KeződoldalÉrdekességek20 érdekesség a testbeszédről, amit nagy valószínűséggel még nem hallottál

20 érdekesség a testbeszédről, amit nagy valószínűséggel még nem hallottál

-

Szakemberek szerint a nonverbális kommunikációval sokkal több minden lehet közölni, mint a verbálissal. Sőt, előbbinél olyan jeleket is mutat a tested, ami nem is tudatos, így aki tud belőle olvasni könnyedén rájöhet a legbelsőbb szándékaidra is. Persze jó sok év kell ahhoz, hogy valaki tökéletesen tudjon mások gesztusaiból, mimikájából és különböző testtartásából olvasni, viszont megéri, hiszen olyan dolgokat is meg lehet általa tudni, amit szóban soha nem mondana ki a másik fél. A mai cikkünket pedig azzal a céllal hoztuk létre, hogy jó pár érdekességet megtudj a nonverbális kommunikáció egyik fajtájáról a testbestédről.

1, A testbeszéddel nemcsak az emberek hanem az állatok is bizonyos információkat közölnek, ami lehet tudatos vagy tudat alatti. Ehhez a testüket és az arcukat is egyaránt használják. A testbeszédnek vagy testtel való kommunikációnak van egy tudományos neve is, mely úgy hangzik: kinesics.

2, A legelső testbeszéddel foglalkozó könyv 350 évvel ezelőtt jelent meg, amit egy John Bulwer nevű orvos írt meg. Ott egyelőre csak a kézmozdulatok jelentését írta le, ami átütő sikert ért el.

3, A nőknek szélesebb a perifériás látása, amivel sokkal jobban le tudják ellenőrizni minden irányból a férfiakat anélkül, hogy ők ezt észrevennék. A férfiakról viszont ez nem mondható el, ők fentről lefelé (vagy fordítva) pásztázzák végig a hölgyeket.

4, A normál, nyugodt pislogási sebesség kb. 6–8 pislogás/ perc, ami azt jelenti, hogy a szem nagyjából a másodperc 1/10 részében csukva van. A stressz alatt álló emberek (például akik hazudnak) sokkal többet pislognak.

5, Az amerikaiak általában 45–122 cm távolságot tartanak egymástól, ami megegyezik a „személyes tér” méretével. A japánoknál ezzel szemben ez kb. 25 centiméter. A vidéken élő embereknek általában nagyobb a személyes tere, mint a városban élőknek.

6, Az összes arckifejezés közül a mosoly lehet az egyik legmegtévesztőbb. Szakemberek szerint 18 különböző mosolyt tudunk megkülönböztetni de csak egy, az úgynevezett Duchenne-mosoly tükrözi a valódi boldogságot.

7, Amikor egy személy mindkét lábát és karját keresztbe teszi, az annak a jele, hogy érzelmileg elzárkózik a beszélgetéstől.

8, Nagy-Britanniát, Észak-Európát és a Távol-Kelet jelentős részét az érintkezés nélküli kultúrába sorolják, mivel ezeken a helyeken nagyon kevés fizikai érintkezés történik. Ezzel szemben a Közel-Keleten, Latin-Amerikában és Dél-Európában magas a fizikai kontaktot száma. Ez egyébként a szocializáció nagy részét képezi.

9, A férfiak szemében az, hogy egy nőnek jó humorérzéke van nem azt jelenti, hogy valóban vicces dolgokat mond, hanem, hogy az ő vicceiken nevetnek.

10, A Közel-Keleten sokkal tovább tartják a szemkontaktust, mint Nyugaton. Számos ázsiai, afrikai és latin-amerikai országban azonban a folytonos szemkontaktust agresszívnak és konfrontálónak tartják.

11, Tudósok szerint az emberek azért ráznak kezet, hogy érezzék a másik fél szagát. (Úgy képzeljük el, mint, mikor a kutyák megszagolják egymást.)

12, A szem becsukása, eltakarása, késleltetett kinyitása arról árulkodik, hogy rémült illetve ledöbbent vagy, de akkor is így marad a szem, ha valamit nem értesz.

13, A tudatalatti képes különböző módon nyugalomra sarkallni bennünket. Ez mindenkinél máshogy jelenik meg. Valaki a nyakát masszírozza, simogatja, hajával játszik, simogatja a száját a körmével, a nyelvével dörzsöli a szájpadlását…stb. Ezek nyugtatóan tudnak hatni a testre és az agyara, melynek következtében endorfin szabadul fel.

14, Egy kellemetlen helyzetben a férfiak inkább az arcukat érintik meg, míg a nők a nyakukat, ruhájukat, ékszereiket, karjukat, hajukat.

15, Az embereket általában vonzóbbnak tekintik, azokat, akik oldalra biccentik a fejüket.

16, Még abban az esetben is, ha egy személy mozdulatlanul áll, a teste mesél!

17, Amikor két ember beszélget a lábujjaik egymásra néznek. Ha valamelyik kissé elfordítja a lábfejét vagy folyton mozgatja, akkor az annak a jele, hogy nem akarja tovább folytatni a beszélgetést. A láb a test azon része, ami egyből felfedi az ember valódi szándékait.

18, Egy börtönben fogvatartott ember elmesélte, hogy a börtönben nagyon fontos a kiállás és a testtartás, ugyanis ott soha semmilyen körülmények közt nem tűnhettek gyengének még egy pillanatra sem.

19, Főleg a nők szokták az arcukat a két kezükbe tenni és azon támaszkodni, ugyanis ezzel felhívják magukra a férfiak figyelmét.

20, Az emberek, csakúgy mint a különböző állatok felfújják magukat, hogy megmutassák saját dominanciájukat. A férfiak például a mellüket szokták felfújni és izmaikat szokták megmutatni.

Te tudtál ezekről?

Ezt is olvasd el