tovább tart a frissessége és minden pozitív tulajdonsága.

A spárgát vízben tárold.

Ha spárgát veszel tedd egy pohár vízbe, ezáltal tovább lesz lédús és friss.

Brokkoli és karfiol tárolása.

A brokkolit friss vizű edénybe tedd és nedves törülközővel borítsd be a virágait. Ez frissen tartja a zöldséget. A karfiol egy nedves törülközőbe tekerve vagy folpack-ban is lehet tárolni, amin több szellőztető nyílás van.

A beltéri tárolás.

Ne tartsd őket a konyhaszekrény fiókjában vagy a zárt kosárban a mosogató alatt. Ilyen tárolás mellett gyorsabban bomlásnak indulnak. A legmegfelelőbb a fából vagy műanyagból készült doboz, vagy tágas kamrában, vagy egy olyan helyen, ahol van levegő.

Fóliába csomagolt zeller.

A zellert fóliába csomagolva tedd a hűtőszekrénybe. Ha celofánba tárolod, gyorsan elveszíti rugalmasságát és intenzív ízét.

Paradicsom tárolása.

A paradicsom legérzékenyebb és leggyengébb része a szára (helye). Innen indul minden kellemetlen folyamat. Fordítsd a paradicsomokat szárral felfelé és tovább elállnak.

Szőlő tárolása.

A szőlő nem indul rothadásnak, ha zacskóba tárolod. A zacskónak köszönhetően, tovább marad lédús, rugalmas és friss.

Ezt is olvasd el

A köröm formája rengeteg dolgot árulhat el az emberről – A...

0
Rengeteg elmélet van azon dolgokról, melyek képesek felfedni személyiségünk legtitkosabb részeit. A kézírás, a kézfogás, hanglejtés, szemszín és még sorolhatnánk. De azt tudtátok, hogy...