20 érdekes tény a Titanic című filmről, amit eddig biztosan nem tudtál

Van olyan filmkedvelő, aki ne látta volna James Cameron 1998-ban bemutatott Titanic című filmjét? Ez egy filmklasszikus, ami 14 Oscar-jelölésből 11-et váltott díjra. Az elkészítése, akkoriban filmes berkekben mérföldkőnek számított, így úgy gondoltuk, hogy összegyűjtünk nektek pár érdekességet a filmmel és elkészítésével kapcsolatban.

1. A főszereplő Jack Dawson szerepére több másik színészt is meghallgattak. Ilyenek például Tom Cruise, Brad Pitt, Christian Bale, Macaulay Culkin, vagy Matthew McConaughey. Utóbbinak még Kate Winslettel is volt közös próbája de Cameron mindenképpen Leonardo Dicarprio-t szerette volna a szerepre.

2. Rose szerepéért is meg kellett küzdeni. Madonna, Sharon Stone, Nicole Kidman, Gwyneth Paltrow és Wynona Rider, Uma Thurman is jelentkezett rá.

3. A film készítése 200 millió dollrába került, míg maga a hajó “csupán” 7 és fél millióba került. Ez mai árfolyamon számolva körülbelül 150 millió dollár.

4. Ha a filmből kivágnánk az összes jelenkori részt, és csak azt hagynánk benne, ami 1912-ben játszódik, a film 2 óra 40 perces lenne – a valóságban pontosan eddig tartott, amíg a hajó elsüllyedt.

5. A jelenet, amelyben Jack köpni tanítja Rose-t, csaknem teljesen improvizált volt.

6. Miután James Cameron megálmodta Jack Dawson fiktív karakterét, kiderült: a Titanic-nak valóban volt egy J. Dawson nevű utasa, aki meghalt a katasztrófában.

7. Az idős pár, akik az ágyon összeölelkezve várják a halált, léteztek: a valóságban Ida és Isidor Strauss-nak hívták őket, és a hajón haltak meg. Idának felajánlottak egy helyet az egyik mentőcsónakban, de ő azt mondta: „Együtt éltünk, így együtt is halunk meg.”

8. Kate Winslet egyike volt azon keveseknek, akiken nem volt búvárruha. Tüdőgyulladást is kapott, és majdnem otthagyta a produkciót.

9. A Titanic szintjeit összekötő lépcsőt sokkal nagyobbra tervezték a filmben, mint amekkora az a valóságban volt, ugyanis a 20. század eleji ember testmagassága jóval kisebb volt, mint a mostani embereké.

10. A legendás hajó 1912. április 10-én hagyta el Southampton kikötőjét, úticélja pedig New York volt, oda viszont sohasem érkezett meg. 1912. április 14-én éjjel elsüllyedt, majd 15-én hajnalban 2:20-kor végleg elnyelte az óceán kék mélysége.

11. A rendező, James Cameron nem hitt a film sikerében. Több vészjósló jel volt, amelyekből azt szűrte le, hogy a film bukásra van ítélve. (Ilyen volt például a hosszú csúszás, vagy a tervezettnél nagyobbra sikeredett költségvetés.) Egyszer a vágószobában egy pengét tartott a kezében, melyen ez állt: „Csak akkor használd, ha a film béna.”

12. A filmben láthatók képkockák a valódi roncsról igaziak. A stáb speciális kamerákkal merült többezer méter mélységbe, ráadásul Cameron több időt töltött a roncsok fedélzetén, mint a valódi utasok.

13. A film forgatása alatt a projekt a The Ice Planet, azaz A Jégbolygó címet viselte, mivel így más nem tudott ötletet venni belőle egy saját Titanic-témájú filmhez.

14. Kate Winslet filmben viselt ruhái azzal a kikötéssel készültek el, hogy nézzenek ki jól mind szárazon, mind vizesen.

15. A jelenet, mikor Jack lerajzolja a meztelen Rose-t a forgatás legelső napjára esett. Azt akarta James Cameron, hogy a két, egymás számára ismeretlen színész között érződjön, hogy zavarban vannak egymás előtt. A jelenet előtt Kate megmutatta Leonak a felsőtestét, hogy oldja a feszültséget.

16. Ugyanebben a jeletben Leo elfelejtette a szövegét, és azt mondta, hogy üljön le Rose az ágyra, pedig a kanapét kellett volna mondania. Végül ez is benne lett a filmben, hisz ez betudható annak, hogy Jack zavarban van.

17. A film kedvelői sokat vitatkoztak azon, hogy Jack vajon felfért volna-e az ajtóra Rose mellé, mikor a hajó elsüllyedt. Nagy részük szerint felfért volna, ám a rendező ezt egyszerűen, és röviden lezárta: A forgatókönyv 147. oldala szerint Jack meghal. Ilyen egyszerű. Később azt is mondta, hogy ez a film a veszteségről szól, így az egyik főszereplőnek muszáj volt meghalnia.

18. Abban a jelenetben, amelyben Jack és a barátja a hajó orrán állnak, és Leonardo DiCaprio elkiáltja magát: „I’m the king of the world!” (“Én vagyok a világ ura!”), ez a mondat szintén improvizált:

19. A zeneszerző James Horner 36 órányi anyagot nézett meg a komponáláshoz.

20.  A Titanic a tizedik film volt, amit  James Cameron rendezett, de ez volt az első, amelyben nem használtak vagy említettek nukleáris fegyvereket.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Add Comment