KeződoldalÉrdekességek19 lebilincselő érdekesség a robotokról, ami a te figyelmed is le fogja...

19 lebilincselő érdekesség a robotokról, ami a te figyelmed is le fogja kötni

-

Több Sci-fi filmben is megpróbálták ábrázolni, hogy mire lehet számítani, ha robotokkal kell együtt élnünk. Volt már szó arról, hogy az embereknek nem kell majd dolgozni, mert a robotok teljes mértékben képesek lesznek helyettesíteni őket illetve, olyan hírek is felröppentek, hogy átveszik majd a hatalmat az emberiség felett Nyilván ezt senki nem szeretné, viszont az a kérdés nagyon kevés emberben merül fel, honnan is származnak a robotok, ki találta fel őket és még sorolhatnánk. A mai cikkünkben viszont úgy döntöttünk, hogy elhozunk nektek néhány nagyon érdekes tényt velük kapcsolatban, amit tuti, hogy nem tudtatok.

1, Az “android” és a “robot” szavak nem ugyanazt jelentik. Az android egy operációs rendszer, ami elektronikai eszközökre lett kifejlesztve a robot viszont olyan külsőre mint egy ember, viszont programozás alapján képes bizonyos tevékenységeket végezni.

2, Szakértők szerint 2050-re legális és törvényes lesz az Egyesült Államokban a robotokkal való házasságkötés.

3, George Boole brit matematikus 1854-ben írt egy könyvet “An Investigation of the Laws of Though” címmel, melyben olyan szabályokat írt le, amiket később a számítógépek és a robotok programozásához használtak.

4, Karel Čapek cseh származású író volt az első olyan ember, aki a “robot” szót használta a Rossum’s Universal Robots című színjátéka során.

5, Isaac Asimov amerikai szerző írta le “A robotika három törvényét”, melyben megfogalmazza, hogy szerinte, hogyan kellene a robotoknak viselkedniük.

6, John McCarthy informatikus volt az az ember, aki először használta 1956-ban a “mesterséges intelligencia” szót.

7, 1966-ban készítették el az első robotot, mely a “Shakey” nevet kapta. A mesterséges intelligencia segítségével képes volt saját, önálló döntéseket is meghozni.

8, Kutatók szerint a robotok 2040-re olyan okosak lehetnek, mint az emberek.

9, A nanobot az egy egy milliméter ezredharmadnál kisebb robot.

10, A Gemini nevű robot megalkotója saját képére formálta a robotot, sőt úgy programozta be, hogy az ő testbeszédét utánozza. Ezen felül saját haját is beültette a robotba, illetve plasztikai műtétet is végeztetett, hogy teljesen úgy nézzen ki mint ő.

11, William Grey Walter neurofiziológus létrehozta az első összetett viselkedésű elektronikus autonóm robotokat, melyeknek az Elmer és Elsie nevet adta.

12, Japán úgy gondolja, hogy 2025-re 1 millió ipari robottal fog rendelkezni.

13, A Roomba márkájú robot porszívóból több, mint 15 millió darabot adtak el, ami lefedi egész New York-ot és Londont is.

14, A “cobot” egy új típusú ipari robotkar, melyet már a gyárakban is biztonságosan lehet használni. Az embereknek egyszerűen csak be kell programoznia ahhoz, hogy működjön.

15, A “robot” szó a cseh “robota” szóból ered, ami “kényszermunkát” jelent.

16, Ha hiszed, ha nem a robotok képesek manipulálni az emberi érzelmeket. Erre egy kísérlet során jöttek rá. A kutatók megkérték a résztvevőket, hogy kapcsolják ki a robotot. Sokan ki is kapcsolták volna, ám a robot hirtelen megszólalt és arra kérte az embereket, hogy ne kapcsolják ki. Az emberek 30%-a a robot kívánságát teljesítette nem pedig a kutatókét.

17, Az Egyesült Államokban kb. 1930 és 40 között a “robot” szó második tagját, hosszú “O”-val ejtették. Úgy hangzott, mintha azt a szót mondták volna ki “boat” (roboat – ejtsd: robooot.)

18, Egy Les Baugh névre hallgató férfi egy tragikus baleset során elvesztette mindkét karját. A John Hopkins Egyetem sebészével való konzultáció után úgy döntöttek, hogy megpróbálják robotkarokkal helyettesíteni végtagjait. Ő a világ első olyan embere, aki két robotkarral rendelkezik.

19, A legtöbb robot Dél-Koreában található, egyes cégek nagyjából 631 robotot és 10.000 alkalmazottat foglalkoztatnak.

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...